Adviesbureau PlanPlan biedt maatwerk bij werkplekoplossingen voor slechthorenden en doven

4 februari 2022
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Sommige werkplekaanpassingen voor slechthorenden zijn eenvoudig te realiseren. Denk daarbij aan een telefoon die extra versterking geeft. Ook een externe microfoon die ondersteuning biedt bij 1 op 1 gesprekken is eenvoudig in te zetten. Maar wat nu als je als slechthorende met meerdere mensen tegelijkertijd moet kunnen vergaderen? Of wanneer de akoestiek in een kantoor of leslokaal aanpassing behoeft of wanneer er speciale signalering nodig is? Ook kan het zijn dat een werknemer geen vaste werkplek heeft, maar op meerdere locaties moet werken. Dan is het goed aan te kloppen bij een gespecialiseerd adviesbureau. Het 22 jaar geleden opgerichte PlanPlan is zo’n bureau. Zij leveren maatwerk bij complexe werk- en leerplekaanpassingen. HOorzaken ging op bezoek bij Andrea Berkelder van PlanPlan bij de Hoorinfotheek Plus in Utrecht.

Werkplekoplossingen voor doven en slechthorenden Andrea Berkelder
Andrea Berkelder van PlanPlan in de Hoorinfotheek Plus in Utrecht

Andrea kan je wat vertellen over jullie aanpak?

Andrea Berkelder: Een werkplekonderzoek doen wij in een aantal stappen. We beginnen met een intake. We bezoeken de werkplek, bekijken de werkomgeving en nemen allerlei praktische zaken door. Hoe ziet de werkplek eruit? Welke ervaring heeft iemand al met voorzieningen? We vinden het belangrijk om ook de leidinggevende hierbij te betrekken. Kennis overdragen over de impact van gehoorverlies op het werk en met name de energiebalans is namelijk heel belangrijk voor het verkrijgen van begrip. Ook zijn we benieuwd hoe collega’s op het hoorprobleem reageren.
Op grond van de intake geven we een advies: dat kunnen praktische tips zijn bijvoorbeeld het kiezen van de meest rustige plek binnen een kantoorruimte, zicht op de toegangsdeur of in een klas de stoelen voorzien van tennisballen om schuifgeluiden te dempen. Dat advies is altijd toegespitst op de individuele praktijksituatie.

Er hangen hier meerdere luidsprekers waarvoor worden deze gebruikt?

Andrea Berkelder: In deze Hoorinfotheek Plus kunnen we allerlei geluiden van een werkplek laten horen, bijvoorbeeld hoe een kantoortuin klinkt inclusief achtergrondlawaai en geroezemoes. Ook kunnen we via de luidsprekers bijvoorbeeld verkeerslawaai, een kantine of babygehuil ten gehore brengen. Tegelijkertijd kunnen we dan de voordelen van communicatieapparatuur laten horen. De cliënt kan ervaren dat het mogelijk is meer ontspannen te functioneren en zonder belangrijke zaken te missen. We kunnen trouwens ook de akoestiek hier aanpassen! Door panelen aan de wanden te laten zakken of juist omhoog te doen, wordt de ruimte juist minder of meer galmend. Zo kunnen we de positieve effecten laten horen die akoestische aanpassingen op werk-, thuis- of leerplek brengen.

werkplekaanpassingen voor slechthorenden en doven
Bij de Hoorinfotheek Plus in Utrecht kunnen de panelen aan de wanden naar beneden waardoor bezoekers het verschil kunnen ervaren van akoestische maatregelen (‘harde’ versus ‘zachte’ akoestiek). Klik op de foto om te vergroten.

Er staat hier zeer veel apparatuur: telefoons, ringleidingen en ook soloapparatuur. Op tafel staan hier ook vaste microfoons. Wanneer worden deze ingezet en wanneer kiest PlanPlan voor bijvoorbeeld soloapparatuur van een van de hoortoestelfabrikanten?

