1,4 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar operatietechniek bij ziekte van Ménière

24 juni 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Zorginstituut Nederland en ZonMw geven een subsidie van 1,4 miljoen euro om onderzoek te doen naar de effectiviteit van een relatief nieuwe operatietechniek. Het onderzoek vindt plaats in twaalf Nederlandse ziekenhuizen en staat onder leiding van het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Haaglanden Medisch Centrum. Als de onderzoekers weten aan te tonen dat de operatie bewezen effectief is zal het Zorginstituut adviseren de behandeling op te nemen in het basispakket zodat deze in de toekomst kan worden vergoed.

subsidie onderzoek naar nieuwe operatietechniek ziekte van meniere

Operatietechniek in Nederland door KNO-arts Henk Blom geïntroduceerd

Sinds 2016 wordt er in Nederland een operatietechniek uitgevoerd bij de ziekte van Ménière waarbij de chirurg de ‘ductus’ in het binnenoor blokkeert. KNO-arts Henk Blom uit het Haagse HagaZiekenhuis heeft als eerste deze in Canada onderzochte operatietechniek zo’n 5 jaar geleden in Nederland geïntroduceerd.
De resultaten van het eerder in Canada door Issam Saliba uitgevoerde onderzoek waren zeer positief, maar nog niet sluitend genoeg om de operatie op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering in Nederland.

Henk Blom Hagaziekenhuis operatie ziekte van meniere
KNO-arts dr. Henk Blom van het HagaZiekenhuis in Den Haag
Foto: Hagaziekenhuis

Evenwicht verstoord bij Ménière

Bij patiënten met de ziekte van Ménière raakt het evenwicht verstoord. Dit komt door een ophoping van vloeistof in het binnenoor. Waardoor dit precies komt is nog onbekend. Bij de meeste mensen openbaart de ziekte zich tussen de 30e en 40e levensjaar.
De ziekte kenmerkt zich door frequente, zeer heftige aanvallen van draaiduizeligheid waardoor de patiënt misselijk wordt. Ook krijgt de patiënt last van tinnitus en wordt er slechthorend door.

Merendeel baat bij reguliere behandeling

Het merendeel van de patiënten heeft baat bij de regulier ingezette behandeling. Vaak schrijft de arts daarbij geneesmiddelen voor om de symptomen van duizeligheid, misselijkheid en braken tegen te gaan. Ook vindt soms de inzet van een prismabril plaats. Een prismabril zorgt daarbij voor harmonie tussen evenwichtsorgaan en ogen. Voor het compenseren van de opgedane slechthorendheid wordt een hoortoestel ingezet.
De relatief nieuwe ‘endolymfatische ductus blokkade’ operatietechniek aan het evenwichtsorgaan kan ervoor zorgen dat de symptomen van Ménière geheel of grotendeels verdwijnen.

85 tot 95% na operatie klachtenvrij

KNO-arts dr. Henk Blom van het HagaZiekenhuis in Den Haag geeft aan dat 85 tot 95% van de patiënten die in het buitenland de operatie ondergaat, een jaar na de ingreep nog steeds klachtenvrij is. De wetenschappelijke bewijslast is volgens Blom tot op heden niet sluitend en daarmee van onvoldoende kwaliteit. Dat staat opname in de basisverzekering van de operatie in de weg. In Nederland mag alleen zorg waarvan vaststaat dat die effectief is, terecht komen in het basispakket.

Subsidie Zorginstituut Nederland en ZonMw

Zorginstituut Nederland en ZonMw geven daarom een subsidie van 1,4 miljoen euro om onderzoek te doen naar de effectiviteit van de operatietechniek. Het onderzoek zal plaats vinden in twaalf Nederlandse ziekenhuizen en staat onder leiding van het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Haaglanden Medisch Centrum. Als de onderzoekers met de onderzoeksresultaten weten aan te tonen dat de operatie bewezen effectief is zal het Zorginstituut adviseren de behandeling op te nemen in het basispakket.

Twaalf ziekenhuizen en 84 patiënten doen mee

Twaalf ziekenhuizen doen mee aan het onderzoek. Zij zullen gezamenlijk 84 patiënten proberen te vinden die een operatie willen ondergaan. Zowel patiënten die al meerdere jaren last hebben van de symptomen van de ziekte van Ménière als mensen die nog maar enige jaren last hebben, kunnen meedoen. Wel moeten deelnemende patiënten in de zes maanden voor de start van het onderzoek meer dan drie aanvallen van draaiduizeligheid hebben gehad.

