Afluisteren via een zak chips

16 september 2018
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Dat er kleine microfoontjes met zendertje bestaan die te verbergen zijn in lampenkappen, stopcontacten en achter nachtkastjes, weet zowat iedereen. In elke crimi of misdaadfilm is wel een team met techneuten te zien die een huis snel en efficiënt van dergelijke ‘bugs’ voorzien. Dat geluiden in een kamer kunnen worden afgeluisterd door een zak chips te filmen is minder bekend.

Afluisteren met ‘bugs’ meestal via radiosignaal

De kleine afluisterapparaatjes worden ook wel ‘bugs’ genoemd. Meestal wordt er bij het afluisteren gebruik gemaakt van apparatuur die het audiosignaal omzetten in een zogeheten RF signaal (radio frequentie). Het met de microfoon opgevangen geluid wordt omgezet in een radiosignaal en op een bepaalde frequentie uitgezonden en vervolgens door een ontvanger weer opgevangen en omgezet in geluid. Dit gebeurt net als bij het luisteren naar de radio.

Afluisteren met blote oor

Natuurlijk kunnen we ook gesprekken afluisteren met ons blote oor zonder gebruik te maken van elektronica. Als een deur op een kier staat werkt dit natuurlijk prima, maar we kunnen ook een glas of stethoscoop tegen een deur of muur houden en zo proberen te horen wat er in de ruimte naast ons wordt gezegd.

Afluisteren met hoortoestel

Ook een hoortoestel, een botverankerd hoortoestel, of een cochleair implantaat zijn als afluisterapparatuur in te zetten. Bij de meeste merken hoortoestellen en geluidsprocessoren van implantaten zijn namelijk draadloze externe microfoons te verkrijgen. Door deze in een andere kamer neer te leggen of te verstoppen kan er prima mee worden afgeluisterd.

afluisteren chips

Credits foto: Christine Daniloff / MIT

Optisch afluisteren

Afluisteren kan ook nog op een andere manier namelijk optisch. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een laser. Een laser is op grote afstand inzetbaar en kan een audiosignaal met hoge resolutie terughalen. Met een laser is wel een zeer precieze positionering nodig en een oppervlak dat voldoende reflecteert. Afluisteren kan echter ook met een high speed camera gedaan worden door bijvoorbeeld een zak chips of de bladeren van een plant in een kamer te filmen. Uit de trillingen die het geluid daarin veroorzaakt, kan gereconstrueerd worden wat er zich in een kamer afspeelt of afgespeeld heeft. Het filmen van optische trillingen in een object, dit opvangen met een camera en weer terugzetten naar geluid, geeft natuurlijk wel een veel minder helder geluidsbeeld. Toch is er aardig wat mee mogelijk. Kijk maar eens wat er met optisch afluisteren met een camera mogelijk is in onderstaande video:

Voor meer informatie over: visueelafluisteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]

Selectie binnen een dag voor cochleair implantaat blijkt mogelijk

3 april 2024 | Onderzoekers van de afdeling KNO van het Erasmus Medisch Centrum laten zien dat het mogelijk [...]