Apple Hearing Study komt met eerste inzichten over tinnitus

2 juni 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 5 min

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan publiceerden recent gegevens van een van de grootste vragenlijstonderzoeken naar tinnitus tot op heden. De gegevens zijn afkomstig van de Apple Hearing Study waaraan meer dan 160.000 mensen deelnamen. De deelnemers deelden hun ervaringen door het invullen van een vragenlijst via een app. Doel van het onderzoek is om meer begrip te krijgen over de kenmerken van tinnitus en wetenschappers inspiratie te geven voor nieuw onderzoek naar behandelingen van de aandoening.

| Wetenschap

Tinnitus kan nadelige invloed hebben op de kwaliteit van leven. Bij sommigen zorgt het voor slaapproblemen, anderen worden er angstig door of raken er door gedeprimeerd.

Tinnitus

Tinnitus is de waarneming van geluiden die niet in de buitenwereld aanwezig zijn en die anderen dus niet kunnen horen. Het kan voorkomen in één of beide oren. Mensen die tinnitus ervaren kunnen verschillende soorten geluiden waarnemen, denk aan piepen, sissen, brommen, het geluid van krekels of een pulserend geluid. De klachten kunnen variëren per persoon en blijken niet afhankelijk van de waargenomen luidheid van de tinnitus.  

Gevolgen tinnitus

Tinnitus kan nadelige invloed hebben op de kwaliteit van leven. Bij sommigen zorgt het voor slaapproblemen. Ook kunnen mensen er angstig door raken of er zich gedeprimeerd door gaan voelen. Daarnaast kan het kan een belemmering vormen voor de dagelijkse bezigheden. Het goede nieuws is dat de meeste mensen met tinnitus er uiteindelijk controle over krijgen. Vaak is daar wel hulp bij nodig. Tinnitus kan ook tot concentratieproblemen leiden doordat de geluiden de aandacht afleiden. Het kan zo ook een negatieve invloed hebben op het horen en verstaan. Dat zorgt voor extra luisterinspanning waardoor luistermoeheid kan ontstaan.

Hoe vaak komt tinnitus voor onder de deelnemers

De studie vond dat 77,6 procent van de deelnemers ooit tinnitus heeft ervaren. De prevalentie blijkt in het algemeen toe te nemen met de leeftijd. Mensen van 55 jaar en ouder hadden een 3x grotere kans om dagelijks tinnitus waar te nemen vergeleken met mensen in de leeftijdscategorie van 18-34 jaar. Daarnaast rapporteerden 2,7 procent meer mannelijke deelnemers dat ze dagelijks tinnitus ervaren in vergelijking met vrouwen. Tegelijkertijd waren er wel weer meer mannen (4,8% meer) die aangaven dat ze nooit tinnitus hadden ervaren.

Beheersbaar maken van Tinnitus

In de Apple Hearing Study gaven deelnemers aan voornamelijk drie methoden te gebruiken om hun tinnitus te verlichten: het gebruik van ruisgeneratoren (28 procent), luisteren naar natuurgeluiden (23,7 procent), en het beoefenen van meditatie (12,2 procent). Minder dan 2,1 procent van de deelnemers koos voor cognitieve gedragstherapie om hun tinnitus beheersbaar te krijgen. Dat terwijl deze therapie uiteindelijk wel een positiever resultaat kan opleveren. Behandelaars in Nederland raden het gebruik van maskerende geluiden veelal af omdat dit de gewenning aan de tinnitusgeluiden in de weg kan staan.

Oorzaak van Tinnitus

Tinnitus heeft flink wat mogelijke oorzaken. Een daarvan is gehoorschade door lawaai en muziek. Het dragen van gehoorbeschermers kan dan ook preventief werken om tinnitus door lawaai te voorkomen. Ook blijkt stress een negatieve invloed te hebben op het ontstaan en in stand houden van tinnitus (lees meer). Het beheersen van stressniveaus kan dan ook helpend zijn om tinnitus te voorkomen. In de Apple studie noemden 20,3% van de deelnemers geluidstrauma of blootstelling aan buitensporig hoge geluidsniveaus, als de primaire oorzaak van hun tinnitus (20,3 procent), gevolgd door stress (7,7 procent).

Karakterstieken van Tinnitus

De meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek ervaart korte periodes van tinnitus. 14,7 procent rapporteerde een constant tinnitusgeluid. De gerapporteerde duur van tinnitus neemt significant toe met de leeftijd onder deelnemers van 55 jaar en ouder: 35,8 procent van de deelnemers in die groep ervaart constant tinnitus. Mannelijke deelnemers ervaren constante tinnitus bijna 6,8 procent meer dan vrouwen.

Wat betreft het niveau van de tinnitus beoordeelde de meerderheid dit als zwak: 34,4 procent vindt het merkbaar en 8,8 procent geeft aan het erg luid of extreem luid te vinden. Tien procent van de deelnemers gaf aan dat hun tinnitus matig of volledig hun vermogen om duidelijk te horen belemmert.

