Audiogram en recept? Regel dan zelf snel en eenvoudig de aanvraag van uw hoorhulpmiddel

7 september 2015
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Naast hoortoestellen worden ook veel andere hoorhulpmiddelen vergoed door uw zorgverzekeraar. Uit een gehoortest zal blijken of u daarvoor in aanmerking komt. Uw KNO-arts of uw Audiologisch Centrum kunnen u  een voorschrift (recept) geven voor een specifiek hoorhulpmiddel. Wanneer u de resultaten van de hoortest op papier heeft (audiogram) en ook het voorschrift, kunt u een aanvraag hiervoor via HOorzaken indienen. Wij zorgen in samenwerking met het bedrijf Hearsolutions er dan voor dat de aanvraag bij uw verzekeraar komt.  Wanneer deze wordt goedgekeurd krijgt u het betreffende hoorhulpmiddel thuis bezorgd.  Hier is een speciaal digitaal formulier voor beschikbaar. Voor een aanvraag heeft u wel een scan of foto nodig van uw audiogram (hoortest) én recept.

aanvraag hoorhulpmiddel indienen

introson-24-set-kinbeugel-wit-8030001.png introson-2.4-ghz-zwart-hoofdtelefoon-slechthorenden-inductie

Vergoeding hoorhulpmiddellen bij verminderd gehoor

Wanneer uw gehoor minder goed functioneert en u zich daar beperkt door voelt, zult u op een gegeven moment op zoek gaan naar een hooroplossing. Dit kan een hoortoestel zijn en/of een ander hoorhulpmiddel, zoals een telefoon met extra versterking, een trilwekker, een flitslamp om u te attenderen op de bel of telefoon (zogeheten wek en waarschuwingssystemen) of een ringleidingsysteem waarmee u de tv of radio weer goed kunt horen.

lisa tril systeem

Wanneer u zich nog onvoldoende beperkt voelt om de stap te zetten naar een hoortoestel, maar u wel een steuntje in de rug kan gebruiken bij het tv kijken of telefoneren, is een hoorhulpmiddel een prima oplossing. Wat veel slechthorenden niet weten is dat naast hoortoestellen ook een aantal hoorhulpmiddelen vergoed worden door de zorgverzekeraar. Hier onder vallen overigens niet de telefoons met extra versterking.
Ook kan het zijn dat er speciale apparatuur nodig is om beter te kunnen functioneren op de werkplek, denk daarbij aan het beter verstaan tijdens vergaderingen (waar soloapparatuur aan te pas komt) of om goed te kunnen telefoneren. Voor werkgerelateerde problematiek is het Audiologisch Centrum de uitgesproken plek voor advies. Het bedrijf Hearsolutions kan u vervolgens helpen met de aanpassingen van uw werkplek. Ook deze aanvraag kunt u via deze website regelen.

HearIt-All_2.4_GHz-soloapparatuur
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat u reeds een hoortoestel heeft, maar het volgen van de tv voor u nog steeds lastig blijft of dat u gesprekspartners tijdens lastige situaties nog steeds niet goed verstaat. Ook dan kunnen extra hoorhulpmiddelen uitkomst bieden.

Voorschrift KNO-arts en Audiologisch Centrum

Voor (extra) hoorhulpmiddelen kunt u uw KNO -arts of Audiologisch Centrum vragen naar een voorschrift voor specifieke hoorhulpmiddelen. Wanneer uw specialist daar voldoende aanleiding voor ziet, zal hij/zij u daar een voorschrift voor geven. Uw gehoorverlies moet daarvoor sowieso wel groter zijn dan 35 dB of meer bij de frequenties 1000, 2000 en 4000 Hz .  Dit is zien in de grafiek die wordt gemaakt tijdens de afname van een hoortest. Een dergelijke grafiek wordt ook wel audiogram genoemd. Hier staan deze waarden in. Uw specialist zal u kunnen vertellen of u aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Audiogram en recept? Regel snel zelf de aanvraag

Heeft u het audiogram en recept in handen? Dan kunt u deze scannen of er een foto van maken met uw mobiele telefoon of tablet en deze aan ons sturen via het digitale aanvraagformulier. HOorzaken werkt hiervoor samen met het gerenommeerde bedrijf Hearsolutions. Zij zorgen ervoor dat de aanvraag van bijvoorbeeld een ringleiding, hoofdtelefoon of wek- en waarschuwingssysteem wordt ingediend bij uw verzekeraar en sturen u, zodra de aanvraag is goedgekeurd, de apparatuur toe of nemen indien nodig contact met u op, bijvoorbeeld voor werkplekaanpassingen of om de apparatuur bij u thuis te installeren. Natuurlijk kunt u ook bellen met 0345 63 29 20 van Hearsolutions voor extra informatie.
Klik hier onder om een aanvraag in te dienen en te zien welke apparatuur wordt vergoed.

aanvraag hoorhulpmiddel indienen

 

Particulier

Wilt u de stap naar de KNO-arts of Audiologisch Centrum niet zetten dan kunt u natuurlijk ook altijd particulier een hoorhulpmiddel aanschaffen. U bent dan volledig vrij in de keuze van merk en type. Telefoons met extra versterking voor privé gebruik dient u overigens altijd zelf aan te schaffen. Neem eens een kijkje in onze webshop voor de verschillende mogelijkheden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Bebird oorcamera voor inspectie en schoonmaken van het oor. Is het veilig? | Review

20 mei 2024 | Via diverse webshops zijn meerdere types van de Bebird oorcamera te verkrijgen. De Bebird is [...]

Widex SmartRIC: nieuwe L-vormig vormgeving zorgt voor beter verstaan | Review

17 mei 2024 | Deze week introduceerde Widex op haar hoofdkantoor in Denemarken het nieuwe Widex Smart RIC hoortoestel [...]

Sony verbetert toegankelijkheid voor mensen met een beperking, ook voor slechthorenden

16 mei 2024 | Sony presenteerde vandaag in Hoofddorp op de Global Accessibility Awareness Day verschillende producten en functies [...]

Musi-CI muziekmiddag voor mensen met een cochleair implantaat

10 mei 2024 | Op 25 mei 2024 vindt er een Musi-CI muziekmiddag plaats voor mensen met een cochleair [...]