Wetenschapper, docent en orofaciaal-fysiotherapeut dr. Annemarie van der Wal krijgt twee subsidies voor de ontwikkeling van een instrument voor de screening en diagnose van mensen met tinnitus. De subsidies ontvangt ze van de American Tinnitus Association (ATA) en TMI Investments. Het bedrag zal zij besteden aan de Delphi-studie met de naam: ‘Rinkelen de alarmbellen?’ De studie zal plaatsvinden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). De bedoeling is dat zorgverleners het nieuwe instrument in de eerste lijn kunnen gebruiken. We vroegen Annemarie van der Wal naar de noodzaak en het doel van het onderzoek, hoe het instrument er idealiter uit gaat zien en hoe ze ervoor wil zorgen dat het instrument bij de juiste zorgverleners terecht komt.
| Tinnitus onderzoek
Wat maakt dat het onderzoek naar zo’n instrument voor de screening en diagnose voor mensen met tinnitus nodig is?
Het vinden van de juiste zorgverlener voor patiënten met oorsuizen (tinnitus) kan lang en frustrerend zijn. Dit kom ik in de praktijk als orofaciaal fysiotherapeut dagelijks tegen. Regelmatig wordt er tegen patiënten gezegd “dat je maar moet leren leven met tinnitus”, terwijl er toch therapieën beschikbaar zijn die de tinnitus klachten mogelijk kunnen verminderen. Bijvoorbeeld: veel zorgverleners op het gebied van tinnitus weten niet dat er zogenaamde ‘somatosensorische tinnitus’ bestaat. Dit is een vorm van tinnitus waarbij stoornissen vanuit de nek- en de kaakregio een rol spelen. Wanneer patiënten een somatosensorische tinnitus hebben, zou orofaciale therapie kunnen helpen.
Het gaat om een zogeheten Delphi studie. Kun je uitleggen wat dat is?
Een Delphi studie is een onderzoeksmethode waarbij de mening van een groot aantal experts wordt gevraagd over een onderwerp waar nog geen overeenstemming over bestaat. In onze Delphi studie gaan we dus tinnitusexperts vanuit de hele wereld vragen vanuit hun eigen visie te geven op het onderwerp screenen en diagnosticeren van een patiënt met tinnitus. Wij hopen hierin een gezamenlijk overeenstemming te bereiken wanneer je naar welke zorgverlener doorverwijst.
Wie ga je daar als experts bij betrekken?
We willen hiervoor zorgverleners vragen die vaak patiënten zien met tinnitus. Dit zijn dus KNO-artsen, neurologen, audiologen, psychologen, huisartsen, tandartsen gespecialiseerd in orofaciale pijn en orofaciaal fysiotherapeuten.
Hoe gaat de onderzoeksmethode in zijn werk?
De Delphi onderzoeksmethode is een vorm van kwalitatief onderzoek, waarbij in een aantal rondes steeds dieper ingegaan wordt op de mening van experts. Tijdens de opvolgende rondes werk je in deze methodiek toe naar overeenstemming op allerlei vragen. Denk daarbij aan welke screeningsinstrumenten wel of juist niet zinvol zijn om te gebruiken en welke vorm van tinnitus kan het best gezien worden door welke specialist.
Tot welk resultaat hoop je met het instrument te komen?
We hopen hiermee dat de tinnitus patiënt sneller bij de juiste zorgverlener zal zijn. Op dit moment merk je dat tinnitus patiënten zelf heel veel dingen uit moeten zoeken. Als bijvoorbeeld huisartsen gerichter kunnen gaan verwijzen, zijn tinnitus patiënten hopelijk sneller op de juiste plek.
Hoe ziet het instrument er idealiter uit?
Het mooiste zou zijn als we een soort beslisboom kunnen ontwikkelen met stappen, dus een soort flow chart. Echter, het bereiken van overeenstemming op een gebied kan best lastig zijn. Misschien blijkt straks wel dat deelnemers aan de studie een heel ander instrument als meest bruikbaar zien.
Kan ik daarbij denken aan het stroomdiagram van je collega-wetenschapper dr. Sarah Michiels die een stroomdiagram ontwikkelde voor de diagnose somatosensorische tinnitus?
Ja, dat is een goed voorbeeld van een stroomdiagram zoals dat mogelijk ook voor dit onderwerp de uitkomst zou kunnen zijn.
Hoe ga je er straks voor zorgen dat het ontwikkelde instrument ook bij huisartsen en KNO-artsen en andere zorgverleners terecht komt?
Dat is een goede en ook gelijk uitdagende vraag. Het is heel belangrijk wanneer je onderzoek doet dat je ook zorgt dat de resultaten verspreid worden. Echter kost dit ook veel tijd, dus we moeten kijken of we ook hiervoor nieuwe subsidies voor ondersteuning kunnen krijgen. Daarnaast kunnen organisaties als Hoorzaken.nl en Stichting Hoormij ook helpen met het verspreiden van resultaten.
Wanneer verwacht je dat het instrument klaar is?
Voor het uitvoeren van deze Delphi studie zelf staat ongeveer een jaar. Daarna moet het artikel nog naar een tijdschrift gestuurd worden en duurt het vaak wel even voor het gepubliceerd is. Ik verwacht dus met 1,5 jaar de uiteindelijke resultaten openbaar te kunnen maken.
Komt er ook een online-versie van het instrument?
Dat is zeker een mogelijkheid. Als het onderzoek is afgerond en gepubliceerd kunnen we kijken of we dit kunnen maken.
En komt er ook een versie die tinnituspatiënten zelf al dan niet online kunnen gebruiken. Dat kan immers er ook aan bijdragen dat ze eerder bij de goede hulpverlener terechtkomen.
Het zou zeker mooi zijn om ook een versie te hebben die patiënten zelf kunnen gebruiken. We moeten alleen eerst de resultaten van deze studie afwachten om te kijken of het lukt om deze daarna te ontwikkelen. Dit is een volgende stap.
Ik ben benieuwd naar de resultaten. Veel succes met het onderzoek!
Dank je wel!
Lees ook: