Welke stappen moet je zetten om aan een hoortoestel te komen? Hoe verloopt zo’n traject? We volgen daarvoor Henk. Henk heeft een week geleden een gehoortest gedaan en een uitgebreide intake gehad bij zijn audicien in Den Haag. Vandaag worden zijn hoortoestellen daar afgesteld en krijgt hij ze mee naar huis. We zijn met Henk meegegaan om u een kijkje te geven hoe het vervolg traject verloopt en natuurlijk om te zien hoe zijn eerste prille ervaringen zijn met zijn nieuwe hoortoestellen.
Aanpassing hoortoestel
Om 13:00 uur staan we voor de deur bij Van Boxtel Hoorwinkels aan de Frederikstraat in Den Haag. We worden vriendelijk ontvangen door audicien Mike Heinsius. We gaan naar een aparte kamer achterin de winkel. Dit is een aparte ruimte waar in alle rust gesprekken zijn te voeren en waar de audicien de aanpassingen van hoortoetellen uitvoert. Hier staat ook een zogeheten audiocabine waar vorige keer de gehoortest is uitgevoerd bij Henk. Zo’n audiocabine weert zo goed als mogelijk de omgevingsgeluiden, zodat een hoortest betrouwbaar is uit te voeren.
Mike legt rustig uit wat er gaat gebeuren.
Hoortoestel werkt volautomatisch
In de kamer liggen de hoortoestellen al klaar. De audicien heeft op de computer een scherm waar de gegevens van de eerder afgenomen hoortests in staan. Ook is er een programma waarmee tal van opties en instellingen van de hoortoestellen zijn te veranderen. De huidige hoortoestellen zijn namelijk ware mini-computers die de omgeving permanent in de gaten houden en zich daar aan aanpassen. Daar hoef je zelf als drager niks voor te doen. Alles wordt volautomatisch door de hoortoestellen geregeld. Wel is eerst een goede en zorgvuldige instelling op het eigen gehoor nodig. Daar komt aardig wat vakmanschap bij kijken zo blijkt. Audiciens volgen niet voor niks een meerjarige opleiding voordat ze zich ‘register audicien‘ mogen noemen.
Instellen via de computer
Dat instellen van de hoortoestellen met de computer is natuurlijk het werk van de audicien en daar hoef je als slechthorende niet mee te bemoeien. Als slechthorende kun je rustig gaan zitten met een kop koffie en hoef je alleen af en toe een vraag van de audicien te beantwoorden of mee te doen aan een korte test. Audicien Mike doet vervolgens Henk zijn hoortoestellen in en zet ze aan.
Eerste hoortoestel-ervaring
Henk merkt dat hij gelijk veel meer en ook beter hoort. Onze stemmen komen duidelijker door en ook hoort hij geluiden die vanuit de winkel komen. Ook het klikken van de muis en het toetsenbord hoort hij nu. Henk is bijna verbaasd dat er zoveel geluiden zijn om hem heen.
Extra metingen
Audicien Mike vindt het oordeel van zijn client belangrijk maar wil ook nog een test doen om te zien of de hoortoestellen zo staan ingesteld dat de versterking ervan voldoende is. Daar is een speciale meting voor. Met deze meting wordt in het oor vlak voor het trommelvlies de versterking gemeten. Ieder oor is namelijk weer anders en dat heeft ook weer invloed op de versterking. Henk krijgt daarvoor twee apparaatjes aan zijn oor zodat de test kan worden uitgevoerd. Audicien Mike Heinsius past op grond van de gedane meting de instellingen van de hoortoestellen weer aan.
Vervolgens wordt er ook nog een spraaktest gedaan. Uit een luidspreker op tafel zijn woordjes te horen die Henk moet nazeggen. Mike Heinsius vergelijkt de score met de score die vorige keer gehaald is tijdens de hoortest en is tevreden. Met hoortoestellen kan Henk de woorden goed verstaan.
Wennen aan hoortoestel
Henk vindt het geluid van de hoortoestellen wel ‘veel’. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd. Lange tijd heeft hij de hoge tonen gemist en zeker alle zachte omgevingsgeluiden zijn jaren voor hem niet meer hoorbaar geweest. In het begin is het dan ook best wel wennen aan hoortoestellen en aan alle geluiden die plots wél weer hoorbaar zijn. Meestal wordt daarom de versterking van de hoortoestellen langzaam opgevoerd. Audicien Mike gebruikt daarvoor een speciale instelling die in de loop van de komende weken de versterking van Henk zijn nieuwe hoortoestellen automatisch een beetje opvoert.