Twee groepen

Bij een deel van hen wordt de nieuwe operatietechniek toegepast waarbij ductus operatief afgesloten wordt, terwijl een ander deel een alternatieve operatieve ingreep krijgt.
Beide groepen zullen na de operatie langere tijd worden gemonitord. Dat gebeurt met vragenlijsten en gehooronderzoek. De onderzoekers zetten ook een speciaal ontwikkelde app voor de smartphone en tablet in.

Effectieve behandeling Ziekte van Ménière hoog op kennisagenda

Een effectieve behandeling van de ziekte van Ménière staat hoog op de kennisagenda van Keel-, Neus- en Oorartsen. Daarmee is het onderzoek volgens het Zorginstituut en ZonMw ‘zeer relevant’. Naast het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Haaglanden Medisch Centrum zullen de volgende ziekenhuizen bij het onderzoek betrokken zijn: Erasmus MC, het Maastricht UMC+, het Radboudumc, het UMC Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei, ZGT, Rivas Medisch Centrum. Gelre ziekenhuizen en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. 

Bron: Zorginstituut Nederland

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors:

Sivantos tagline logo
starkey logo

Oticon logo life changing technology
Reacties (10)
  1. Ik ben violist en Ben vele jaren slechthorende. Hoge tonen zijn van slechte qualiteit. Als Ik playback speel hoor Ik de begeleiding amper.

  2. Positief verhaal. Bedank

  3. Ik heb reeds 20 jaar de ziekte van Miniere. Ik hoor bijna niks meer langs beide kanten (een hoorapparaat lukt niet). Mijn duizeligheid, stevige aantasting gehoor, en regelmatig aanvallen verminderen de levenskwaliteit van mij en mijn echtgenote die ook met deze ongemakken moet samenleven. Kortom een rotziekte! Ik hoop dat de laatste ontwikkelingen van deze nieuwe operatietechniek in de toekomst de mensen met de aandoening van Miniere kunnen helpen!

    • Beste Marianne, misschien fijn om in contact te komen met mijn man Michel die ook de ziekte van meniere heeft?

  4. Hopelijk gaat dit in de basisverzekering komen
    Laatste aanval 1 April gehad, ik loop nu nog met volle oren en raar hoofd rond
    Pure ellende🍀

    • 26 april 2021.
      Inderdaad een hele vervelende ziekte. Altijd oorsuizen en regelmatig niet meer zelfstandig thuis kunnen komen doordat je wordt overvallen door een aanval.
      Alle zelfstandigheid wordt je ontnomen, nog niet eens meegerekend dat je soms dagen zo ziek bent dat je niet verder komt dan je eigen bank.
      Zorgverzekeraars neem dit serieus en neem het op in het basispakket

  5. Mijn man (36 jaar) heeft inmiddels sinds 6 jaar de ziekte van Meniere.
    De vertigo aanvallen komen maar heel zelden. Maar waar hij vooral last van heeft is een instabiel gevoel, harde oorsuis en slecht horen. Hiervan is het instabiele gevoel het ergste, waardoor hij niet meer kan sporten en soms niet kan autorijden. De prismabril (van dr Vente) helpt wel wat tegen het instabiele gevoel maar niet afdoende. Mijn vraag is of deze operatie ook kan helpen tegen de hydrops die ontstaat en daardoor dus ook tegen de instabiliteitsklachten.

  6. Worden de ingrepen wel gedaan zonder dat het in de basispakket zit ? Ik loop al bijna 5 jaar rond met deze verschrikkelijke klachten. Ik kan soms dagen niks doen.

  7. Ik heb ook last van meniere de aanvallen zijn met de jaren erger geworden door medicijnen zelfs hardere tinnitus plus extra geluid.. Het medicijn betahistine wat ik krijg ervoor is niet meer verkrijgbaar en er is geen alternatief zeggen ze dus zoek het maar uit

    • Beste Marian,
      Gelukkig is batahistine weer verkrijgbaar.
      Vandaag een doosje opgehaald!
      Zonder deze medicijnen is het voor mijn echtgenoot géén doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Corine Verwer nieuwe directeur Hoormij.NVVS

13 september 2024 | Corine Verwer is per 1 september 2024 de nieuwe directeur van Hoormij.NVVS. Ze volgt daarmee [...]

Hoortest en hoortoestelfuncties in Apple AirPods Pro 2

12 september 2024 | Tijdens het Apple event van 9 september jongstleden kondigde het bedrijf verschillende nieuwe producten en [...]

Nieuwe Phonak Sphere Infinio zorgt voor beter spraakverstaan door realtime inzet AI

10 september 2024 | Het Zwitserse Phonak introduceert een volledig nieuwe hoortoestelfamilie op het Infinio platform. De Phonak Sphere [...]

Ooroperaties ook mogelijk met dagopname

8 september 2024 | Dagopname in plaats van opname in het ziekenhuis is haalbaar en veilig, ook voor grotere [...]