Gebruik van alcohol en drugs bij concert vergroot kans op gehoorschade

21 maart 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Dat bij frequent bezoek aan concerten, dancings en festivals onze oren beschadigd raken, is inmiddels wel bekend. Dat het drinken van alcohol en gebruik van drugs erbij de kans op gehoorschade ook nog eens vergroot, komt naar voren uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

alcohol en drugs gehoorschade muziek

Copyright foto Peter van der Wal – Parkpop 2018 – Den Haag – www.photo-impressions.nl

Tijdelijk gehoorverlies

De meeste muziekliefhebbers die weleens een concert, dancing of festival bezoeken kennen wel het effect van een dof gevoel of suizen in de oren na afloop ervan. Het gehoor loopt daarbij een tijdelijk gehoorverlies op. Na een paar dagen herstelt zich dit dan weer. Wanneer je je oren te vaak en te veel aan harde muziek blootstelt, kan het gehoorverlies blijvend worden. Ook kan het tot een piep of suizen in het oor leiden (tinnitus), wat soms niet meer weggaat.

Onderzoek naar effecten alcohol en drugs op ontstaan gehoorschade

De onderzoekers van de Universiteit van Utrecht waren benieuwd of het drinken van alcohol en gebruik van drugs tijdens het luisteren naar luide muziek invloed heeft op het ontstaan van gehoorschade. De onderzoekers volgden daarvoor een groep volwassenen die geen gehoorbeschermers droegen en wel dronken tijdens een outdoor festival in Amsterdam in 2015. Uiteindelijk werden 52 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar onderzocht. Zij waren 4,5 uur aanwezig op het festival.

Gebruik van alcohol en drugs vergroot kan op gehoorschade

De onderzoekers vonden een verband tussen gehoorschade tijdens het luisteren naar muziek en het gebruik van alcohol of drugs. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat deelnemers die geen gehoorbeschermers droegen hun gehoor minder goed beoordeelden. Zij bleken ook meer last van tinnitus te hebben na het bezoek aan een festival dan andere bezoekers.

Nóg een goede reden om gehoorbeschermers te dragen

Luide muziek in combinatie met alcohol of drugs blijkt dus extra risicovol voor het gehoor. Nog een goede reden om gehoorbeschermers te dragen bij een festival, concert of dance-event. Kies daarvoor het liefst op maat gemaakte gehoorbeschermers. Deze bieden een goede bescherming omdat ze het oor goed afsluiten. Voor op maat gemaakte gehoorbeschermers kun je bij een audicien terecht. Natuurlijk kunnen ook standaard oorpluggen worden gebruikt of bijvoorbeeld de regelbare KNOPS gehoorbeschermers.

test KNOPS

KNOPS regelbare gehoorbeschermers

Bron: JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2018;144(6):490-497. doi:10.1001/jamaoto.2018.0272

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]