Andrea Berkelder: Omdat we hier de werksituatie kunnen nabootsen kan de bezoeker aan de Hoorinfotheek Plus ook de verschillende communicatieoplossingen vergelijken. Dat is mogelijk omdat we hier zowel alle gangbare als maatwerkoplossingen voorhanden hebben. In deze tijd kunnen we ook nagaan of de apparatuur goed genoeg is om achter zo’n Corona scherm goed te verstaan. Afhankelijk van de complexiteit van de luistersituatie op het werk, of iemand gedurende een groot deel van de werkdag moet communiceren en de ernst van het gehoorverlies bepalen we of standaardapparatuur afdoende is om de knelpunten weg te nemen of dat er een maatwerkoplossing nodig is om meer ontspannen en vitaal te kunnen blijven functioneren. Ook komen er vaak cliënten die al ruime ervaring hebben met allerlei standaardapparatuur, maar aan het einde van de werkdag toch nog ernstig vermoeid zijn. Uiteindelijk is het doel altijd om bij te dragen aan minder luisterinspanning en overhouden van meer energie na een werkdag.

werkplekaanpassingen werkplekoplossingen microfoons
In de Hoorinfotheek Plus is veel apparatuur aanwezig en zijn verschillende werksituaties te simuleren zowel qua geluid als akoestiek

Er staan hier ook aardig wat tafels en stoelen. Ontvangen jullie hier ook groepen?

Andrea Berkelder: We geven niet alleen individueel advies maar inderdaad ook in groepen. Door de Coronamaatregelen is de groepsgrootte nu natuurlijk beperkt. We hopen in de toekomst ook weer grotere groepen te mogen ontvangen. We kunnen ook informatiebijeenkomsten over slechthorendheid en werk organiseren. Daarbij kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat kan voor een slechthorende en zijn werkgever en collega’s zijn, maar ook om mede professionals kennis te laten maken met de mogelijke aanpassingen voor slechthorenden. Door de vergrijzing en het langer doorwerken komen er natuurlijk steeds meer 55-plussers op de werkvloer die in meer of mindere mate last heeft van gehoorproblemen.

Ik las op de website dat PlanPlan ook slechthorenden coacht. Waar richt de coaching zich op?

Andrea Berkelder: Wat ons vaak opvalt is dat slechthorende werknemers de impact van hun gehoorverlies op het werk nogal eens onderschatten. Het zijn dus niet alleen de collega’s die de problemen die slechthorendheid met zich meebrengt onderschatten.
Slechthorenden werknemers proberen zo goed als mogelijk normaal mee te doen. Dat trekt een flinke wissel op de energietaart waardoor vermoeidheidsklachten en uiteindelijk ook stressgerelateerde klachten ontstaan. We zien vaak dat de slechthorende werknemer de verklaring van dit soort klachten in eerste instantie buiten zichzelf zoekt. De eigen slechthorendheid zien ze daarbij over het hoofd. We werken hierbij ook nauw samen met een netwerk van Hoorcoaches. In een coachingstraject beginnen we dan ook met uitleg over slechthorendheid, de problemen en effecten die het met zich mee kan nemen. Daarnaast besteden we aandacht aan hoe iemand met zijn beperking goed voor zichzelf kan blijven zorgen en de rust erin kan houden. Daarvoor moet iemand natuurlijk wel eerst accepteren dat hij of zij een gehoorprobleem heeft.  Ook geven we aandacht aan communicatiestrategieën en hoe de gehoorproblemen te bespreken met collega’s. De coaching in combinatie met technische hulpmiddelen, de optimale inzet daarvan en eventuele akoestische aanpassingen, zorgen ervoor dat iemand na een dag werken nog energie overhoudt om na het werk leuke dingen te doen. Het leven is immers zoveel meer dan werken alleen!

Kost het werk jou te veel inspanning? Wil je onderzoeken wat voor jouw werkplek mogelijk is? Wil je een keer een afspraak maken in de Hoorinfotheek? Klik hier of bel 033-4450125.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]