Naast de enquêtevragen voltooiden deelnemers die tinnitus ervaarden ook een app-gebaseerde geluidstest om hun ervaring met tinnitus beter te karakteriseren, waarbij ze het type en de kwaliteit van de geluiden die ze ervaren, matchten.

Apple Hearing Study tinnitus
Studiedeelnemers voltooiden enquêtes en een app-gebaseerde geluidstest in de Research-app om hun tinnitus beter te karakteriseren, waarbij ze het type en de kwaliteit van de geluiden die ze ervaren, matchten.

De meerderheid van de deelnemers beschreef hun tinnitus als ofwel een pure toon (78,5 procent) of witte ruis (17,4 procent). Onder degenen die aangaven een pure toon te horen, meldde 90,8 procent een toonhoogte van 4 kilohertz of hoger, vergelijkbaar met de tonen in de roep van een zangvogel.

Daarnaast identificeerde 83,5 procent van degenen die een pure toon beschreven, hun tinnitus als een enkele toon en 16,5 procent identificeerde het als het geluid van een fluitketel – een hele hoge, fluitende toon.

Voor deelnemers die hun tinnitus matchten met een witte ruis, identificeerde 57,7 procent het als een statisch geluid, 21,7 procent vergeleek het met het geluid van een krekel, 11,2 procent zei dat het klonk als een elektrische toon, en 9,4 procent identificeerde het als een pulserende toon.

Over de Apple Hearing Study

De Apple Hearing Study is een van de drie volksgezondheidsonderzoeken in de Research-app op de iPhone. De studies zijn in 2019 gestart en lopen nog steeds. De Universiteit van Michigan voert samen met Apple het onderzoek uit. Met de Apple Hearing Study wil de fabrikant het effect van geluidsblootstelling en de impact ervan op de gezondheid van het gehoor bevorderen. De onderzoekers hebben al ongeveer 400 miljoen uur aan berekende omgevingsgeluidsniveaus verzameld. Dit is aangevuld met levensstijlvragenlijsten. Op die manier willen de onderzoekers analyseren hoe geluidsblootstelling het gehoor, stress en aan het gehoor gerelateerde aspecten van de gezondheid beïnvloedt. De studiedata deelt Apple ook met de Wereldgezondheidsorganisatie als bijdrage aan haar ‘Make Listening Safe’-initiatief.


Hoe Apple producten kunnen helpen

Apple geeft aan dat haar producten een aantal eigenschappen hebben om de gezondheid van het gehoor te ondersteunen.

  • de geluids-app: daarmee is op de Apple Watch een melding te krijgen wanneer het omgevingsgeluidsniveau (mogelijk) schadelijk is voor je gehoor. De Gezondheid-app op de iPhone houdt op zijn beurt de blootstelling aan geluid bij. De app geeft aan wanneer het geluidsniveau van de hoofdtelefoon of de omgeving hoger ligt dan de World Health Organization aanbeveelt. In de Geluid-app op de Apple Watch is het mogelijk een melding te krijgen wanneer het omgevingsgeluidsniveau schadelijk is voor het gehoor. De Gezondheid-app op de iPhone houdt ook de blootstelling aan geluid bij.
Apple Hearing Study tinnitus omgevingsgeluiden iphone apple smartwatch
iPhone 15 Pro met een overzicht van omgevingsgeluidsniveau’s gedurende een week en een vinkje met ‘OK’ onder ‘Exposure’. Apple Watch Series 9 met omgevingsgeluidsniveau’s in decibels en een vinkje met ‘OK’.
  • Vermindering van omgevingsgeluid: Op de Apple Watch is te zien wanneer het omgevingsgeluidsniveau is verminderd terwijl jde AirPods Pro of AirPods Max worden gedragen.
  • Actieve ruisonderdrukking en Vermindering van hard geluid: Actieve ruisonderdrukking maakt gebruik van de microfoon om extern geluid op te vangen. De AirPods Pro spelen dan een tegengeluid af, zodat het geluid niet meer hoorbaar is. Wil de drager toch ook blijven genieten van het omgevingsgeluid? De feature ‘Vermindering van hard geluid’ op de AirPods Pro (2e generatie) zorgt ervoor dat harde geluiden minder hard klinken, terwijl ook omggevingsgeluiden binnen komen.
  • Verminder hard geluid: De drager kan een volumegrens instellen voor de hoofdtelefoon. Dat kan onder Instellingen bij Horen en Voelen (op iPhone 7 en nieuwer). Bij oudere modellen kan dat onder Geluiden. Tik vervolgens op Koptelefoonveiligheid, waar de mogelijkheid is om ‘Verminder hard geluid’ aan te zetten en met een schuifregelaar ook het decibelniveau is in te stellen.

Bron: internationale website Apple

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]

Het ervaringsverhaal van Oliver (1969): “Dankzij mijn CI heb ik een groot stuk van mijn oude sociale leven weer teruggekregen.”

4 juni 2024 | Ik werd geleidelijk steeds slechthorender, als gevolg van – onder andere – otosclerose. Doordat ik [...]