Apple Airpods Pro niet op niveau hoortoestellen

6 december 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

De Apple Airpods Pro compenseren gehoorverlies niet zoals hoortoestellen dat doen. De Airpods versterken in vergelijking luide geluiden te veel, terwijl de zachte geluiden te weinig versterking krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van het National Acoustic Laboratories (NAL) in Sydney (Australië). De onderzoekers vergeleken de versterking in de Airpods Pro met de speciaal bij het instituut voor hoortoestellen ontwikkelde en in veel hoortoestellen terug te vinden NAL-NL2 rekenregel. De metingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift The Hearing Review.

airpods pro compenseren gehoorverlies niet op niveau hoortoestellen

Airpods Pro bij gehoorverlies

De Apple Airpods Pro sluiten het oor af. Dit in tegenstelling tot de standaard Airpods. Om toch ook geluiden uit de omgeving te kunnen horen, zijn de Airpods Pro in de zogeheten Transparantie stand te zetten. Geluiden van buiten zijn zo (enigszins versterkt) te horen. Wanneer de drager minder goed hoort, is deze ‘Transparantie modus’ met de optie ‘Aangepaste koptelefoon’ te combineren. Deze stand bestaat sinds 2020. De drager krijgt dan extra versterking aangeboden voor geluiden en spraak uit zijn of haar omgeving. Vanuit de iPhone zijn verschillende voorgeprogrammeerde standen te selecteren. Iedere stand heeft zo zijn een eigen manier van versterking die per toonhoogtegebied wordt geregeld. De Airpods Pro zijn op die manier bij een beginnend gehoorverlies in te zetten.

Hoortoesteleigenschappen in Airpods Pro

De Airpods Pro beschikken naast de versterkingsfunctie ook over richtingmicrofoons waarmee ze kunnen inzoomen op de spreker. Ook zit er een lawaaionderdrukkingsfunctie op de Airpods Pro. Hierdoor hebben ze aardig wat eigenschappen die ook terug zijn te vinden in hoortoestellen (lees meer). Eigenschappen waarmee slechthorenden beter kunnen verstaan in lastige luistersituaties zoals tijdens verjaardagen, restaurantbezoek en recepties.

Apple Airpods Pro: hoortoestelfunctie op grond van toonaudiogram

Ook is het mogelijk om op de iPhone de gegevens van het toonaudiogram in te vullen. Dat is de gehoortest die ook wel bekend staat bij slechthorenden als de ‘piepjestest’. Op grond van deze gehoortest past de iPhone de mate van versterking en ook de verhouding tussen versterking van zachte en harde geluiden (compressie) aan het gehoorverlies van de drager aan. De Airpods Pro krijgen zo een hoortoestelfunctie die met het individuele gehoorverlies rekening houdt. Onduidelijk was nog hoe goed de Airpods Pro hun versterking aanpassen aan het gehoorverlies van de drager.

Onderzoek naar verschil versterking tussen Airpods Pro en hoortoestellen

De onderzoekers van het NAL-instituut waren benieuwd in hoeverre de versterking (en compressie) in hoortoestellen overeenkomt met die van de Airpods Pro. Om dat te bepalen hebben ze verschillende metingen uitgevoerd aan de Airpods Pro en deze vergeleken met de NAL-NL2 rekenregel. Deze rekenregel is door audiologen bij het instituut speciaal ontwikkeld voor hoortoestellen. In veel merken hoortoestellen is deze rekenregel, weliswaar vaak iets aangepast, terug te vinden.

Airpods Pro compenseren gehoorverlies niet zoals hoortoestellen

Uit het onderzoek blijkt dat de Apple Airpods Pro het gehoorverlies niet compenseren zoals hoortoestellen dat doen. De Airpods versterken luide geluiden in verhouding te veel terwijl de zachte geluiden te weinig versterking krijgen. Juist de zachtere spraakklanken, zoals de medeklinkers ‘m’, ‘n’, ‘b’, ‘p’, bepalen voor het overgrote deel hoe goed we in staat zijn spraak te verstaan.

Apple richt zich op gezondheid en toegankelijkheid ook voor mensen met verminderd gehoor

Apple heeft de afgelopen jaren laten zien dat zij zich meer en meer richten op gezondheid en toegankelijkheid, óók voor mensen met een verminderd gehoor. Zo kunnen dragers van hoortoestellen die het label ‘Made for iPhone’ hebben, audio en telefoongesprekken rechtstreeks naar hun hoortoestellen oversturen vanaf hun iPhone. Dit wordt ook wel ‘streamen’ genoemd. Ook kunnen zij hun iPhone als afstandsbediening gebruiken. Ook maakte Apple al eerder met de ‘Live luisteren’ optie het mogelijk om van een iPhone een afstandsmicrofoon te maken die zij bij de spreker neer kunnen leggen om zo gesprekken in lastige situaties beter te verstaan. De door de microfoon van de iPhone opgevangen spraak wordt daarmee rechtstreeks naar de Airpods of naar de (compatibele) hoortoestellen overgestuurd. Storende omgevingsgeluiden hebben zo niet de kans de spraak te verstoren. Op dit principe werkt ook zogeheten soloapparatuur.

Werking andere eigenschappen in vergelijking hoortoestellen nog onbekend

Hoe goed de richtinggevoelige microfoons en de lawaaionderdrukking ten opzichte van hoortoestellen werken, is nog onbekend. Mogelijk gaat het NAL in de nabije toekomst ook daar nog onderzoek naar doen. In hoortoestellen werken deze eigenschappen in meerdere toonhoogtegebieden afzonderlijk. Ook werken hoortoestellen voor een optimale instelling daarbij onderling samen door informatie met elkaar te delen. Ondertussen is er ook een hoortoestelfabrikant die afscheid heeft genomen van deze directionele techniek omdat dit juist de toegankelijkheid tot de omgeving te veel zou beperken.

Bron: Chong-White N, Mejia J, Galloway J, Edwards B. Evaluating Apple AirPods Pro with Headphone Accommodations as hearing devices. Hearing Review. 2021;28(12)8-11.

Reacties (1)
  1. Kan de air pod ook gemakkelijk bediend worden door senioren en werken de airpods ook zonder een I Phone of I Pad?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Kerstcommercial Schoonenberg stelt verbinding centraal

4 december 2024 | Ook dit jaar komt audiciensbedrijf Schoonenberg Hoorsupport met een kerstcommercial. In de reclame laat Schoonenberg [...]

Slechthorenden overschatten vaak hun hoorcapaciteit

2 december 2024 | Mensen met gehoorverlies denken vaak dat ze meer verstaan van de spraak in hun omgeving [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – december 2024 en januari 2025 – Schrijf in!

28 november 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

Onderzoeken naar Signia IX laten potentie van multistream techniek zien

26 november 2024 | Signia presenteert twee onderzoeken waarin de Signia Pure C&G T 7IX is vergeleken met hoortoestellen [...]