Voor de akoestische CR Neuromodulatie therapie bij tinnitus is de afgelopen week in de media opnieuw flink wat aandacht geweest. Deze therapie biedt Beter Horen aan samen met de KNO afdelingen van een aantal ziekenhuizen, waaronder het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen, het Rijnstate ziekenhuis in in Arnhem en sinds kort ook bij het Groenehart ziekenhuis in Gouda.
Voor de effectiviteit van de aangeboden akoestische CR Neuromodulatie therapie is helaas geen bewijs. Ook wordt deze therapie niet genoemd in de KNO-richtlijn voor tinnitus. Het is dan ook bevreemdend dat de genoemde KNO afdelingen zich met deze niet bewezen therapie inlaten. Wel dienen patienten vooraf 3000 euro te betalen.
Tinnitus patiënten soms wanhoop nabij
Sommige tinnituspatienten zijn soms de wanhoop nabij en grijpen graag elke geboden strohalm aan om verlichting van hun klachten te krijgen. Commerciële bedrijven en producenten van geluidsapparaatjes weten dit maar al te goed en brengen met regelmaat nieuwe apparatuur op de markt met mooie namen die beloven de tinnitus te reduceren door in te grijpen op auditieve cortex. Vooralsnog is er voor geluidstherapie met dergelijke apparaatjes alléén, geen wetenschappelijk bewijs te vinden. Op verschillende tinnitus groepen op Facebook en ook fora zijn de berichten over de door Beter Horen geboden therapie ook nu weer veelvuldig gedeeld. Bij HOorzaken kwamen vragen binnen of deze geluidstherapie wel echt kan helpen.
Onderzoek naar Akoestische CR Neuromodulatie therapie bij tinnitus
In 2017 is een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Neurology verschenen waarin een review staat van de onderzoeken die naar de geboden neuromodulatie therapie zijn gedaan. De onderzoekers concluderen het volgende: Het voorhanden bewijs is onvoldoende voor klinische implementatie van akoestische CR neuromodulatie. Ook concluderen zij dat er momenteel geen bewijs is voor de claim dat het desynchronisatie-effect meetbaar is in een EEG.
In 2015 heeft professor Pim van Dijk van het Academisch Medisch Centrum Groningen naar aanleiding van vragen vanuit het NTHP (Nederlands Tinnitus en Hyperacusis Platform) uitgezocht of de methode effectief is. Zijn antwoord was toen ook reeds al volmondig ‘nee’. Ook werd via het NTHP kenbaar gemaakt dat de Engelse NICE en Duitse Tinnitus Liga geen bewijs hebben kunnen vinden voor de effectiviteit van de behandeling met de Akoestische CR Neuromodulatie therapie. Wat maakt dat de KNO afdelingen van de diverse ziekenhuizen zich inlaten met een niet bewezen effectieve behandelmethode die ook niet valt binnen de KNO-richtlijn is op dit moment nog niet duidelijk. Ook is nog niet duidelijk op grond waarvan Beter Horen stelt dat de therapie in 75% van de gevallen succesvol is. Hier zal nog over worden bericht. (klik hier om de reacties te lezen van twee ziekenhuizen en Beter Horen)
Andere geluidstherapieën bij tinnitus
Om de zoveel tijd verschijnen er nieuwe geluidstherapieën met mooie namen die tinnituspatienten hoop geven. Dr David Baguley zegt in 2013 in het gerenomeerde tijdschrift the Lancet het volgende: “Er zijn verscheidene op geluid gebaseerde technische innovaties commercieel geproduceerd voor tinnitus, waarvan experimentele prototypes ook zijn onderzocht. De fabrikanten claimen dat deze apparaten niet alleen de perceptie van tinnitus maskeren, maar ook effectief op een andere manier zijn. Voor sommige van de geluidstherapieën (zoals akoestische coordinated reset (CR) neuromodulatie (red.: de door Beter Horen aangeboden therapie), serenade, en frequentiemodulatie, en frequentiediscriminatie training), is het gesuggereerde doel van de actie het centraal auditieve systeem te beinvloeden, met een geluid dat individueel wordt afgestemd op het gehoorverlies en de karakteristieken van de tinnitus. Andere therapieën gebruiken geluid voornamelijk als een therapeutische ontspanning, terwijl het Neuromonics apparaat in staat zou zijn om emotionele arousal te reduceren, en doelt op de effecten van de auditieve deprivatie door spectraal gevormd geluid. De commerciële apparaten worden veelal aanbevolen als een onderdeel van een holistische audiologisch management programma dat educatie bevat en counselling.
