Aan het hoortoestel

4 juli 2019
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 4 min

Welke stappen moet je zetten om aan een hoortoestel te komen? Hoe verloopt zo’n traject? Om die vragen voor u te beantwoorden volgen we Henk. Henk is 58 jaar oud en ontwerpt en maakt tassen. Henk is regelmatig te vinden op de Grote Markt in Den Haag. Hij komt daar tussen de bedrijven door voor een kop koffie en zo nu en dan voor een borrel aan het eind van de middag. De Grote Markt is een druk en gezellig plein met veel horeca gelegenheden waar regelmatig evenementen worden georganiseerd. 

Henk terras September Grote Markt

Henk (links) op het terras van café September op de Grote Markt

Deel 1

Wanneer merkte je voor het eerst dat je gehoor minder werd?

Henk: “Dat is alweer ruim 2 jaar geleden. Een paar jaar daarvoor merkte ik eigenlijk ook al dat mijn gehoor minder werd, maar na een hoortest gedaan te hebben bij een audicien, zei deze dat ik nog niet in aanmerking kwam voor een hoortoestel.”


Tip 1: Als je minder goed hoort en je voelt je daar beperkt door, kan je natuurlijk altijd zelf een hoortoestel aanschaffen ook al vergoed de verzekeraar dat niet. Ook bij een gering gehoorverlies gemeten met een piepjestest (toonaudiogram) kun je wel degelijk problemen ervaren. Helaas kom je pas in aanmerking voor vergoeding voor een hoortoestel vanaf een bepaald verlies.


Waar aan merk je dat het horen minder goed gaat?

“Op de Grote Markt zitten we vaak met een aantal mensen aan een tafel. Binnen staat vaak ook nog eens muziek op. Het verstaan verloopt steeds moeilijker. Ik hoor mezelf steeds vaker “Wat zeg je?” zeggen. Dat is irritant. Soms doe ik net of ik het wel hoor en schat ook in wat er gezegd wordt. Ik zit er natuurlijk regelmatig naast. Dat is onprettig. Ik probeerde uiteindelijk mijn slechthorendheid meer en meer te verbergen. Ik merkte op een gegeven moment dat anderen geïrriteerd gingen reageren naar mij toe. Logisch natuurlijk als je elke keer moet herhalen wat je zegt.”

Ondervind je nog andere problemen?

Henk: “Nee het is vooral in gezelschap dat ik minder goed hoor. Al moet ik de tv thuis wel een stuk harder zetten. Telefoneren gaat ook nog wel goed mits er teveel herrie is om me heen. Dan loop ik even weg naar een rustigere plek. Wel heb ik ook tinnitus.”


Tip 2: Voor de tv zijn er ook speciale hoofdtelefoons voor slechthorenden beschikbaar. Ook zijn er speciale telefoons voor slechthorenden


Ga je ook situaties vermijden?

Henk: “Ja ik vermijd nu vooral horeca gelegenheden met harde muziek en restaurants die ongestoffeerd zijn en waardoor er veel herrie en galm is.”

Welke stappen heb je vervolgens gezet?

Henk: “Ik ben naar een KNO arts geweest hier in het Westeinde ziekenhuis. Daar zijn mijn oren onderzocht en er is daar een nieuwe hoortest afgenomen. Mijn gehoor is inmiddels wel zover achteruitgegaan dat ik in aanmerking kom voor hoortoestellen op beide oren. Vervolgens ben ik bij een audicien hier in de buurt langs gegaan voor informatie. Ik had daar niet echt een klik mee en ik heb toen weer even gewacht. Omdat ik graag handsfree wil bellen met mijn iPhone heb ik navraag gedaan of dat ook kon met een hoortoestel. Dat blijkt te kunnen. Ik heb nu namelijk Apple AirPods waar ik zowel handsfree mee kan bellen als naar muziek kan luisteren. Wisselen tussen hoortoestellen en de AirPods lijkt me niet praktisch.”

