ActiveVent luidspreker van Phonak voor compromisloze aanpassing

19 augustus 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Phonak introduceert de ActiveVent™ luidspreker voor de oplaadbare Phonak Paradise hoortoestellen. Het is de allereerste luidspreker die op een slimme manier werkt. De venting wordt namelijk mechanisch open en dicht gezet afhankelijk van de situatie en van het gebruiksdoel. Het besturingssysteem van Phonak (AutoSense OS 4.0) zorgt voor de aansturing daarvan.
De nieuwe ActiveVent heeft audiologisch gezien flink wat voordelen. Aan een open en gesloten venting zitten namelijk beide voor- en nadelen. Op dit moment is het nodig te kiezen voor een comfortabele open aanpassing óf juist voor een gesloten aanpassing. De laatste optie kan juist in uitdagende situaties zorgen voor een beter verstaan en bij het luisteren naar de telefoon of muziek zorgen voor een betere geluidskwaliteit. Met de nieuwe Phonak ActiveVent is nu een compromisloze aanpassing mogelijk.

Activevent Phonak luidspreker
Links is de AcitveVent gesloten en in de twee plaatjes rechts staat de mechanische venting open. Geluiden van buiten af kunnen het oor vrijelijk bereiken.

Luidspreker in het oor

Bij een groot deel van de gehoorverliezen is het mogelijk om gebruik te maken van een hoortoestel dat zich achter het oor bevindt en waarbij de luidspreker zich in het oor bevindt. Dat heeft meerdere voordelen. Allereerst ziet het er cosmetisch fraai uit, omdat er slechts een heel dun draadje loopt van achter het oor richting de gehoorgang. Het heeft nog meer voordelen. De luidspreker zit bij zo’n toestel in het oor dicht bij het trommelvlies en de luidspreker zit zo tegelijkertijd ook verder af van de microfoon. Dit maakt de kans op feedback veel kleiner.

Open en gesloten aanpassing: beide hebben voordelen

De luidspreker wordt vaak met een kunststof dome in het oor geplaatst. Afhankelijk van het soort dome sluit het oor meer of minder af. Ook kan de audicien de luidspreker met een klein oorstukje in het oor plaatsen. In zo’n oorstukje komt dan een zogeheten venting, een kanaaltje dat lucht doorlaat richting de gehoorgang. Het kanaaltje kan groot of klein zijn.
Een dome of oorstukje dat het oor niet of nauwelijks afsluit zorgt voor een zogeheten ‘open’ aanpassing. Dat is comfortabel, heeft voordelen in normale situaties en het eigen stemgeluid klinkt prettig.

Geluiden van buitenaf bereiken bij zo’n open aanpassing ook rechtstreeks het oor en dat is positief voor de geluidskwaliteit. Echter in uitdagende situaties komt bij een open-aanpassing ook het rumoer of achtergrondlawaai bij het trommelvlies terecht. De voordelen van de werking van sommige hoortoesteltechnieken zoals directionele microfoons en lawaaionderdrukking wordt daardoor (deels) tenietgedaan.

Ook bij het telefoneren of luisteren naar muziek kan een open aanpassing nadelen hebben. De gesprekspartner is door het rumoer uit de omgeving minder goed te verstaan en de drager kan muziek als te iel ervaren omdat (bas-)geluiden het oor door de open-aanpassing ook weer kunnen verlaten. In situaties met rumoer of bij het streamen van telefoongesprekken of muziek, heeft een gesloten aanpassing veelal de voorkeur.

ActiveVent luidspreker zorgt voor compromisloze aanpassing

De nieuwe ActiveVent luidspreker van Phonak zorgt voor een compromisloze aanpassing doordat de venting mechanisch op open of dicht gezet kan worden.
Het toestel zal opdracht geven aan de ActiveVent voor een comfortabele open aanpassing wanneer er sprake is van een rustige luistersituatie. Daarbij klinkt ook de eigen stem prettig.  
Wanneer er rumoer of achtergrondlawaai is, zal het toestel opdracht geven de venting af te sluiten. Dat gebeurt ook bij het luisteren naar muziek en bij het telefoneren. Zo zal spraak beter zijn te verstaan in rumoer, telefoneren makkelijker gaan en de geluidskwaliteit van muziek beter klinken.

ActiveVent geschikt voor Phonak Paradise hoortoestellen

De ActiveVent luidspreker is geschikt voor de oplaadbare Phonak Paradise hoortoestellen. Het besturingssysteem AutoSense OS 4.0 waarop de hoortoestellen draaien, zorgt voor het automatisch open- of dichtgaan van de venting. De Paradise toestellen houden daarbij zoals aangegeven rekening met de omgeving en het gebruik van het toestel. Spraak klinkt zo duidelijk als het nodig is en comfortabel wanneer het kan.  

Phonak ActiveVent receiver luidspreker met titanium schaaltje

Active Vent komt in titanium schaaltje

De nieuwe ActiveVent komt in een titanium schaaltje te zitten dat in het oor geplaatst wordt. Door het gebruik van titanium is het schaaltje vele malen dunner te maken dan met acryl. Hiermee is ruimte te besparen voor de iets grotere ActiveVent luidspreker.

Beschikbaarheid

Phonak laat weten dat de nieuwe ActiveVent over enkele weken leverbaar is.

ActiveVent zorgt voor audiologische verbetering

Met de ontwikkeling van de ActiveVent heeft Phonak audiologisch gezien weer een flinke stap voorwaarts gezet om de prestaties van hoortoestellen nog verder te verbeteren. Voorlopig is deze innovatieve techniek voorbehouden aan de dragers van de oplaadbare Phonak Paradise.   

Voor meer informatie voor professionals kijk op de Phonak website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Keuze hoortoestel: achter- of in-het-oor hoortoestel?

17 juni 2024 | Wanneer u toe bent aan een hoortoestel maakt u samen met de audicien de keuze [...]

Geeske van Voorthuijsen Uitblinker bij Ctalents Diamond Awards 2024

15 juni 2024 | Bij de uitreiking van de Ctalents Diamond Awards 2024 kreeg Geeske van Voorthuijsen als ‘Uitblinker’ [...]

Hoortoestellen zorgen voor betere balans bij ouderen

13 juni 2024 | Gehoorverlies bij ouderen verhoogt het risico op vallen door een verminderde balans. Een recente studie [...]

Webshop op HOorzaken gesloten

6 juni 2024 | Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk via deze website hoorhulpmiddelen en andere producten te [...]