Dergelijke gecombineerde benaderingen compliceren het proces van het vinden van bewijs voor of tegen de effectiviteit en waarde van iedere geluidstherapie die los staat van elk algemeen voordeel van psychologische rehabilitatie. Slechts weinig onderzoeksdata zijn beschikbaar en we concluderen dat voor de geluidstherapieën op zichzelf geen bewijs is voor de reductie van tinnitus.” Dus niet alleen voor Akoestische CR Neuromodulatie therapie is geen bewijs ook niet voor andere geluidstherapieën met fancy namen.
Welke behandeling is wel bewezen effectief?
Onderzoekers dr. Rilana Cima and Professor Johan Vlaeyen van de Universiteit van Maastricht hebben in 2012 in een artikel in The Lancet laten zien dat een gespecialiseerd samengesteld behandelplan voor tinnituspatienten goed werkt voor de reductie van tinnitusklachten. De resultaten laten zien dat het speciaal samengestelde programma er toe leidt dat de aan gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven vooruit gaat en dat daarnaast zowel de ernst van de tinnitus als de beperking die er mee samen gaat, gereduceerd worden. Ook wordt de tinnitus na het volgen van het uitgebreide programma als minder catastrofaal gezien en nemen angstklachten af. Voor een wel bewezen therapie bij tinnitusklachten kunnen patienten met tinnitus terecht bij een van de audiologische centra, de GGMD of bij audiologen en psychologen die zich richten op hulp bij tinnitusklachten.
Het lezen van het boekje “Eerste Hulp bij Oorsuizen” van Olav Wagenaar is een goede eerste stap om tinnitusklachten het hoofd te bieden. Dit boekje kost slechts 19,95 euro.
Achtergrondinformatie over Akoestische CR Neuromodulatie
De CR-behandeling is in een onderzoekscentrum in Duitsland ontwikkeld. De behandeling is als merk geregisseerd en de behandeling plus het apparaat worden commercieel in de markt gezet.
Werking Akoestische CR Neuromodulatie therapie
Bij de aangeboden behandeling wordt gebruik gemaakt van een klein apparaatje, de zogeheten NTR T30 Neurostimulator. Het apparaat stimuleert niet zoals de naam doet verwachten bepaalde zenuwen maar stuurt via een hoofdtelefoon naar het oor. De tonen zouden de hyperactieve zenuwcellen in de auditieve cortex van de hersenen resetten. Dit gebeurt door het nauwkeurig afgestemmen op de specifieke tinnitus van de patiënt. Met de therapie zouden zenuwcellen afgeleerd worden om signalen af te geven. Voor een zo goed mogelijk resultaat dient een patiënt volgens de website van Beter Horen de stimulator zo’n 4 tot 6 uur per dag te dragen, De eerste resultaten zijn volgens de ontwikkelaars te verwachten zijn na ongeveer 12 weken. Zoals aangegeven is voor de werking van deze therapie nog geen bewijs.
De auteur van het artikel René van der Wilk volgt de ontwikkelingen binnen de hoorbranche en schrijft daarover op de website HOorzaken. Daarnaast coacht hij cliënten, ook met tinnitus.
Lees ook:
Vraagtekens over 3.000 euro kostende therapie tegen oorsuizen: ‘bizar goede’ behandeling of placebo?, door: Ellen de Visser, Volkskrant, 26 augustus 2017, 10:00
en:
Tinnitusbehandeling Beter Horen niet ondersteund door KNO-vereniging, HOorzaken
Hallo.
Als ik het goed begrijp is Tonal Tinnitus Therapy ook een vorm van akoestische neuromodulatie therapie.
Eenvoudige app bijna gratis. Dus geen 3000 euro.
Is dit ook de zelfde geluidstherapie zoals die genoemd wordt in het stuk: richtlijnen tinnitus op een rij gezet: een overzicht?
Wie kan me hier meer over vertellen?
Ik gebruik die app, de tinnitus gaat er niet mee weg, maar ik heb er wel minder last van, het lijkt iets naar de achtergrond te verdwijnen. Ik gebruik hiervoor een noise cancelling koptelefoon, en ik zet alleen de gegenereerde pieptoontjes aan, niet de ruis. Als ik het een paar dagen 2x per dag een minuut of 20 gebruik kan ik er weer even beter tegen. Het proberen waard!