Abutment extension van Oticon Medical geeft patient volledige vrijheid bij keuze botverankerde geluidsprocessor

16 januari 2016
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Met de introductie van de ‘abutment extension’ zorgt Oticon Medical ervoor dat patiënten in de toekomst volledige vrijheid hebben om te kiezen voor de geluidsprocessor die het best past bij hun wensen. Tot op heden kon het zijn dat de patiënt door het eerder gekozen botverankerde implantaatsysteem beperkt was in zijn/haar keuze wanneer hij toe was aan een nieuwe geluidsprocessor.

Compatibiliteit geluidsprocessoren

Op dit moment zijn er twee fabrikanten van zogeheten botverankerde hoorsystsemen: Cochlear en relatief nieuwkomer Oticon Medical. Beide fabrikanten hebben hun eigen implantaten en zogeheten abutment. Op het abutment dat een geheel vormt met het implantaat wordt de geluidsprocessor aangebracht. Tot op heden liet de uitwisselbaarheid (compatibiliteit) van de geluidsprocessoren te wensen over. Cochlear heeft een implantaatsysteem waarop alleen de eigen BAHA geluidsprocessor past. Bij Oticon Medical paste reeds zowel de geluidsprocessor van Oticon Medical, de Ponto, als de BAHA van Cochlear op het zogeheten abutment. Overigens paste al eerder de geluidsprocessor van Oticon op het abutment van Cochlear, maar door wijziging hiervan door Cochlear is die compatibiliteit en daarmee de keuzevrijheid van de cliënt in het verleden jammer genoeg verloren gegaan.

BAHA-geluidsprocessor PONTO-geluidsprocessor
Cochlear-
BAHA Implantaat
 check V  rood kruis
Oticon Medical-
Implantaat
check V check V
Welke geluidsprocessor past op welk implantaat?

 

Plaatsing botverankerd implantaatsysteem is voor het leven

De plaatsing van een implantaat met het daarbij behorende abutment is voor het leven. Voor de cliënt is het niet fijn als met deze keuze er ook een keuze voor het leven wordt gemaakt voor de geluidsprocessor van één fabrikant. Dat kon tot op heden wel gebeuren. Wanneer namelijk de behandelend KNO-arts koos voor het implanteren van het Cochlear implantaat en bijbehorend abutment was de patiënt voor de rest van zijn leven ook gebonden aan de geluidsprocessor van Cochlear. Om die reden werden reeds op diverse locaties alleen nog implantaatsystemen van Oticon Medical geplaatst.
De geluidsprocessor is net als alle andere elektronica aan slijtage onderhevig door weersinvloeden, zweet en dagelijks gebruik. Wanneer de cliënt toe is aan een nieuwe geluidsprocessor, kan het zijn dat dat een van beide merken voor loopt qua techniek of dat de ene processor mooier wordt bevonden qua design of formaat dan de andere. Dan is het goed als de cliënt keuzevrijheid heeft en niet beperkt wordt door zijn (niet vervangbare) implantaatsysteem.

abutment extension Oticon Medical

Abutment extension. Bron: brochure Oticon Medical

Abutment extension

De ‘abutment extension’ van Oticon Medical is een klein adaptertje dat eenvoudig in vrijwel alle andere op de markt zijnde abutments kan worden geschroefd. Door de abutment extension in een een van in onderstaande figuur afgebeelde implantaten te monteren past op elk van deze implantaten ook de Ponto geluidsprocessor. Uitzondering vormen de abutments van 14 mm of langer: bij deze implantaten kan de compatibiliteit en daarmee de keuzevrijheid niet worden vergroot.
Mocht de cliënt in de toekomst bij vervanging toch weer een geluidsprocessor van het merk Cochlear willen, dan kan de ‘abutment extension’ er net zo makkelijk weer worden uitgedraaid.
Met de introductie van de ‘abutment extension’ heeft Oticon Medical optimale keuzevrijheid voor cliënten mogelijk gemaakt en komt de fabrikant ook tegemoet aan de wens van audiologen en KNO-artsen die deze keuzevrijheid graag voor hun patiënten wilden zien.
Het is te hopen dat er in de toekomst geen wijzigingen in het implantaatsysteem van Cochlear worden aangebracht waardoor de fabrikant er wederom voor zorgt dat er incompatibiliteit ontstaat.
Wanneer uitwisselbaarheid en keuzevrijheid van geluidsprocessor voor u als cliënt belangrijk is, is het op dit moment op grond daarvan het beste om te kiezen voor het implantaatsysteem van Oticon Medical. Immers hiermee bent u verzekerd van compatibiliteit in de toekomst. Mocht u voor een botverankerd implantaat in aanmerking komen, bespreek deze overweging dan met uw KNO-arts of audioloog. Heeft u reeds een ander implantaatsysteem dan Ponto en bent u toe aan een nieuwe geluidsprocessor dan biedt de ‘abutment extension’ u de mogelijkheid ook te kiezen voor een Ponto geluidsprocessor als deze meerwaarde voor u heeft.

compatibiliteit abutment systemen en geluidsprocessoren BAHA Ponto

Door de ‘abutment extension’ is Ponto compatibel met vrijwel alle (ook eerder geplaatste) abutments

Extra voordeel bij huidverdikking

Door de plaatsing van de ‘abutment extension’ komt de processor iets hoger te liggen. Wanneer er huidverdikking heeft plaatsgevonden rondom de het implantaat en daardoor geluidsprocessor raakt, komt deze met de ‘abutment extension’ weer vrij te liggen.

abutment extension plaatsing

Tool voor plaatsing abutment extension. Bron: brochure Oticon Medical

Links:
Informatie BAHA  Cochlear
Informatie Ponto Oticon Medical
Algemene informatie Botverankerde hoorsystemen (BAHA en Ponto)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Herstel van het gehoor met gentherapie bij erfelijke slechthorendheid weer stapje dichterbij

17 juli 2024 | Onderzoekers van het Mass Eye and Ear instituut hebben het gehoor bij muizen met een [...]

MED-EL en Starkey gaan samenwerken op het gebied van Bluetooth-connectiviteit

16 juli 2024 | MED-EL en Starkey kondigen aan samen te gaan werken. De samenwerking zal zich met name [...]

Emotioneel Gewaarzijn en Expressie Therapie bij behandeling tinnitus heeft potentie

15 juli 2024 | De toepassing van ‘Emotional Awareness and Expression Therapy (EAET)’ bij de behandeling van tinnitus heeft [...]

Musi-CI training najaar 2024: muzikale training voor mensen met een cochleair implantaat

9 juli 2024 | Vanaf september vinden er weer Musi-CI trainingen plaats voor mensen met een cochleair implantaat. De [...]