Absolute Audio Labs uit Hilversum wint CES Innovation Award

20 december 2021
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Het Nederlandse Absolute Audio Labs (AAL) heeft een CES Innovation Award ontvangen. Het in Hilversum gevestigde bedrijf ontwikkelt audio-softwareoplossingen die zich met name toespitsen op het verstaan van spraak en beluisteren van muziek. AAL ontwikkelt zijn software voor chips die ook fabrikanten van consumentenelektronica in hun producten gebruiken. De daarin toegepast zogenaamde audio SoC’s (System on Chip) zijn in staat met de software van het bedrijf AAL een minimaal even goede spraakverstaanbaarheid én een betere geluidskwaliteit te leveren dan de chips in hoortoestellen. Daarnaast zijn deze chips ook veel goedkoper. Het bedrijf kreeg de CES Innovation Award voor zijn PYOUR Eccellenza AI premium+: een prototype oortje en luidspreker-in-het-oor hoortoestel, waarin het bedrijf meerdere baanbrekende audio eigenschappen heeft ondergebracht. Het bedrijf denkt dat met hun software oplossingen er in de nabije toekomst veel betere en ook goedkopere hoortoestellen zijn te vervaardigen.

absolute audio labs CES innovation award Aernout Arends

Softwareplatform

De door AAL ontwikkelde softwaresuite met audioalgoritmes met de naam PYOUR Audio Hearing is onder meer te gebruiken in hoortoestellen of oortjes. Ook kan het toepassing vinden om spraakassistenten beter te laten werken in achtergrondlawaai of voor toepassingen om bijvoorbeeld spraak ‘realtime’ te vertalen naar een andere taal. Daarnaast heeft het softwareplatform een eigen aanpak om muziek voor slechthorenden veel beter te laten klinken. Aernout Arends directeur en oprichter van Absolute Audio Labs daarover: “Veel van onze algoritmes, zoals bijvoorbeeld onze compressietechniek vinden plaats in het frequentiedomein en niet, zoals bij de meeste hoortoestellen, in het tijdsdomein. Dat geeft in combinatie met de veel betere versterker zoals deze in de gloednieuwe Qualcomm chip zit een betere geluidskwaliteit.”

Hoortoestellen gebruiken eigen SoC

Iedere hoortoestelfabrikant maakt gebruik van zijn eigen SoC . Arends daarover: “Hoortoestelfabrikanten ontwikkelen om de paar jaar voor elke generatie hoortoestellen een nieuwe eigen chip. Daar zijn hoge ontwikkelingskosten mee gemoeid die zich terugvertalen in premium producten met een flink hoge prijs.” Arends vervolgt: “De software die wij bij AAL ontwikkelen kan draaien op premium audio chips zoals de Qualcomm QCC. Deze audio SoC is ook terug te vinden in de consumentenelektronica van bijvoorbeeld Bose, Senheiser, Audiotechnica en B&O. Deze chip is, in combinatie met onze software, in staat een veel betere geluidskwaliteit te leveren dan de chips in hoortoestellen. Ook worden deze chips in veel grotere aantallen geproduceerd, waardoor ze ook goedkoper zijn. Daarmee zijn in de toekomst hoortoestellen te bouwen die én een betere geluidskwaliteit hebben én goedkoper zijn met een prijs op het niveau van consumenten oortjes.”

absolute audio labs CES innovation award Aernout Arends

Hoortoestelchips energiezuiniger

Hoortoestelfabrikanten ontwikkelen hun eigen chips omdat deze door hun specifieke ontwerp en toepassing veel energiezuiniger kunnen zijn dan chips zoals deze momenteel terug te vinden zijn in oortjes zoals die van Apple, Samsung en Sennheiser. Slechthorenden moeten immers minimaal de hele dag erop kunnen vertrouwen dat hun hoortoestel het doet en niet onverwacht uitvalt omdat de batterij op is. Daar staat tegenover dat de chips van oortjes beter geluid kunnen produceren en veel meer functionaliteiten kunnen bieden. Tegelijkertijd ziet Aernout Arends van Absolute Audio Labs dat zeker beginnende slechthorenden de matige audiokwaliteit van hoortoestellen niet accepteren. Zeker niet als zij gewend zijn aan goede oortjes die ze ook gebruiken voor het luisteren naar muziek, het telefoneren en bij het kijken naar tv.

Kansen voor op audio SoC gebaseerde hoortoestellen nemen toe

Arends: “Wij optimaliseren onze software om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan. Omdat daarnaast zowel de efficiëntie van Audio SoC’s zoals de Qualcomm als de batterijtechnologie met rassen schreden verbeteren, neemt de kans ook voor op SoC gebaseerde hoortoestellen toe. Voor een beginnende slechthorende die af en toe hoorondersteuning nodig heeft, gaan ze nu al lang genoeg mee. Met onze software is dat voor de 1e generatie hoortoestellen afhankelijk van het model, tussen de 8 en 15 uur. De technologieën zullen in de nabije toekomst steeds verder verbeteren. Voor de 2e generatie hoortoestellen verwachten wij dat dat 12-20 uur zal zijn. In combinatie met onze software kunnen wij slechthorenden dan gedurende de hele dag zowel een betere geluidskwaliteit als ook een perfect verstaan van spraak bieden.”

Een van de voordelen van de chips uit de consumentenelektronica is het veel bredere frequentiebereik. Inmiddels is bekend dat ook de hogere frequenties bijdragen aan het beter verstaan van spraak en ook aan een natuurlijker geluidsbeeld (lees meer). 

CES Innovation Awards voor PYOUR Eccellenza AI premium+

Absolute Audio Labs kreeg CES Innovation Award op de jaarlijkse terugkerende technologiebeurs in Las Vegas in de Verenigde Staten. Het bedrijf kreeg de prijs voor de PYOUR Eccellenza AI premium+: een prototype oortje en luidspreker-in-het-oor hoortoestel, waarin het bedrijf meerdere baanbrekende audio eigenschappen heeft weten onder te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]