Sinds de laatste update eind 2024 bieden Apple’s AirPods Pro 2 meerdere functies voor gehoorondersteuning. Deze populaire draadloze oordopjes zijn door het National Acoustic Laboratories (NAL) onderzocht op hun bruikbaarheid bij licht tot matig gehoorverlies. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd op de website van The Hearing Review. De conclusie: hoewel de oordopjes verrassend presteren voor een consumentenproduct, blijven reguliere hoortoestellen superieur—zeker in complexe luisteromgevingen of bij ernstiger gehoorverlies. Toch kunnen de AirPods Pro 2 een laagdrempelige eerste kennismaking bieden met gehoorondersteuning.
| Onderzoek Productevaluatie

Beschikbare functies in de AirPods Pro 2
De AirPods Pro 2 beschikken over drie functies die ondersteuning bieden bij gehoorverlies:
- Hearing Aid Mode versterkt omgevingsgeluiden en kan worden aangepast op basis van een audiogram of persoonlijke voorkeuren in de instellingen van de iPhone.
- Media Assist Mode biedt lichte versterking bij het luisteren naar media zoals muziek, podcasts, films of telefoongesprekken. Gebruikers kunnen het volume en de toonbalans (bas/treble) aanpassen via hun iPhone.
- Conversation Boost gebruikt richtingmicrofoons om spraak van voren te versterken en achtergrondgeluid van opzij of achteren te onderdrukken. Dit is met name bedoeld voor gesprekken in omgevingen met matig achtergrondgeluid.
Lees meer over de Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2
Onderzoek naar Airpods 2 Pro gehoorapparaat: prestaties en beperkingen volgens het onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat Hearing Aid Mode in de cruciale middenfrequenties opvallend goed aansluit bij de NAL-NL2-versterkingsdoelstellingen, zoals die ook bij reguliere hoortoestellen worden gebruikt. In de lage en hoge frequenties treden er echter afwijkingen op. Die zijn waarschijnlijk het gevolg van het fysieke ontwerp van de oordopjes en ingebouwde beperkingen in het maximale uitgangsvermogen.
Media Assist Mode blijkt geen spraakgerichte versterking te bieden, maar is ontworpen voor een prettige en gebalanceerde luisterervaring bij verschillende soorten media. De versterking is bewust mild gehouden. Gebruikers kunnen via hun iPhone het volume en de klankbalans aanpassen, wat extra flexibiliteit biedt.
Conversation Boost toont in het lab enige verbetering in spraakverstaan in situaties met gematigd achtergrondgeluid, doordat het zich richt op geluid van voren en andere richtingen onderdrukt. Deze beamforming-technologie is vooral effectief bij één-op-één gesprekken of bij gericht luisteren, bijvoorbeeld tijdens een presentatie. Toch blijft de effectiviteit van deze functie achter bij de geavanceerde richtingmicrofoontechnologieën die in reguliere hoortoestellen worden toegepast.
Overige beperkingen Apple Airpods Pro 2
De AirPods Pro 2 hebben daarnaast beperkingen die voortkomen uit hun ontwerp als consumentenproduct. De versterking is relatief beperkt, mede vanwege ingebouwde limieten ter bescherming tegen overmatige geluidsblootstelling. Fijninstellingen zoals die bij hoortoestellen mogelijk zijn, ontbreken. Ook de ruisonderdrukking is minder geavanceerd en de batterijduur is korter bij intensief gebruik van gehoorfuncties. Langdurig dragen van de oordopjes kan bovendien als minder comfortabel worden ervaren.
Voor mensen met ernstiger gehoorverlies of die regelmatig in lastige luistersituaties verkeren, blijven reguliere hoortoestellen dan ook de betere keuze. Die bieden maatwerk, geavanceerde technologie en professionele begeleiding door een audicien.
Conclusie
De AirPods Pro 2 zijn geen volwaardige vervanging van hoortoestellen, maar bieden wél een laagdrempelige manier om gehoorondersteuning te ervaren. Ze kunnen het bewustzijn van gehoorverlies vergroten en mogelijk de drempel verlagen om professionele hulp te zoeken.
Het National Acoustic Laboratories geeft aan dat vervolgonderzoek zich zal richten op de prestaties in praktijksituaties en op de tevredenheid van gebruikers met verschillende vormen van gehoorverlies en in uiteenlopende luisteromgevingen.
Lees het volledige Engelstalige artikel op de website van de The Hearing Review:
Evaluating Apple AirPods Pro 2 Hearing Aid Software: Acoustic Measurements and Insights
Lees ook: