AirPods Pro krijgen hoortoestelfunctie en IOS 14 gaat doven waarschuwen

26 juni 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

De Airpods Pro van Apple gaan in de nieuwe versie van het besturingssysteem IOS 14 de gebruiker ondersteuning geven bij het horen. Volgens Apple maken de Airpods Pro zachte stemmen meer hoorbaar en worden omgevingsgeluiden aangepast aan de hoorbehoeftes. Hiermee krijgen de Airpods Pro een paar typische hoortoestelfuncties die zowel sprekers als omgevingsgeluiden beter hoorbaar maken. Deze eigenschappen komen naast de lawaaionderdrukking die reeds in de Airpods Pro aanwezig is.
De iPhone zelf krijgt daarnaast in IOS 14 geluidsherkenning die ernstig slechthorenden en doven attendeert op waarschuwingen en alarmgeluiden in hun omgeving. Ook gaat FaceTime herkennen als iemand gebarentaal gebruikt.

Airpods Pro krijgen hoortoestelfunctie en IOS 14 waarschuwt doven

Ondersteuning bij horen en verstaan

De AirPods Pro die al lawaaionderdrukking in zich hebben gaan in de nieuwe versie van het besturingssysteem extra ondersteuning bij het horen bieden. De gebruiker kan instellen of zachte stemmen en omgevingsgeluiden een beetje, gemiddeld of juist een sterke boost moeten krijgen. Ook is het mogelijk om de gegevens van een hoortest (audiogram) in te voeren, om zo een instelling te krijgen die beter op het individuele gehoor is afgesteld. Zo geven de AirPods bij iedere frequentie de benodigde versterking. Een audiogram is met de iPhone of iPad zelf te maken. Daar zijn tegenwoordig verschillende apps voor. Ook is de audio in te stellen op ‘gebalanceerd’, ‘stembereik’ of ‘helderheid’.

ipods pro hoortoestel functie

Ondersteuning positief

Natuurlijk hebben de AirPods Pro daarmee nog geen volledige hoortoestelfunctie. Ook is een hoortest via een app op een iPhone slechts een zeer beperkte meting die niet na kan gaan waar het probleem zich bij het horen precies voordoet. Toch is het een mooie aanvulling voor eenieder die net even wat meer ondersteuning wil bij het horen, bijvoorbeeld bij een beginnend gehoorverlies (en ook bij tinnitus).
Het is immers bekend dat als de hersenen langere tijd bepaalde geluiden niet meer doorkrijgen de functie om die te horen ook achteruitgaat. Ook bij horen en verstaan geldt: wat rust dat roest. Slecht horen heeft daarnaast een nadelig effect op de cognitieve vermogens en ondersteuning van het horen kan de achteruitgang ervan helpen voorkomen (lees meer). Ook kan ondersteuning van het gehoor luistermoeheid tegengaan.

Extra functies in IOS 14 voor ernstig slechthorenden en doven

De iPhone zelf krijgt met IOS 14 daarnaast geluidsherkenning die ernstig slechthorenden en doven attendeert op waarschuwingen en alarmgeluiden in hun omgeving. Denk hierbij aan een ontruimingsalarm bij brand, sirenes van de politie of ambulance, blaffende honden, toeterende auto’s en brommers, maar ook het piepje wanneer de magnetronmaaltijd klaar is of de oven op temperatuur. Het waarschuwen gebeurt via trillingen op de iPhone of op de Apple Watch. Apple wil ook waarschuwingen die geroepen worden in de toekomst gaan herkennen en doorgeven.
Natuurlijk is de functie ook handig voor goedhorenden: als je bijvoorbeeld met de Airpods naar muziek luistert word je zo gewaarschuwd dat de bel gaat en dat de postbezorger voor de deur staat.

FaceTime gaat gebarentaal herkennen

Ook gaat FaceTime herkennen als iemand gebarentaal gebruikt. Het videobeeld van deze gebruiker komt dan prominenter in beeld.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors:

Sivantos tagline logo
starkey logo

Oticon logo life changing technology
Reacties (3)
  1. Wanneer komen deze airpods-pro op de markt,

    • Beste Wiebe, de AirPods Pro zijn er al. Het is alleen wachten op de nieuwe IOS 14 versie. Die wordt nu getest en verschijnt in het najaar en is op iPhone toestellen vanaf de iPhone 6s te downloaden ter zijner tijd.

  2. Wil heel graag op de hoogte gehouden worden. Want dit kan voor mij (met lichte vorm tinnitus) een oplossing zijn!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

De 35 decibel maatschappij

8 juli 2020 | Terwijl we nog te maken hebben met de 1,5 meter maatschappij door het Coronavirus en [...]

Richtlijn slechthorendheid en tinnitus voor bedrijfsartsen online

6 juli 2020 | De richtlijn Slechthorendheid en Tinnitus bedoeld voor bedrijfsartsen is online in te zien op de [...]

Op weg naar een cochleair implantaat – Het traject van Marja – deel 2

2 juli 2020 | Hoorcoach Marja de Kinderen heeft door de erfelijke aandoening DFNA9 een gehoorverlies dat steeds verder [...]

OPCI hervat huiskamer-bijeenkomsten en start met online-bijeenkomsten

1 juli 2020 | Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn hervat OPCI (Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie) de huiskamerbijeenkomsten. Ook start [...]