Gehoorproblemen muzikanten: 7 op de 10 last

18 december 2013
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

Omdat 7 van de 10 muzikanten gehoorproblemen krijgen en het dragen van goede gehoorbescherming onder hen taboe is, is op 15 december een test gestart die daar verandering in moet brengen. De aftrap is gegeven door Ellen ten Damme en het Gelders Fanfare Orkest in de vorm van een live hoortest in het Orpheus Theater in Apeldoorn. Op het nummer ‘It’s all so quiet’ lieten ze het publiek het verschil ervaren in muziekbeleving met én zonder gehoorbescherming. Daar kwam uit naar voren dat de muziek wat minder scherp klinkt als je gehoorbeschermers draagt, doordat de hoge tonen worden afgevlakt.

Live hoortest van Ellen ten Damme en Gelders Fanfare Orkest startschot aanpak gehoorschade muzikanten Apeldoorn

Gehoorproblemen komen vaak voor, ook binnen de muziekwereld. Preventie door het gebruik van gehoorbeschermers kan dit voorkomen. Het Gelders Fanfare Orkest gaat nu in samenwerking met hoorspecialist Beter Horen een test doen waarbij een tiental muzikanten een jaar lang met op maat gemaakte gehoorbeschermers gaat spelen. Onderzocht wordt hoe het spelen wordt ervaren met gehoorbescherming, welk effect dit heeft op de muziekbeleving, wat de specifieke behoeften zijn en welke gehoorbescherming daar het beste bij past. Taboe op gehoorbescherming “Op het gebruik van gehoorbeschermers rust een taboe” verklaart Erik van de Kolk, chef dirigent van het Gelders Fanfare Orkest. “Muzikanten zijn bang dat ze daardoor de muziek niet puur kunnen horen en niet weten of ze bijvoorbeeld te hard of te zacht spelen. 75% van de beroepsmuzikanten krijgt echter gehoorproblemen doordat ze niet of te laat aan gehoorbescherming beginnen.”

Beter Horen heeft preventie hoog in het vaandel staan omdat dit gehoorschade kan voorkomen. Vandaar dat zij samen met het Gelders Fanfare Orkest de krachten bundelden en de test met gehoorbescherming hebben opgezet. Preventie kan gehoorschade voorkomen.

Ellen ten Damme gehoorbeschermers

Ook Ellen ten Damme bevestigt het belang van gehoorbeschermers. “Als zangeres sta je vaak in de stroom van andermans geluid. Wij werden nooit gewaarschuwd en ik ben daar zelf onzorgvuldig mee omgegaan. Daardoor is mijn gehoor bij bepaalde toonhoogten minder geworden en dat is lastig. Mijn stem is natuurlijk mijn belangrijkste instrument maar die kan ik alleen sturen als ik het zelf hoor!”

Dr. ir. Jan de Laat die als audioloog is verbonden aan het LUMC legt uit dat de grens waarop geluid schadelijk kan worden rond de 80dB is. “Een trompet of een groep blazers kan echter wel 120dB produceren, wat vergelijkbaar is met een opstijgend vliegtuig. Dit geeft directe schade en bij elke minuut dat je 120 decibel in je oren krijgt geblazen, word je gehoor minder. Muzikanten realiseren zich vaak onvoldoende wat de gevolgen zijn. Als je je blootstelt aan hard muziekgeluid en er ontstaat daardoor een pieptoon in je oor, wat vaak voorkomt, dan is dat al een teken van blijvende gehoorschade.” Gehoorbeschermers sluiten het oor af van alle schadelijke geluiden. Ze zijn voorzien van een filter die alleen de schadelijke decibels dempen. Tijdens de pilot wordt onderzocht wat voor een effect gehoorbescherming heeft, wat het doet met de muzikanten en of het invloed heeft op het spelen.

Hieronder is een kort videoverslag te zien.

[su_youtube url=”http://youtu.be/S_Dhf7N49-A”]

Gehoorproblemen muzikanten groot probleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Speaksee vergoed door UWV

25 februari 2024 | Het UWV mag het Speaksee microfoonsysteem vergoeden aan dove en slechthorende werknemers. Dat kondigde demissionair [...]

Binding zink voorkomt lawaaislechthorendheid bij muizen

19 februari 2024 | Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh laten zien dat de binding van zink helpt om [...]

Meting voorspelt spraakverstaan met CI

15 februari 2024 | Een zogeheten functional near-infrared spectroscopy meting (fNIRS) in rusttoestand lijkt een goede voorspeller te zijn [...]

Nathalie haar zoontje Finn werd doof geboren – Lees hier haar ervaringsverhaal

14 februari 2024 | Op het moment dat na de geboorte duidelijk werd dat Nathalie haar zoontje Finn tweezijdig [...]