Gebruik van alcohol en drugs bij concert vergroot kans op gehoorschade

21 maart 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Dat bij frequent bezoek aan concerten, dancings en festivals onze oren beschadigd raken, is inmiddels wel bekend. Dat het drinken van alcohol en gebruik van drugs erbij de kans op gehoorschade ook nog eens vergroot, komt naar voren uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

alcohol en drugs gehoorschade muziek

Copyright foto Peter van der Wal – Parkpop 2018 – Den Haag – www.photo-impressions.nl

Tijdelijk gehoorverlies

De meeste muziekliefhebbers die weleens een concert, dancing of festival bezoeken kennen wel het effect van een dof gevoel of suizen in de oren na afloop ervan. Het gehoor loopt daarbij een tijdelijk gehoorverlies op. Na een paar dagen herstelt zich dit dan weer. Wanneer je je oren te vaak en te veel aan harde muziek blootstelt, kan het gehoorverlies blijvend worden. Ook kan het tot een piep of suizen in het oor leiden (tinnitus), wat soms niet meer weggaat.

Onderzoek naar effecten alcohol en drugs op ontstaan gehoorschade

De onderzoekers van de Universiteit van Utrecht waren benieuwd of het drinken van alcohol en gebruik van drugs tijdens het luisteren naar luide muziek invloed heeft op het ontstaan van gehoorschade. De onderzoekers volgden daarvoor een groep volwassenen die geen gehoorbeschermers droegen en wel dronken tijdens een outdoor festival in Amsterdam in 2015. Uiteindelijk werden 52 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar onderzocht. Zij waren 4,5 uur aanwezig op het festival.

Gebruik van alcohol en drugs vergroot kan op gehoorschade

De onderzoekers vonden een verband tussen gehoorschade tijdens het luisteren naar muziek en het gebruik van alcohol of drugs. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat deelnemers die geen gehoorbeschermers droegen hun gehoor minder goed beoordeelden. Zij bleken ook meer last van tinnitus te hebben na het bezoek aan een festival dan andere bezoekers.

Nóg een goede reden om gehoorbeschermers te dragen

Luide muziek in combinatie met alcohol of drugs blijkt dus extra risicovol voor het gehoor. Nog een goede reden om gehoorbeschermers te dragen bij een festival, concert of dance-event. Kies daarvoor het liefst op maat gemaakte gehoorbeschermers. Deze bieden een goede bescherming omdat ze het oor goed afsluiten. Voor op maat gemaakte gehoorbeschermers kun je bij een audicien terecht. Natuurlijk kunnen ook standaard oorpluggen worden gebruikt of bijvoorbeeld de regelbare KNOPS gehoorbeschermers.

test KNOPS

KNOPS regelbare gehoorbeschermers

Bron: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2018;144(6):490-497. doi:10.1001/jamaoto.2018.0272

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor werknemer en werkgever

22 maart 2023 | Het recent verschenen boek Gezien en Gehoord biedt inspiratie voor mensen met een auditieve of [...]

Stichting SEMH: nieuwe partij voor kwaliteitsbewaking hoorhulpmiddelenzorg | Professional

20 maart 2023 | Interview met SEMH-directeur René Ungerer   De kwaliteit van de hulpmiddelenzorg in Nederland wordt bewaakt. [...]

Financiële dienstverlener Alpina toegankelijk voor doven en slechthorenden

16 maart 2023 | Alpina is de eerste financiële dienstverlener die toegankelijk is voor doven, slechthorenden en mensen met [...]

Virtual Reality training verbetert ruimtelijk horen dragers één cochleair implantaat

14 maart 2023 | Onderzoekers van de Universiteit van Trento in Italië en de Universiteit van Lyon in Frankrijk [...]