Apple lanceert nieuwe software voor slechthorenden en emoji met cochleair implantaat

29 mei 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Apple kondigt nieuwe softwarefeatures aan bedoeld voor mensen met onder meer beperkingen bij het horen. Met de nieuwe software is het mogelijk hands-free te telefoneren met Made For iPhone (MFi) hoortoestellen. Ook kan de gebruiker voor oortjes en hoofdtelefoons een audiogram invoeren. Apple wil zo haar producten beter toegankelijk maken voor slechthorenden. In de software komen ook achtergrondgeluiden die zijn te gebruiken voor maskering van tinnitusgeluiden. Verder kondigt Apple nieuwe emoji’s aan waaronder een versie met een cochleair implantaat.

nieuwe software apple slechthorenden doven emoji cochleair implantaat

Handsfree bellen met Made for iPhone hoortoestellen

Met de nieuwe software voor Made For iPhone hoortoestellen is tweewegcommunicatie tussen hoortoestellen en een iPhone mogelijk. Spraak van de gesprekspartner wordt daarbij overgestuurd naar de hoortoestellen en de hoortoestellen op hun beurt vangen met de microfoons de eigen spraak op en sturen deze naar de smartphone. Op die manier kan de slechthorende hoortoesteldrager handsfree telefoneren. Dit werkt ook met gesprekken via FaceTime. Sommige nieuwe modellen die nu reeds op de markt zijn, zullen met het nieuwe MFi protocol overweg kunnen. Bij anderen zal het wachten zijn om een nieuwe versie. Welke bestaande hoortoestellen precies wel en niet deze ‘terugspraak’ optie ondersteunen is nog niet bekend.

Gebruik microfoons hoortoestellen werkt minder goed in achtergrondlawaai

Het gebruik van de microfoons van hoortoestellen om te telefoneren is nu reeds bij een aantal merken hoortoestellen mogelijk. In rustige omgevingen werkt dit goed. In rumoer of lawaai werkt de grote afstand tussen de mond en de microfoons nadelig uit: de gesprekspartner krijgt dan te veel omgevingslawaai mee wat het verstaan bemoeilijkt. Het gebruik van de microfoon van de telefoon zelf of een losse externe microfoon werkt in die situaties veelal beter. Bij de oortjes van Apple, de Apple Airpods, zit de microfoon in het staafje dat uit het oor komt en langs de wang loopt. Deze richt zich daarmee op de mond waardoor het verstaan in rumoerige omgevingen beter verloopt dan bij het gebruik van hoortoestelmicrofoons.

Audio op grond van audiogram

Apple gaat slechthorenden ook ondersteunen bij het horen: de resultaten van een hoortest (audiogram) zijn in iPhone in te voeren. De oortjes of hoofdtelefoon geven zo extra versterking voor zachte geluiden en voor bepaalde toonhoogte gebieden. Hiermee krijgen de oortjes een zeer basale hoortoestelfunctionaliteit.

Maskeergeluiden voor mensen met tinnitus

Volgens Apple kunnen kunnen alledaagse geluiden afleidend werken, onplezierig of als te veel worden ervaren. Daarom introduceert de fabrikant de mogelijkheid om achtergrondgeluiden te genereren zodat de gebruiker minder snel afgeleid is en deze zich beter kan focussen. Ook is het te gebruiken om rustig te blijven. Er zijn verschillende geluiden beschikbaar zoals die van de regen of de oceaan. De geluiden kunnen natuurlijk ook gebruikt worden als afleiding voor tinnitusgeluiden. Het gebruik van maskeergeluiden bij tinnitus is omstreden: het kan tot geluidsverslaving leiden wanneer de tinnitusgeluiden ermee onderdrukt worden (lees meer).

emoji cochleair implantaat

Nieuwe Emoji’s

Apple komt ook met nieuwe Emoji’s. Zo komt er een emoji met een cochleair implantaat. Ook komt er een Emoji met zuurstofbuisjes en een zachte helm voor bescherming van het hoofd.

Bron: Apple

Reacties (2)
  1. Ik lees altijd al uw nieuwsbrief.
    Laatste Info van hoorzaken.nl:
    Apple lanceert nieuwe software voor slechthorenden.
    Ik heb de indruk dat deze functie al is geïmplementeerd of ik begrijp dit bericht niet. Kunt u dit nader verduidelijken?

    • Beste Leo, dank je wel voor je bericht en vraag. Er zijn inderdaad al geruime tijd Made For iPhone hoortoestellen op de markt. Hiermee kan de gebruiker weliswaar mee telefoneren, maar de eigen stem wordt daarbij opgevangen door de microfoon van de telefoon of een externe microfoon (of streamer) die in verbinding staat met de telefoon. De nieuwe software die Apple gaat uitbrengen maakt het mogelijk de microfoons van de hoortoestellen te gebruiken om de eigen spraak op te vangen. Het hoortoestel stuurt dit dan door naar de telefoon. De telefoon kan daarbij in de zak of tas worden gedaan. Er zijn reeds hoortoestellen die de microfoons gebruiken. Starkey heeft al weer een flinke tijd geleden hoortoestellen uitgebracht die dat konden en Sonova (bekend van de merken Phonak, Unitron en Advanced Bionics) heeft daarvoor een eigen chip ontwikkeld zodat dit mogelijk is met hun eigen hoortoestellen. Zoals in het artikel staat kan door de afstand tussen de mond van de spreker en de microfoons van de hoortoestellen een gesprek in geroezemoes en lawaai niet altijd even goed gaan: er komt dan teveel lawaai mee waardoor de gesprekspartner de spreker slecht zal verstaan. Of de microfoon van de iPhone alsnog straks kan worden gebruikt, is mij nog niet bekend. Met vriendelijke groet, René

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Tweede botverankerdhoortoestel verbetert lokaliseren

21 juni 2021 | Een tweede botverankerdhoortoestel verbetert het lokaliseren van geluiden ten opzichte van een eenzijdige aanpassing. Dat [...]

Roger On: nieuwe microfoon van Phonak

17 juni 2021 | Deze week introduceert Phonak de Roger On microfoon. De microfoon is ontwikkeld voor dragers van [...]

Drager Starkey Livio Edge AI hoortoestellen deelt zijn ervaringen

14 juni 2021 | De afgelopen tijd is er een bijzondere tendens zichtbaar: hoortoestelfabrikanten komen uit met geavanceerde hoortoestellen [...]

Webinar over botverankerde hoorsystemen | Professional

10 juni 2021 | Oticon organiseert op 17 juni aanstaande een webinar waarin het bedrijf audiciens meeneemt in de [...]