Je hoortoestel bedienen met een App

16 januari 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Afstandsbedieningen om hoortoestellen te bedienen bestaan al enkele decennia. Nieuw zijn de Apps voor hoortoestellen die de afgelopen tijd zijn ontwikkeld waarmee de slechthorende zijn smartphone of tablet als afstandsbediening kan gebruiken. Het voordeel van het gebruik van de smartphone is dat de gebruiker duidelijk op zijn scherm kan zien wat hij verandert. Zo is duidelijk te zien voor welk programma wordt gekozen of hoeveel stapjes het volume wordt bijgesteld. Door gebruik te maken van een smartphone kan de instelling van het hoortoestel discreet worden veranderd, zonder gepriegel achter het oor of met een bijzonder apparaatje.

Oticon connectline App Streamer

Oticon Connectline App Streamer

Oticon heeft deze week de ConnectLine App voor de Iphone geïntroduceerd waarmee overzichtelijk in één scherm zowel de bron kan worden geselecteerd (TV, externe microfoon, MP3 speler, FM, T-stand, telefoon), het programma kan worden gewijzigd of het volume kan worden bijgesteld. De Iphone App van Oticon bevat een groot aantal icoontjes die kunnen worden toegewezen aan de programma’s en ook kan de programmanaam worden ingesteld. Hiermee is direct duidelijk voor welke situatie het programma geschikt is. Ook kan het niveau van het door te sturen (streamen) geluidsbron van te voren worden ingesteld en voor het telefoneren zijn er tal van keuzemogelijkheden zoals Voice Dialing en er kunnen verschillende ringtones voor mobiele en vaste telefoon worden ingesteld.

ConnectLineApp_hoofdscherm Oticon Connec tLine App inputlevels

De Oticon App ziet er zeer verzorgd uit, biedt veel instelmogelijkheden en werkt met alle reeds eerder op de markt gebrachte zogeheten ‘wireless’ toestellen van Oticon. De gebruiker dient wel een streamer te hebben die de communicatie tussen de Iphone en de hoortoestellen mogelijk maakt. Op dit moment is de ConnectLine App alleen voor de Iphone beschikbaar.

Ook Siemens heeft een App voor de bediening voor hun toestellen beschikbaar, alleen werkt deze juist weer alleen met Android smartphones en is nog niet voor de Iphone beschikbaar.
ReSound heeft zowel een App voor de Iphone als voor de Android toestellen beschikbaar. De App heeft wel wat minder instelmogelijkheden en om van programma te wisselen moet eerst naar een ander scherm worden gegaan. De bediening vanuit één en het zelfde scherm van alle bedieningsopties is een pre voor de nieuwe Oticon App. Natuurlijk heeft iedere gebruiker zo zijn eigen voorkeuren. De genoemde Apps van de fabrikanten zijn allen gratis te downloaden via de App Store (Apple) of de Google Play Store (Android) en beschikken over een demo stand zodat u van te voren de App’s eerst kunt uitproberen.
ReSound komt binnenkort met een nieuw hoortoestel de LiNX die directe communicatie mogelijk maakt tussen de hoortoestellen en de smartphone, dus zonder tussenkomst van een zogeheten streamer. De speciale App hiervoor heet ReSound Smart. De communicatie tussen de toestellen en de smartphone verloopt via de nieuwe versie van Bluetooth Low Energy. Ondanks dat het om de energiezuinige versie gaat van Bluetooth zal dit wel effect hebben op de levensduur van de hoortoestelbatterij. Dit zal niet direct merkbaar zijn bij een kort telefoontje, maar wel bij het langdurig streamen van muziek of gebruik van een externe microfoon en dergelijke. Zodra deze toestellen op de Nederlandse markt zijn geïntroduceerd en er gebruikerservaringen mee zijn zal hier meer over te lezen zijn.

Oticon connectline hoortoestel App icoontjes

Reacties (7)
 1. LS
  Bestaat er een app in de Appstore waarmee de Siemens advance instant fit hoortoestellen bediend kunnen worden.Zo ja hoe heet die app?

  • Beste Wil, ik heb dit nagevraagd voor je. Voor de Advance instant fit is de “Connexx Smart Remote app” te downloaden. Deze is gratis verkrijgbaar is in de Google Play store voor Android of de Apple app store. Met vriendelijke groet, René

 2. Werkt de app op wifi?
  Of Bluetooth?
  Hoe zit het met de straling?

  • Bij hoortoestellen die direct kunnen communiceren met de smartphone waarbij audio (muziek/spraak) wordt overgestuurd werkt dit via bluetooth. Ook de bediening (harder, zachter, programma wisselen) via de app werkt via bluetooth. De meeste hoortoestellen zijn in staat audio direct met de iPhone smartphones van Apple te delen. De meeste kunnen dit nog niet met Android smartphones. Uitzondering daarop is de Marvel van Phonak. De andere merken gebruiken daarvoor een streamer. De smartphone zendt via bluetooth het signaal door naar de streamer. Deze staat op zijn beurt weer via een magnetisch veld (met zeer lage intensiteit) in verbinden met de hoortoestellen.

 3. Ik heb een week geleden een Oppo reno Z gekocht, super telefoon , maar mijn gehoorapparaten App, werk niet. ( kan het niet harder en zachter zetten ) Heb gehoorapparaat merk: Advance316.
  Oppo heeft besturing van Android.
  Heeft iemand hier ervaring mee en kunt u mij verder helpen, misschien met een andere app??

  • Ik raad u aan met uw nieuwe telefoon en hoortoestellen bij uw audicien langs te gaan. Uw hoortoestel is waarschijnlijk een huismerk van een van de ketens. Zij kunnen nagaan bij de fabrikant of de app en het telefoontoestel (in combinatie met het hoortoestel) compatible zijn.

 4. Beste, ik gebruik Phonak compilatie II. Tot september 2019 kon daar een app aan gekoppeld worden. Dat functioneerde prima tot een update van IOs. Toen is de app uit de lucht gehaald met de mededeling er komt geen update meer en de app is niet meer beschikbaar. Na een hoop gezeur is het antwoord van Phonak en Beter Horen: we kunnen u niet helpen. Beter Horen stelt nu een bijbehorende afstand bediening beschikbaar maar dat is niet vergelijkbaar met de app. Weet u of er een universele app bestaat als afstand bediening voor Phoneak boortoestel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]