App van Jacoti Lola maakt van iPhone soloapparatuur

17 april 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Software en app maken van een iMac, iPod touch en iPhone soloapparatuur

Voor slechthorenden zijn klaslokalen, grote zalen en auto’s lastige omgevingen. Het lawaai en de eventuele nagalm zorgen ervoor dat anderen moeilijk zijn te verstaan. Dat geldt ook voor kinderen met concentratiestoornissen. Hiervoor is zogeheten soloapparatuur in te zetten: De spreker praat in een microfoon en een zender zendt dit signaal via FM naar de luisteraar. Storende geluiden en vervelende nagalm hebben zo geen mogelijkheid het spraaksignaal te beïnvloeden en dit komt zo ‘schoon’ aan bij de luisteraar. Dergelijke apparatuur wordt gebruikt in scholen, bij lezingen en ook op het werk.

Het bedrijf Jacoti heeft een oplossing bedacht waar gewone consumentenapparatuur kan worden ingezet als soloapparatuur. Dit wordt gedaan met behulp van een Apple iMac met software en een of meerdere Iphone’s of Ipod’s touch (of iPad) waarop een speciale App is geïnstalleerd.

Jacoti appImac jacoti
Via een Wifi netwerk (met een ‘dedicated’ router) wordt vervolgens de audio in cd-kwaliteit (16 bit, 44.1 kHz) en volgens de fabrikant zonder storende vertraging overgestuurd (netwerkvertraging ongeveer 35 ms). De luisteraar kan het geluid op verschillende manieren opvangen: Via een hoofdtelefoon of oordopjes, met een hoortoestel in de T-stand (i.s.m. een halslus) of via Direct Audio Input. Ook kan het systeem werken met streamers of met ‘Made for Iphone’ hoorapparaten zoals die binnenkort van het merk GN ReSound op de Nederlandse markt worden geïntroduceerd. Het bij de iPhone of Ipod Touch aangekomen audiosignaal wordt hiermee direct naar de hoortoestellen gezonden.

Jacoti_solo_wifi
Op één router kunnen 10 personen worden aangesloten. Het aantal gebruikers kan worden uitgebreid door een extra router te installeren.

Het enige wat de gebruiker moet doen om contact te maken met de spreker is de App activeren en inloggen op het communicatiekanaal. Op de iMac draait een speciaal stukje software voor de communicatie en aan de computer wordt een (draadloze) microfoon gekoppeld. Niet alleen het microfoonsignaal maar ook andere audio signalen kunnen vanaf de computer naar de luisteraars worden gestuurd.

De communicatie verloopt met de Jacoti Lola™ software zelfs twee kanten op: De Iphone of Ipod Touch kan eveneens het audiosignaal versturen de andere kant op. Dit in tegenstelling tot veel soloapparatuur. Ook kan in de software ervoor gekozen worden of de deelnemers elkaar kunnen horen of niet.
Een korte test bij HOorzaken liet zien dat de software zich eenvoudig laat installeren zowel op de iMac als op de iPhone en ook het aanmelden van de iPhone op de iMac verliep vlekkeloos. Ondanks dat de communicatie via een router verliep die ook andere netwerktaken moest uitvoeren was er geen vertraging te merken. Voor deze test werd de interne microfoon van de iMac gebruikt. Om te zien hoe het systeem functioneert met meerdere gebruikers is een uitgebreidere test nodig.

Met de Jacoti Lola ™ kan op een relatief goedkope manier een solosysteem worden opgezet. Het bedrijf Jacoti heeft eerder een App gelanceerd waarmee de Iphone een hoortoestelfunctie kreeg. Later dit jaar wordt deze zogeheten Jacoti ListenApp gecombineerd met dit nieuwe systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Kunstenaar Dyon Scheijen maakt drieluik tegen eenzaamheid door gehoorverlies

3 december 2023 | Op 28 januari 2024 zal kunstenaar en audioloog Dyon Scheijen een van zijn meesterwerken onthullen [...]

Maximale vergoeding hoortoestellen in aanvullend pakket lager

30 november 2023 | Flink wat zorgverzekeraars schroeven de vergoedingen die verzekerden krijgen vanuit hun aanvullende pakketten in 2024 [...]

Nieuwe coating voor cochleaire implantaten belooft infecties te voorkomen

29 november 2023 | Onderzoekers uit China laten zien dat een zwitterionische-koper coating op het inwendige deel van een [...]

Schoonenberg Hoorsupport komt met kerstcommercial op tv

28 november 2023 | Vanaf 4 december aanstaande is de nieuwe kerstcommercial van Schoonenberg Hoorsupport op televisie te zien. [...]