En toen?

“Vervolgens heb ik gekeken met welke audiciens mijn verzekeraar nog meer een contract heeft. Van Boxtel op de Frederikstraat zat daarbij. Die zit ook nog eens in het leuke buurtschap 2005 vlakbij de Denneweg.”


Tip 3: Kijk in uw verzekeringspolis wat voor soort verzekering u heeft. Afhankelijk van uw polis heeft u meer of minder keuzevrijheid voor de zorgverlener waar u bij terecht kunt


En?

“Door de audicien daar ben ik fijn geholpen en met hem had ik wél gelijk een klik. Hij dacht ook met me mee. Na flink wat vragen over mijn gehoor en een uitgebreide hoortest, heeft hij verschillende type hoortoestellen laten zien. Ik kwam in categorie 4 uit. Gelukkig zat daar ook een hoortoestel tussen waar ik handsfree mee kan bellen en draadloos muziek kan luisteren vanaf mijn iPhone. De hoortoestellen zijn inmiddels besteld. Ik moet wel wat bijbetalen maar dan heb ik wel een hoortoestel dat gelijk een vervanging is voor mijn Airpods.”


Tip 4: Via een vaststaand protocol wordt u ingedeeld in één van de vijf hoortoestel-categorieën. Daar zitten prima hoortoestellen tussen. Als u daar niet tevreden mee bent omdat bijvoorbeeld de luisteromstandigheden waar u in verkeert flink veeleisend zijn dan kunt u kiezen voor een beter hoortoestel uit de private markt. Deze worden meestal niet vergoed. U moet veelal het hele bedrag dan zelf betalen. Inmiddels kiest in Nederland 1 op de 5 slechthorenden voor een hoortoestel dat tot de private markt behoort. Een aantal kleine zorgverzekeraars staat bijbetalen overigens wél toe. Lees meer


En hoe gaat het verder?

Henk: “Volgende week heb ik bij de audicien een afspraak om mijn hoortoestellen aan te laten passen. Het mooie is dat je hoortoestellen een aantal maanden vrijblijvend mag uittesten. Bevallen ze niet dan kan je ook nog wisselen of de test beëindigen. Ik krijg er trouwens ook een apparaatje bij dat ik op mijn tv of mediabox kan aansluiten. Via Bluetooth ontvang ik dan het geluid van de tv rechtstreeks op mijn hoortoestellen. Ik ben benieuwd. De hoortoestellen zullen wel even wennen worden denk ik. Ook ben ik benieuwd of je ze kunt zien.”

We zijn benieuwd naar je verdere ervaringen. Mogen we volgende keer mee naar je audicien om te kijken wat er daar verder gebeurt en hoe je eerste ervaringen zijn met je nieuwe hoortoestellen?

Henk: “Prima natuurlijk.”


Lees hier het vervolg

Voor meer informatie over: hoortoestellen

En voor meer informatie voor: de weg naar een hoortoestel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Tandartsen lopen risico op gehoorschade

14 oktober 2024 | Tandartsen en ook andere tandheelkundige professionals lopen risico op gehoorschade door het frequente en langdurige [...]

ACTA ontvangt subsidies voor onderzoek naar instrument voor screening en diagnose van tinnitus

11 oktober 2024 | Wetenschapper, docent en orofaciaal-fysiotherapeut dr. Annemarie van der Wal krijgt twee subsidies voor de ontwikkeling [...]

OTOPLAN van MED-EL bekroond met de Hearing Technology Innovator Award in categorie cochleaire implantaten

10 oktober 2024 | MED-EL laat weten dat hun chirurgische OTOPLAN in de prijzen is gevallen tijdens de vijfde [...]

Heart2Hear zet zich in voor bewustwording van geluid, ook op de werkplek

8 oktober 2024 | Geluid heeft veel belangrijke functies in ons leven. Tegelijkertijd hebben ongewenste hinderlijke geluiden ook flink [...]