Albert Schweitzer ziekenhuis biedt slechthorende patienten luisterhulp aan

5 april 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht biedt slechthorende patienten op vijf poliklinieken een luisterhulp aan om zo hun arts of hulpverlener beter te kunnen verstaan. De luisterhulp bestaat uit een geluidsversterkend apparaatje met een hoofdtelefoon. De microfoon van de luisterhulp wordt op de spreker gericht. Om het gesprek zo goed als mogelijk te verstaan kan de patiënt het volume zelf regelen.
Het ziekenhuis laat met deze proef zien serieus te kijken naar oplossingen om de toegankelijkheid van hun instelling voor slechthorenden te vergroten.

Nederland telt ruim 1,5 miljoen mensen die in meer of mindere mate een probleem hebben met horen. Veel mensen stellen de aanschaf van een hoortoestel geruime tijd uit. Daardoor komen er ook veel patienten in een ziekenhuis die slechthorend zijn en gesprekken met hun arts moeilijk kunnen volgen. De informatie over ziekte en eventuele behandeling ervan is natuurlijk belangrijk om te verstaan. Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht houdt daarom een proef met de luisterhulpjes.

Proef met luisterhulp

De specialismen die aan de proef met de luisterhulp deelnemen zijn Keel-, Neus- en Oorheelkunde, Geriatrie, Spoedeisende Hulp, Longziekten en Interne geneeskunde/Hematologie. Patiënten kunnen zelf vragen om de luisterhulp, maar medewerkers zullen het hulpmiddel ook actief aanbieden wanneer ze merken dat de patiënt niet zo goed kan horen. Na een half jaar zal de proef geëvalueerd worden. Bij gebleken succes zal het aantal apparaatjes worden uitgebreid en gaan andere afdelingen ook meedoen.

luisterhulp patienten Albert Schweitzer Ziekenhuis

Patient richt luisterhulp op KNO-arts Friebel en kan zo het gesprek beter verstaan

Schenking luisterhulpen

Het ziekenhuis heeft in totaal de beschikking over vijftien luisterhulpen die geschonken zijn door het Vriendenfonds van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit Vriendenfonds is een stichting die zich richt op het verhogen van patiëntcomfort. Bij gebleken succes zal het aantal apparaatjes worden uitgebreid en gaan andere afdelingen ook meedoen.

Toegankelijkheid voor doven en slechthorenden

Sinds 12 april 2016 moeten zowel bedrijven als overheidsinstanties toegankelijk zijn voor gehandicapten en dus ook voor doven en slechthorenden. De Eerste Kamer heeft indertijd met twee wetsvoorstellen het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap geratificeerd.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis laat met deze proef zien serieus te kijken naar oplossingen om de toegankelijkheid van hun instelling voor slechthorenden te vergroten.
Voor mensen mét een hoortoestel bestaan er ook hulpmiddelen om de toegankelijkheid te vergroten. Zo is er de balie-ringleiding waarmee slechthorenden door hun hoortoestel op de T-stand te zetten medewerkers beter kunnen verstaan. Zeker nuttig in lawaaiige omgevingen zoals in een ontvangsthal.

Bron: website Albert Schweitzer Ziekenhuis

Voorbeeld luisterhulp:

https://www.hoorzaken.nl/webshop/solo-apparatuur/crescendo-60-hoorversterker/

https://www.hoorzaken.nl/webshop/groot-ringleiding-systemen/la-90-mobiele-balie-ringleiding/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Tandartsen lopen risico op gehoorschade

14 oktober 2024 | Tandartsen en ook andere tandheelkundige professionals lopen risico op gehoorschade door het frequente en langdurige [...]

ACTA ontvangt subsidies voor onderzoek naar instrument voor screening en diagnose van tinnitus

11 oktober 2024 | Wetenschapper, docent en orofaciaal-fysiotherapeut dr. Annemarie van der Wal krijgt twee subsidies voor de ontwikkeling [...]

OTOPLAN van MED-EL bekroond met de Hearing Technology Innovator Award in categorie cochleaire implantaten

10 oktober 2024 | MED-EL laat weten dat hun chirurgische OTOPLAN in de prijzen is gevallen tijdens de vijfde [...]

Heart2Hear zet zich in voor bewustwording van geluid, ook op de werkplek

8 oktober 2024 | Geluid heeft veel belangrijke functies in ons leven. Tegelijkertijd hebben ongewenste hinderlijke geluiden ook flink [...]