Android 10 maakt direct streaming van telefoongesprekken naar hoortoestellen mogelijk

5 september 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Direct streaming van het audiosignaal van de telefoon naar hoortoestellen wordt mogelijk met de nieuwe Android 10 versie. Dat kan via de Bluetooth versie die weinig energie verbruikt (Bluetooth Low Energy). De nieuwe techniek is ontwikkeld door Google samen met hoortoestelfabrikant ReSound. De samenwerking werd vorig jaar aangekondigd.
De nieuwe techniek wordt ‘Audio Streaming for Hearing Aids’ (ASHA) genoemd. Met de nieuwe techniek kan hoge kwaliteit audio vanaf Android telefoons direct richting beide hoortoestellen worden gestuurd. Dit geldt zowel voor telefoongesprekken als voor muziek. ASHA is beschikbaar bij de nieuwe release van het besturingssysteem Android versie 10. In eerste instantie zal ASHA te vinden zijn in een beperkt aantal telefoons van Google en één type hoortoestel van ReSound en Beltone.
Andere fabrikanten van hoortoestellen en telefoons zullen snel volgen is de verwachting.

Met de iPhone smartphone was direct streaming al veel langer mogelijk. Phonak heeft bij het uitblijven van een geschikte mogelijkheid om direct te telefoneren met Android telefoons zelf in 2017 een chip ontwikkeld.

Direct Streaming Android 10 hoortoestellen telefoneren

Ondersteunde telefoons en hoortoestellen

De Google telefoons met type aanduiding Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a en Pixel 3a XL zullen de eerste Android telefoons zijn die ‘direct streaming’ ondersteunen. Meer telefoons zullen volgen. Omdat ReSound samen heeft gewerkt met Google zullen de ReSound LiNX Quattro en de Amaze van dochterbedrijf Beltone de eerste hoortoestellen zijn waarmee direct streaming met het nieuwe protocol mogelijk is. De hoortoestellen hebben daarvoor wel een firmware update nodig.

Open source: direct streaming android 10

De specificaties voor het streamen met Android telefoons is zogeheten ‘open source’. Bij open source software is de broncode vrijgegeven en voor eenieder beschikbaar. Iedereen kan en mag deze software dan ook kopiëren, aanpassen, aanvullen en verspreiden zonder kosten aan auteursrechten. Andere fabrikanten van zowel hoortoestellen als telefoons hebben dus de mogelijkheid om in de nabije toekomst de nieuwe ASHA techniek voor het oversturen van audiosignalen in hun producten op te nemen.  De verwachting is dan ook dat direct streaming via Android toestellen brede toepassing zal vinden.

Direct streaming met iPhone al veel langer mogelijk

Al veel langer is het mogelijk om met een iPhone smartphone van Apple direct te bellen en audiogeluid te delen met hoortoestellen. Iedere hoortoestelfabrikant heeft ondertussen meerdere type hoortoestellen op de markt met de aanduiding ‘Made for iPhone’ (MFI). Ook binnen de vergoede zorg zijn er hoortoestellen leverbaar die direct streaming ondersteunen met iPhone hoortoestellen.
Android telefoons hebben echter een veel groter marktaandeel dan toestellen met het iOS besturingssysteem van Apple.

Android besturingssysteem bleef achter

Omdat het besturingssysteem Android lange tijd achterbleef heeft fabrikant Phonak in 2017 zelf een chip ontwikkeld die direct streaming met hun hoortoestellen met alle soorten Bluetooth telefoons mogelijk maakte. Dit verloopt wel via het onzuinigere ‘Classic Bluetooth’. ReSound heeft vervolgens de samenwerking opgezocht met Google van het ontwikkelen van de nieuwe ASHA techniek.

Indirect telefoneren

Telefoneren met hoortoestellen was in het eerste decennium van deze eeuw ook al mogelijk. Dit verliep indirect: slechthorenden hadden daarvoor een zogeheten streamer nodig. Dit was een kastje dat als tussenstation fungeerde tussen de hoortoestellen en de telefoon. Oticon heeft in 2007 het eerste hoortoestel geïntroduceerd waarmee slechthorenden met behulp van een streamer konden telefoneren en genieten van muziek met hun hoortoestellen.

