Uit recent onderzoek blijkt dat bij mensen met een absoluut gehoor de neurofysiologische activiteit in de frontale kwab en die van de auditieve cortex wordt gesynchroniseerd. Dit hebben onderzoekers van de afdeling Neuropsychologie van de Universiteit van Zurich ontdekt. Hiermee lijken twee conflicterende theorieën over absoluut gehoor samen te vallen.
Mensen met een zogeheten ‘absoluut gehoor’ zijn onder meer in staat om een toon te identificeren en te categoriseren zonder daarbij afhankelijk te zijn van een referentie toon. Ook kunnen ze, wanneer ze een akkoord horen, vrijwel direct aangeven uit welke tonen dit bestaat. En wanneer de tram piepend de hoek omgaat of wanneer ze een bel horen zijn ze in staat aan te geven welke toon dit produceert.
Van bekende componisten zoals Beethoven, Bach en Handel wordt gezegd dat ze een absoluut gehoor hebben gehad.
Het onderzoek van de neuropsychologen uit Zurich naar absoluut gehoor liet zien dat de synchronisatie ook plaats vindt op het moment dat het systeem in de slaapstand staat en er geen aanspraak op het horen en benoemen van tonen wordt gemaakt. Volgens de onderzoekers duidt dit op een nauwe samenwerking tussen de eerdere genoemde hersengebieden.
De eerste auteur van het artikel Stefan Elmer geeft op de website van de Universiteit van Zurich aan dat de koppeling de mogelijkheid biedt van een bijzonder efficiënte uitwisseling van informatie tussen de auditive cortex en de dorsale frontale cortex bij mensen met een absoluut gehoor. Dit betekent volgens hem dat de perceptuele informatie en de informatie uit het geheugen zeer snel kan worden uitgewisseld.
Wilt u testen of u beschikt over een absoluut gehoor? Er zijn op internet meerder tests hiervoor beschikbaar. Klik op een van onderstaande afbeeldingen.
Absoluut gehoor test I
[su_youtube url=”http://youtu.be/1aW1gCkZGrg”]
Absoluut gehoor test II
Absoluut gehoor test III
Lees hier meer over absoluut gehoor