55-plus onderschat het belang van goed gehoor in het verkeer

21 april 2017
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 2 min

HUIZEN – Nederlanders zitten graag op de fiets. Zeker nu er warmer weer in aantocht is. Gezond, maar niet helemaal zonder risico’s. Vooral voor ouderen, want één op de drie 55-plussers heeft gehoorproblemen. Deze worden vaak ontkend en ingrijpen uitgesteld. Gemiddeld doen ouderen er 6 tot 7 jaar over om een hoortoestel aan te schaffen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg, voor henzelf en voor andere weggebruikers. Dit blijkt uit onderzoek van Specsavers. Een verminderd gehoor is typisch een verschijnsel dat mensen lange tijd ontkennen. Onderschatting van het probleem en soms ook overschatting van het hoorvermogen kan dan een rol spelen. ‘Het zal zo’n vaart niet lopen, ik hoor nog prima.’ Maar is dat wel zo?

Ouderen zien zelf het probleem van gehoorverlies niet zo als zij deelnemen aan het verkeer, blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 70% van de ouderen die fietsen, denkt dat gehoorverlies niet zal leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Toch geeft één op de zes fietsers boven de 55 jaar aan weleens in een risicovolle verkeerssituatie terecht te zijn gekomen doordat ze iets niet goed hadden gehoord. Blijkbaar is er dus een verschil in perceptie en gedrag.

Kwetsbare fietsers

De uitkomsten van het Specsavers onderzoek worden herkend door ANWB. Met name fietsers ondervinden hinder van verminderd gehoor. Uit ledenonderzoek van de ANWB blijkt namelijk dat mensen met gehoorproblemen vaak moeite hebben om de richting van geluid te bepalen en achteropkomend verkeer te laat horen. Zeker op de fiets ben je op zulke momenten extra kwetsbaar.

Geen gehoor aan slecht gehoor

Hoe komt het dan toch dat men zo laat ingrijpt? “Gehoorproblemen ontstaan meestal geleidelijk”, verklaart Cindy Egging, audicien van Specsavers. “Daardoor wordt het te laat opgemerkt en is de urgentie niet aanwezig om meteen in te grijpen. Daarnaast is er ook sprake van een emotionele drempel. Zonde, want je helpt niet alleen jezelf ermee.”

Live experiment

Specsavers nam de proef op de som en voerde een live experiment uit. Verschillende mensen, met en zonder gehoorverlies, werden getest op hun hoorvermogen in het verkeer. “Ik was verbaasd over de uitslag. Ik dacht dat het bij mij wel mee zou vallen, maar veel voertuigen hoorde ik te laat of zelfs helemaal niet. Daar schrok ik enorm van. Het is dus niet alleen een kwestie van de tv wat harder zetten, daar ben ik nu wel achter”, aldus Helen Schutte-Tjon, deelneemster van de live gehoortest. Bekijk de video hieronder.

[su_youtube url=”https://youtu.be/0Dx7PGPZ3zU”]

Highlights onderzoek

  • 31% van de 55-plussers heeft gehoorproblemen
  • De helft van de mensen met gehoorproblemen denkt een hoortoestel nodig te hebben maar gebruikt er nog geen (16%)
  • 27% die denkt geen hoortoestel nodig te hebben heeft wél last van gehoorproblemen
  • 33% van de 55-plussers zit meerdere keren per week op de fiets
  • 1 op de 6 fietsers (55-plus) is door slecht horen weleens in een gevaarlijke verkeerssituatie gekomen
  • Hetzelfde geldt voor 1 op de 10 automobilisten en 1 op de 8 voetgangers
  • 70% van de fietsers denkt dat gehoorproblemen niet zal leiden tot gevaarlijke situaties op de weg

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door PanelWizard onder meer dan duizend Nederlanders van 55 jaar en ouder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer nieuws

Kabinet negeerde NIVP advies over rookmelders

5 juli 2022 | Dat blijkt uit het journalistieke onderzoek van Brussel correspondent Frans Boogaard van het Algemeen Dagblad. [...]

Audiologen luiden noodklok en komen op voor de kwaliteit van Hoorzorg

29 juni 2022 | Vandaag vragen een zeer groot aantal audiologen aandacht voor de zorgen die zij hebben over [...]

Online workshop: ‘Grip op je energie met een auditieve beperking’

28 juni 2022 | Werkpad organiseert op 7 juli aanstaande tussen 16:00 en 17:30 uur de gratis te volgen [...]

Audioloog Jan de Laat krijgt koninklijke onderscheiding

24 juni 2022 | Tijdens zijn afscheidssymposium in Leiden kreeg klinisch fysicus audioloog dr. ir. Jan de Laat vandaag [...]