Acrylatenallergie door gelnagels kan later problemen geven bij hoorzorg

30 oktober 2024
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Het toenemend gebruik van gelnagels zorgt voor een groeiend aantal mensen met een voor acrylatenallergie. Dat meldt de NOS. Door de acrylaten in de populaire nepnagels kunnen vervelende klachten ontstaan zoals huiduitslag en ademhalingsproblemen. Maar de gevolgen op lange termijn kunnen nog zorgwekkender zijn. Acrylaten zijn namelijk ook terug te vinden in veel (medische) hulpmiddelen en materialen die gebruikt worden voor de fixatie van protheses. De ontwikkelde allergie kan er in het latere leven voor zorgen dat iemand geen hoortoestellen, pacemaker, harde contactlenzen of een kunstheup kan verdragen.

acrylatenallergie door gelnagels hoortoestellen oorstukjes gehoorbeschermers
Het ondeskundige plaatsen van gelnagels kan voor acrylatenallergie zorgen (Foto: Giorgio Trovato)

Allergie door blootstelling aan acrylaten

Bij het Amsterdam UMC zijn de afgelopen jaren steeds meer mensen getest en gediagnosticeerd met een acrylatenallergie. Waar tien jaar geleden 2,3 procent van de patiënten positief testte, is dit percentage inmiddels gestegen naar meer dan 4 procent. Het betreft vooral vrouwen bij wie de allergie is ontstaan door het dragen van gelnagels. Deze gelnagels worden uitgehard onder een UV- of ledlamp. De gel hardt daarbij helaas niet altijd volledig uit.

Wanneer de gel nog zacht is, kunnen schadelijke stoffen die zich erin bevinden het lichaam binnendringen en een allergische reactie veroorzaken. Dat kan gebeuren als de gel op de huid terecht komt of op een wondje. Zo’n acrylatenallergie kan iemand ontwikkelen wanneer in een nagelsalon onzorgvuldig wordt gewerkt. Maar een veel groter risico vormt het thuis zelf gelnagels plaatsen.

Problemen bij medische zorg en hoorzorg in de toekomst

Dermatoloog-allergoloog Thomas Rustemeyer van het Amsterdam UMC legt aan de NOS uit dat deze allergie niet alleen problemen in het heden geeft, zoals rode vlekken en zwellingen, maar ook in de toekomst een bedreiging vormt. Acrylaten worden namelijk veelvuldig gebruikt in (medische) hulpmiddelen (hoorapparaten, oorstukjes, gehoorbeschermers en pacemakers), in protheses (denk aan tandprotheses) of in materiaal om protheses te fixeren. Het gebruik van producten met acrylaten erin (in of op het lichaam), kan op latere leeftijd door de allergie niet meer mogelijk zijn.


In de orthopedie wordt polymethylmethacrylaat (PMMA) gebruikt als botcement. Dit botcement gebruikt de chirurg bij de plaatsing van heup- en knieprotheses. Het zorgt ervoor dat de prothese stevig in het bot verankerd zit. Hoewel het PMMA in dit geval niet de prothese zelf vormt, is de stof wel essentieel bij de fixatie ervan.


Allergie voor acrylaten komt normaliter zelden voor

Normaliter zijn mensen zeer zelden allergisch voor acrylaten die verwerkt zijn in hulpmiddelen zoals hoortoestellen, oorstukjes, gehoorbeschermers en protheses. Allergie voor acrylaten doet zich vooral voor in specifieke beroepsgroepen die veel in contact komen met producten die deze bevatten. Denk daarbij aan tandtechnici, nagelstylisten en mensen die werken met lijmen en kunststoffen in de bouw of in de chemische industrie. Zij lopen een verhoogd risico op allergie voor acrylaten. Nu blijken ook mensen die regelmatig gelnagels (laten) plaatsen een risicogroep te zijn wanneer dit ondeskundig gebeurt.

Acrylatenallergie bij vrouwen ook een groeiend probleem in Europa

Het probleem blijkt zich niet alleen te beperken tot Nederland. Ook in veel andere Europese landen is er een stijging van het aantal vrouwen met een acrylatenallergie te zien. Volgens Rustemeyer zijn er zelfs gevallen van zeer jonge meisjes die allergisch zijn voor acrylaten, waarschijnlijk doordat er gelnagels zijn aangebracht door de ouders.

Waarschuwing voor de toekomst

De populariteit van gelnagels en de toenemende beschikbaarheid van doe-het-zelfsets dragen bij aan het groeiende acrylaat allergieprobleem. Veel vrouwen blijken zich helaas niet bewust van de gevaren te zijn. Dit terwijl de gevolgen op de lange termijn ingrijpend kunnen zijn. De vraag is of de waarschuwingen voor het ondeskundig gebruik van gelnagels wel gaan helpen.

Mensen zijn immers van nature geneigd om zich te richten op directe beloningen. Ze gaan voor de korte termijn bevrediging zoals dat zich ook voordoet bij rookgewoonten, ongezond eet- en drinkgedrag. Omdat er zich veelal pas na langere tijd negatieve consequenties kunnen voordoen, voelen mensen geen urgentie om er in het heden rekening mee te houden. De beloning op korte termijn blijkt belangrijker. Daarnaast hebben mensen een natuurlijke neiging tot zogeheten ‘optimisme bias’. Dat betekent dat ze overtuigd zijn dat negatieve gevolgen hen persoonlijk minder zullen treffen dan anderen. Daardoor onderschatten mensen de risico’s. Dat zal zich vast ook voordoen bij het gebruik van gelnagels.

Bron: NOS

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Nieuwe hoortoestellen binnen Starkey Signature serie: Discreet, Slim en met Gunstige prijs

5 november 2024 | Deze maand breidt Starkey de discrete te dragen Signature hoortoestelserie uit. De nieuwe 16 en [...]

Informatiebijeenkomsten cochleair implantaten – november en december 2024 – Schrijf in!

4 november 2024 | Benieuwd wat een cochleair implantaat voor u of voor uw kind kan betekenen? Ook komende [...]

Onderzoek naar Lenire tinnitusapparaat laat positieve resultaten zien, maar kritiek op onderzoeksopzet blijft

25 oktober 2024 | In augustus verscheen in het tijdschrift Nature Communications de onderzoeksresultaten van het derde onderzoek naar [...]

MRI-scan met Osia 2 beengeleidingshoortoestel: de mogelijkheden

22 oktober 2024 | Cochlear heeft in 2020 het Osia 2 beengeleidingshoortoestel uitgebracht. Het toestel is ontworpen is om [...]