Op weg naar een cochleair implantaat – Het traject van Marja – deel 4: aansluiting CI spraakprocessor

18 september 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Hoorcoach Marja de Kinderen heeft door de erfelijke aandoening DFNA9 een gehoorverlies dat steeds verder achteruitgaat. Zonder cochleair implantaat (CI) zou ze in de toekomst met grote waarschijnlijkheid volledig doof zijn geworden. In deel 1 vertelde Marja over het voortraject van de plaatsing van haar cochleair implantaat, in deel 2 over de keuze van haar CI en in deel 3 over de CI operatie.
Dit keer vertelt Marja over de aansluiting van haar CI spraakprocessor.

aansluiting ci spraakprocessor
Marja de Kinderen: de aansluiting van de CI spraakprocessor aangesloten

Al veel horen

Eindelijk kan Marja dan het goede nieuws delen! De aansluiting van haar CI is heel goed verlopen. Van begin af aan kon zij al heel veel horen. Haar man en zij vertellen in een filmpje ‘Nieuwe Geluiden’ over de CI-aansluiting. Dit was bovendien het startsein om met de revalidatie te beginnen.

Spannend

De audioloog zei voor de operatie dat de meeste mensen van de leg af raken na aansluiting van hun CI. Ik was benieuwd of dit ook mij zou gebeuren. 
Drie weken na de operatie was het zover. De CI spraakprocessor zou worden aansloten. Ik vond het spannend en had een beetje een knoop in mijn maag. Na zijn introductiepraatje plaatste de audioloog eerst de CI-processor achter mijn oor en daarna de CI-spoel op mijn hoofd. 

Aansluiting CI spraakprocessor

Toen volgde het aansluiten van de CI. Het computerwerk leek op het afstellen van de hoorapparaten bij de audicien. Ik had een kaart voor me met een luidheidsschaal. Hierop kon ik steeds aangeven hoe hard ik het geluid was wat ik hoorde op schaal van nul tot tien. 
Dit deden we twee keer voor alle zestien elektroden van het CI die ik in het slakkenhuis heb zitten. Die zijn aangebracht tijdens de operatie. Ik merkte bij de 2e keer dat ik niet op nul begon maar al meteen bij drie of vier op de luidheidsschaal.

“Wat hoor ik nu?”

Na de aansluiting stuurde de audioloog mijn man en mij op pad om zowel binnen als buiten te lopen en te luisteren. Onder het koffie drinken kon ik mijn man al redelijk verstaan. Buiten hoorde ik al meer geluiden van sirenes en de tram als voor de aansluiting. Ik vroeg heel vaak aan mijn man ‘Wat hoor ik nu?’.

Fijnafstelling

Daarna deed de audioloog de 3e afstelling. Na de afstelling moest ik luisteren naar de stem van de audioloog. Hij zei de dagen van de week en telde van één tot tien en kon ik samen met spraakafzien goed verstaan. Daarna sprak de audioloog met een papier voor zijn mond. Ook dat kon ik bijna meteen verstaan.

Raar en onwennig

Bij binnenkomst van de tweede audioloog moest ik weer even focussen op een nieuwe stem. Ook toen de logopediste binnen kwam. Ik kon hun gesprekken redelijk volgen met af en toe de hulp van mijn man wiens stem ik natuurlijk heel goed ken. Ik hoorde wel nog veel echo en bijgeluiden. Mijn eigen stem klonk raar en onwennig, net als het slikken. Mijn eigen stem was nog te luid volgens mijn man. Ik praatte te hard. 

Oefeningen voor thuis

Daarna gingen we met de logopediste mee. We kregen een map met allerlei oefeningen om thuis te oefenen. Ook kreeg ik als eerste CI-drager van het CI-team een tablet met het softwareprogramma Cochfit, een oefenprogramma, mee naar huis met de vraag of ik eens wilde uitprobeerde wat ik ermee kon. 
Administratie hoort er natuurlijk ook bij: we hebben veel papieren doorgenomen en meegekregen  van de aanschaf van CI tot aan de verzekering. 

Naar huis na de aansluiting CI spraakprocessor

Met een grote koffer waarin de CI spullen, reserveonderdelen en boekjes zaten gingen we naar huis. Een koffer ter grootte van een kerstpakketdoos. Die kon ik ook vroeger al niet vervoeren in de trein omdat hij te groot en te zwaar was. En we waren op de fiets met een koffertje met een beperkte inhoud. Dus de doos is achtergebleven net als vroeger de kerstpakketdozen. Met wat kunst en vliegwerk kregen we het in ons fietskoffertje gepropt.

Meteen verstaan

Inmiddels waren we van 9.15 tot 12.45 uur bezig geweest en allebei doodmoe. Dit soort afspraken kosten ons veel energie. Een afspraak van drie en een half uur achter elkaar doen wij anders nooit vanuit het oogpunt van energiemanagement. Het fietstochtje naar huis langs de Amstel was dan ook heerlijk om bij te komen.  
Thuisgekomen ging ik rusten. Daarna kwam ik mijn huisgenoten tegen. De mannen kon ik voor het eerst in lange tijd meteen verstaan. Ik was hier helemaal blij mee. Dochterlief kon ik later die avond juist weer minder verstaan als eerder. Dat wordt wennen en finetunen.

Hooravontuur

Nee, van de leg was ik niet. Ik was vooral blij met alles wat ik kon horen ook al was het overweldigend. Ik realiseer me dat het niet voor iedereen meteen zoveel winst oplevert. Ik heb de geluiden omarmd en was heel blij met wat ik allemaal al kon verstaan. Zo begon mijn nieuwe hooravontuur. 

Wil je weten hoe Marja en haar man na een week terugkeken op de CI-aansluiting? 
Ze vertellen hierover in het filmpje ‘CI-traject in beeld – Nieuwe geluiden’.


Hoorcoach Slechthorend Amsterdam

Slechthorend Amsterdam is het initiatief van Hoorcoach Marja de Kinderen. Als Hoorcoach begeleidt zij mensen met gehoorverlies, deelt zij haar ervaringen en geeft  tips over leven en werken  en de uitdagingen die Amsterdam daarbij biedt.

Kijk voor informatie op www.slechthorendamsterdam.nl en abonneer je op de gratis maandelijkse nieuwsbrief Tops en tips.

Wilt u een bijeenkomst volgen voor meer informatie over cochleair implantaten? Kijk dan naar de data in de agenda. Hierin staan de data van de OPCI huiskamer- en online bijeenkomsten en ook die van de verschillende leveranciers. Om u zo breed mogelijk te informeren zijn deze bijeenkomsten ten zeerste aan te raden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

B-Audio Lentebijeenkomst 2025: ‘Music to our Ears’ | Professional

21 maart 2025 | Op 2 en 22 april 2025 organiseert B-Audio de online Lentebijeenkomst 2025: ‘Music to our [...]

Cochleaire implantaten effectief bij gehoorverlies dat verband houdt met WFS1

19 maart 2025 | Mensen met zogeheten mono-allelische mutaties in het WFS1-gen, geassocieerd met Wolfram-achtig syndroom en DFNA6/14/38, kunnen [...]

Intelligente geluidslokalisatie met DNN-chip tilt hoortoestellen naar een hoger niveau

18 maart 2025 | Moderne hoortoestellen worden steeds slimmer. Dankzij technieken uit de kunstmatige intelligentie (AI) – en specifiek [...]

Luisteren, horen en inschatten van verstaan: een actief samenspel

17 maart 2025 | Ons brein doet meer dan alleen geluid verwerken. Het denkt ook actief mee over hoe [...]