Ook in Nederland klachten over achtergrondmuziek in tv programma

9 april 2012
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 1 min

Gesproken woord op tv slecht te verstaan en te begrijpen

Uit een onderzoek onder leden van het MAX Opinie Panel begin 2012 blijkt dat tv kijkers zich regelmatig storen aan achtergrondmuziek in televisieprogramma’s. Het gesproken woord is vaak niet goed te verstaan door de achtergrondmuziek. Dit komt omdat de muziek in vergelijking met de gesproken woord vaak te hard is. Maar liefst 62% van de 50-plussers en 69% van de 65-plussers geeft aan het gesproken woord niet goed te kunnen verstaan wanneer er achtergrondmuziek is. Ook vindt 52% de achtergrondmuziek sowieso te hard ook als er niet gesproken wordt. Vooral bij nieuws- en actualiteitenprogramma’s (54%) en documentaires (45%) wordt er hierover geklaagd.

Uit twee eerder in Engeland uitgevoerde grootschalige onderzoeken kwamen soort gelijke resultaten naar voren: 71 procent van de volwassenen kan niet altijd duidelijk horen wat er wordt gezegd op tv.
Een van deze onderzoeken werd mede mogelijk gemaakt door hoortoestelfabrikant Widex, het ander onderzoek werd uitgevoerd door de BBC. Ook uit deze onderzoeken kwam naar voren dat door achtergrondmuziek de spraak verstoord zowel van presentatoren als acteurs, waardoor het gesprokene minder goed verstaan en ook begrepen wordt.

Achtergrondmuziek tv storend maar ook opname’s laten te wensen over

Een van de grootste verassingen in het Widex onderzoek was dat de slechte verstaanbaarheid van spraak veel meer van doen had met technische zaken tijdens de opname van de programma’s dan met de geluidstrack die er later onder was gezet. Het merendeel van de verstaanbaarheidsproblemen kwam door de methode waarmee spraak was opgenomen. De toegevoegde achtergrondmuziek maakte de zaak alleen maar erger. Mogelijk is dit ook de oorzaak in Nederlandse televisieuitzendingen.

De BBC was zo bezorgd door de resultaten dat het initiatief heeft genomen een training voor de hele branche op te zetten via de BBC Academy. Deze training wordt daar ook opgenomen op de Nationale Film en TV School in Engeland.
Of ook in Nederland de opnametechniek te wensen over laat, is nog niet bekend. Gezien de overeenkomst in de cijfers, lijkt dat wel waarschijnlijk. Anders zou de achtergrondmuziek in Nederland beduidend harder moet staan.
De vraag rijst wie deze handschoen oppakt en aan de bel gaat trekken bij de omroepen. Wellicht een goede taak voor de Nationale Hoorstichting.

Meer nieuws

Check uw zorgpolis op hoorzorg!

28 november 2022 | Levert uw verzekeraar in 2023 nog de hoorzorg die u wilt en ook bij de [...]

Misofonie en paranoia-achtige gedachten: onderzoek naar verband

23 november 2022 | Poolse wetenschappers werkzaam bij het Experimenteel Psychopathologie lab van het Psychologisch Instituut in Warschau hebben [...]

Speaksee Microfoon Kit voor groepsgesprekken nu verkrijgbaar

15 november 2022 | Vandaag lanceert Speaksee officieel de Speaksee Microfoon Kit: het eerste microfoonsysteem dat spraak ter plekke [...]