Zelf het volumeregelen via smartphone
Gelukkig kan Henk zelf ook nog invloed uitoefenen op de versterking. Hij kan dit doen met zijn smartphone. Mike installeert daarvoor een app op de iPhone van Henk. De app werkt zeer intuïtief en Henk is binnen de kortste keren in staat zelf het volume te veranderen. Ook is het mogelijk om meerdere programma’s in het hoortoestel te zetten. Bijvoorbeeld voor speciale luistersituaties. Mike kiest ervoor dit niet nu al direct te doen. Dat kan eventueel later. Eerst mag Henk de hoortoestellen gaan uittesten in zijn dagelijks leven.
Muziek luisteren
Henk luistert erg graag naar muziek en gebruikt hiervoor zijn Airpods om zo draadloos vanaf zijn iPhone en iPad muziek te luisteren. Nu gaat hij daar zijn nieuwe hoortoestellen voor gebruiken. Natuurlijk wil hij gelijk de proef op de som nemen. Hij start Spotify op en doordat de hoortoestellen via Bluetooth met zijn iPhone zijn verbonden is het geluid direct op zijn hoortoestellen te horen.
“Dat klinkt een stuk beter dan met mijn Airpods!”, roept Henk enthousiast. Niet zo verwonderlijk natuurlijk: zijn nieuwe hoortoestellen staan op zijn individuele gehoor afgesteld en geven dáár extra versterking waar Henk het nodig heeft. Ook bij muziek hoort hij nu de zachte passages én ook de hoge tonen weer goed.
Handfree telefoneren
Henk gebruikte zijn Airpods ook om handsfree te telefoneren. Dat kan hij nu ook met zijn nieuwe hoortoestellen. Afhankelijk van de wens van de client kan het geluid op een of twee oren tegelijkertijd binnen komen. Henk kiest voor twee oren, omdat hij zo het gesprek het beste kan verstaan.
TV kijken
Henk vindt het heerlijk om thuis documentaires en series via Netflix of HBO te kijken. Vorige keer had hij aangegeven dat hij het geluid van de tv nog prima kon horen, maar dat hij het volume daarvoor telkens wel een streepje harder heeft moeten zetten. Audicien Mike heeft daarom voor hem een klein kastje (de Connect Line TV), dat hij straks via een optische kabel op zijn tv of mediabox kan aansluiten. Dit kastje stuurt vervolgens het geluid draadloos naar de hoortoestellen van Henk. Henk krijgt dit TV-kastje gratis bij zijn hoortoestellen meegeleverd.
Verzekering
Henk mag zijn nieuwe hoortoestellen vrijblijvend uittesten. Van zijn zorgverzekering krijgt hij 75% vergoed. Het resterende bedrag moet hij straks, als hij besluit de hoortoestellen te houden, zelf bijbetalen. Omdat Henk graag ook verzekerd is tegen verlies en diefstal van de hoortoestellen die hij in bruikleen krijgt van zijn audicien, sluit hij daarvoor een verzekering af. Die kost hem 35 euro.
Naar buiten
Audicien Mike maakt alvast een nieuwe afspraak met Henk om te horen hoe het gaat. Ook geeft hij aan dat Henk met vragen en of problemen altijd op het inloopspreekuur kan binnenlopen.
Samen loop ik met Henk naar buiten. Henk geeft aan dat hij veel meer hoort. Auto’s die nog best ver weg zijn hoort hij, zo ook de mensen die zitten te lunchen om de hoek. Als we in de tuin bij Schlemmer zitten voor een lunch hoort hij de vogels weer. Ook de fontein die verderop in de tuin staat is goed hoorbaar voor hem. Henk: “Fijn maar ook best even wennen al die geluiden weer te horen. Maar wat het aller fijnst is, is dat ik jou weer goed kan verstaan.”
Vervolg
We zijn natuurlijk benieuwd hoe de hoortoestellen Henk in de praktijk bevallen. Ook zijn we benieuwd wat het effect is op zijn tinnitus die hij al jaren in zijn oren hoort piepen. Wordt vervolgd!
Met dank aan Van Boxtel Hoorwinkels voor de gastvrijheid en het mee mogen kijken in hun hoortoestellen-keuken.
Lees hier: Aan het hoortoestel deel 1
https://www.hoorzaken.nl/hoorverbetering/hoorapparaat-de-weg-naar/