 

Reacties (7)
  1. Goedemorgen,
    Ik wil binnenkort een nieuw gehoorapparaat aanschaffen. In uw bovenstaand artikel*) waar ik de direct steaming een zeer grote vooruitgang vind, meen ik rekening te moeten houden wat en wanneer ik een nieuwe gehooraparaten wil aanschaffen.
    De techniek ASHA genoemd brengt mij toch wel in verwarring nl.:
    – ASHA is de afkorting van American Speech-Language-Hearing Association en
    – ASHA is de afkorting van Audio Streaming for Hearing Aids.
    Twee dezelfde afkortingen met verschillende betekenissen in hetzelfde vakgebied lijkt me toch wel erg verwarrend.
    Misschien kunt u de mist voor mij optrekken?
    Met vriendelijke groet,

    *)https://www.hoorzaken.nl/android-10-maakt-direct-streaming-van-telefoongesprekken-naar-hoortoestellen-mogelijk/

    Rob Guibal

    • Beste Rob, in dit geval wordt met ASHA gedoeld op Audio Streaming for Hearing Aids. Inderdaad verwarrend. Flink wat hoortoestellen zijn vandaag de dag reeds geschikt voor direct streaming vanaf een Iphone. Vooralsnog zijn het aantal Android telefoons nog beperkt die hier geschikt voor zullen zijn. Phonak heeft zelf al eerder een chip ontwikkeld die direct streaming (in stereo) mogelijk maakt met zowel iPhone als Android telefoons. Dat is natuurlijk ook een optie. Met vriendelijke groet, Rene van der Wilk

      • Ik heb phonak hoortoestellen maar het live streamen ( iphone x) levert een zeer matige geluidskwaliteit op die niet vergelijkbaar is met bijvoorbeeld geluid dat via air phone gestreamd wordt.

  2. Wanneer horen we of zien we welke andere telefoons dit hebben of krijgen ??

  3. Beste,

    voor één van onze bewoners in het woonzorgcentrum zijn wij op zoek naar draagbare sprekende klokken. Helaas waren deze die in de winkel te verkrijgen waren (horloges, sleutelhangers) niet luid genoeg.
    Nu vertelden ze mij in de winkel dat de hoorapparaten ook verbonden konden worden met de gsm.

    Is er een mogelijkheid dat deze persoon dus het uur vanaf haar gsm via haar hoorapparaten kan horen?

    Alvast bedankt.
    Mvg. Marley Verhees

    • Dank je wel voor je bericht. Ik heb je vraag voorgelegd in een facebook groep de aanwezige audiciens kwamen met de volgende mogelijke oplossingen:
      – Er zijn apps met een sprekende klok (tellmethetime e.d.) . Daar is natuurlijk wel een smartphone voor nodig. Die kunnen de tijd voorlezen., Het geluid wordt rechtstreek naar de hoortoestellen toegestuurd.
      – Er zijn ook hoortoestellen zoals die van Starkey die afspraken in de agenda kunnen voorlezen. Ook is het mogelijk elk uur (of meer of minder) de tijd voor te laten lezen. Ook daar is een smartphone voor nodig.
      – Een andere audicien gaf het volgende aan: “Ik heb een klant die volledig blind is en sinds kort Oticon toestellen draagt. Hij heeft een IPhone gekoppeld aan zijn hoortoestellen. Hij gebruikt de Voice Over functie welke alles in gesproken berichten weergeeft in zijn hoortoestellen. Zodra hij de aan/uit knop bediend wordt de tijd uitgesproken.”
      – Ook werd er gewezen op een website met klokken voor slechtzienden: lowvisionshop.nl/product-categorie/uurwerken/klokken/ maar mogelijk zijn deze ook te zacht.
      Wellicht zit tussen een van deze oplossingen er een die passend is bij je client.
      Met vriendelijke groet, Rene van der Wilk

  4. ik draag het merk signia van gehoor apparaat en heb een samsun a54 maar mijn geliud valt heel veel weg al zijn ze nog verbonden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]