Afstudeerproject aan fotovakschool geeft indringend beeld van tinnitus

18 juni 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Op 28 juni hoopt Roland Zweers af te studeren aan de fotovakschool in Amsterdam. Een van de thema’s die Roland heeft gekozen is tinnitus. Roland van huis uit audicien in Zevenbergen ziet met grote regelmaat clienten met tinnitus. Zelf heeft hij daar ook al jaren last van.

Roland Zweers tinnitusproject

De drie foto’s van Roland Zweers zijn afstudeerproject over tinnitus. Tijdens de expositie kan de bezoeker op een knop drukken waardoor de foto tot leven komt.

Voor zijn afstudeeropdracht heeft hij drie mensen gezocht die bij hem op de foto wilde. Maar hoe beeld je tinnitus uit op een foto? Zweers heeft daar een unieke oplossing voor gekozen, waarbij hij beeld, geluid, beweging en gevoelssensaties combineert. Als je de foto’s bekijkt zie je mensen zoals anderen hen zien. Een mens waar aan de buitenkant niets aan te zien is, maar waar wel de last van tinnitus achter schuilt gaat.

Door bij iedere foto op een knop te drukken, ontstaat er door de combinatie van beeld, geluid en soms ook beweging en een gevoelssensatie een indringend beeld wat de tinnitus met de persoon doet. De kijker begrijpt op dat moment wat er achter het zo rustige gezicht waar hij eerst naar keek, schuilgaat. Zoals één van Zweers modellen het uitdrukt: “De nachtmerrie die elke dag NIET zichtbaar is en waar elke dag de strijd mee wordt aangegaan”.

[su_youtube url=”https://youtu.be/5mRRrzl1fQk” width=”500″]
Een van de foto’s van Roland Zweers die tot leven komt door te drukken op een knop

Roland Zweers zegt over zijn project: “Wat ik wil bereiken is dat er meer begrip komt voor wat tinnitus met mensen doet. Als de kijker bij de expositie op de knop drukt bij de foto wordt hij meegenomen in de wereld van de tinnitus achter de facade van het gezicht dat ervoor zit.”

Als de knop wordt losgelaten is er weer stilte. Veel mensen met tinnitus zouden graag willen dat ze ook zo’n knop hadden.

De expositie van de afstuderende studenten aan de vakschool voor fotografie is te zien aan de H.H.E. Wenckebachweg 144, 1096 AR Amsterdam.
De opening is op vrijdag 28 juni 2019 om 19:30 uur.
Open op:
Zaterdag 29 juni tussen 12:00 en 18:00 uur
Zondag 30 juni tussen 12:00 en 17:00 uur

Niet alleen het werk van Roland Zweers is op de expositie te zien maar ook dat van zijn studiegenoten. Iedere student heeft zijn eigen thema gekozen. Thema’s als overprikkeling bij Millenials, sustainable fashion, pigmenten, gedichten en rock en roll-moeders zijn op een bijzondere wijze uitgebeeld.

De winkel van Roland Zweers, Zweers Hoortoestellen is gevestigd in Zevenbergen

Voor meer informatie over: tinnitus

 

Reacties (4)
 1. Ik vind het prima dat hier aandacht aan wordt besteed. Anderzijds wil ik in mijn voortdurende strijd het brom en lawaaimonster het hoofd te bieden niet op elk moment geconfronteerd worden met die grote (zelfs voor mijn intiemste omgeving onbekende en onbegrepen) last die ik met mij meedraag. Veel afleiding, lezen, sport en ondanks ook aanzienlijk gehoorverlies, zo veel mogelijk sociale contacten helpen mij hiermee het best.
  Ook werk ik momenteel aan een website waarop ik Liplees en Auditive oefeningen denk te gaan aanbieden. Project is nog gaande maar komt deze winter beschikbaar. Neem alvast een kijkje: http://www.gehoorcollege.nl
  Johannes Orlebeke. twas@kpnmail.nl

  • Dank je wel voor je reactie Johannes. Ik snap dat lezen en horen erover je confronteert met je eigen tinnitus. Fijn dat je het ook prima vindt dat er aandacht aan wordt besteed. Je site ziet er goed uit. Ik ga zeker de proef op de som nemen en het vrij uittesten. Rene van der Wilk

 2. Het onderwerp is het onderwerp, maar daar studeert hij niet alleen op af. De techniek, belichting en de manier waarop hij alles in beeld heeft gebracht is net zo belangrijker. En dat is fantastisch gedaan! Ik ben benieuwd naar de onderwerpen NA het afstuderen. Ik ga zeker kijken.
  Petra Spigt

  • Je hebt helemaal gelijk Petra het zijn prachtige foto’s en boeiende techniek waar het nee is gerealiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]