1,4 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar operatietechniek bij ziekte van Ménière

24 juni 2020
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Zorginstituut Nederland en ZonMw geven een subsidie van 1,4 miljoen euro om onderzoek te doen naar de effectiviteit van een relatief nieuwe operatietechniek. Het onderzoek vindt plaats in twaalf Nederlandse ziekenhuizen en staat onder leiding van het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Haaglanden Medisch Centrum. Als de onderzoekers weten aan te tonen dat de operatie bewezen effectief is zal het Zorginstituut adviseren de behandeling op te nemen in het basispakket zodat deze in de toekomst kan worden vergoed.

subsidie onderzoek naar nieuwe operatietechniek ziekte van meniere

Operatietechniek in Nederland door KNO-arts Henk Blom geïntroduceerd

Sinds 2016 wordt er in Nederland een operatietechniek uitgevoerd bij de ziekte van Ménière waarbij de chirurg de ‘ductus’ in het binnenoor blokkeert. KNO-arts Henk Blom uit het Haagse HagaZiekenhuis heeft als eerste deze in Canada onderzochte operatietechniek zo’n 5 jaar geleden in Nederland geïntroduceerd.
De resultaten van het eerder in Canada door Issam Saliba uitgevoerde onderzoek waren zeer positief, maar nog niet sluitend genoeg om de operatie op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering in Nederland.

Henk Blom Hagaziekenhuis operatie ziekte van meniere
KNO-arts dr. Henk Blom van het HagaZiekenhuis in Den Haag
Foto: Hagaziekenhuis

Evenwicht verstoord bij Ménière

Bij patiënten met de ziekte van Ménière raakt het evenwicht verstoord. Dit komt door een ophoping van vloeistof in het binnenoor. Waardoor dit precies komt is nog onbekend. Bij de meeste mensen openbaart de ziekte zich tussen de 30e en 40e levensjaar.
De ziekte kenmerkt zich door frequente, zeer heftige aanvallen van draaiduizeligheid waardoor de patiënt misselijk wordt. Ook krijgt de patiënt last van tinnitus en wordt er slechthorend door.

Merendeel baat bij reguliere behandeling

Het merendeel van de patiënten heeft baat bij de regulier ingezette behandeling. Vaak schrijft de arts daarbij geneesmiddelen voor om de symptomen van duizeligheid, misselijkheid en braken tegen te gaan. Ook vindt soms de inzet van een prismabril plaats. Een prismabril zorgt daarbij voor harmonie tussen evenwichtsorgaan en ogen. Voor het compenseren van de opgedane slechthorendheid wordt een hoortoestel ingezet.
De relatief nieuwe ‘endolymfatische ductus blokkade’ operatietechniek aan het evenwichtsorgaan kan ervoor zorgen dat de symptomen van Ménière geheel of grotendeels verdwijnen.

85 tot 95% na operatie klachtenvrij

KNO-arts dr. Henk Blom van het HagaZiekenhuis in Den Haag geeft aan dat 85 tot 95% van de patiënten die in het buitenland de operatie ondergaat, een jaar na de ingreep nog steeds klachtenvrij is. De wetenschappelijke bewijslast is volgens Blom tot op heden niet sluitend en daarmee van onvoldoende kwaliteit. Dat staat opname in de basisverzekering van de operatie in de weg. In Nederland mag alleen zorg waarvan vaststaat dat die effectief is, terecht komen in het basispakket.

Subsidie Zorginstituut Nederland en ZonMw

Zorginstituut Nederland en ZonMw geven daarom een subsidie van 1,4 miljoen euro om onderzoek te doen naar de effectiviteit van de operatietechniek. Het onderzoek zal plaats vinden in twaalf Nederlandse ziekenhuizen en staat onder leiding van het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Haaglanden Medisch Centrum. Als de onderzoekers met de onderzoeksresultaten weten aan te tonen dat de operatie bewezen effectief is zal het Zorginstituut adviseren de behandeling op te nemen in het basispakket.

Twaalf ziekenhuizen en 84 patiënten doen mee

Twaalf ziekenhuizen doen mee aan het onderzoek. Zij zullen gezamenlijk 84 patiënten proberen te vinden die een operatie willen ondergaan. Zowel patiënten die al meerdere jaren last hebben van de symptomen van de ziekte van Ménière als mensen die nog maar enige jaren last hebben, kunnen meedoen. Wel moeten deelnemende patiënten in de zes maanden voor de start van het onderzoek meer dan drie aanvallen van draaiduizeligheid hebben gehad.

Twee groepen

Bij een deel van hen wordt de nieuwe operatietechniek toegepast waarbij ductus operatief afgesloten wordt, terwijl een ander deel een alternatieve operatieve ingreep krijgt.
Beide groepen zullen na de operatie langere tijd worden gemonitord. Dat gebeurt met vragenlijsten en gehooronderzoek. De onderzoekers zetten ook een speciaal ontwikkelde app voor de smartphone en tablet in.

Effectieve behandeling Ziekte van Ménière hoog op kennisagenda

Een effectieve behandeling van de ziekte van Ménière staat hoog op de kennisagenda van Keel-, Neus- en Oorartsen. Daarmee is het onderzoek volgens het Zorginstituut en ZonMw ‘zeer relevant’. Naast het HagaZiekenhuis, het LUMC en het Haaglanden Medisch Centrum zullen de volgende ziekenhuizen bij het onderzoek betrokken zijn: Erasmus MC, het Maastricht UMC+, het Radboudumc, het UMC Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei, ZGT, Rivas Medisch Centrum. Gelre ziekenhuizen en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. 

Bron: Zorginstituut Nederland

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors:

Sivantos tagline logo
starkey logo

Oticon logo life changing technology

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Boek Evenwicht in Uitvoering – een recensie

23 september 2020 | Tijdens de Balance Awareness Week die plaatsvond van 13 tot 19 september, is het boek [...]

Ook audiciens krijgen voorrang bij afname coronatest

22 september 2020 | Audiciens krijgen evenals een deel van het onderwijs- en zorgpersoneel voorrang bij afname van een [...]

Op weg naar een cochleair implantaat – Het traject van Marja – deel 4: aansluiting CI spraakprocessor

18 september 2020 | Hoorcoach Marja de Kinderen heeft door de erfelijke aandoening DFNA9 een gehoorverlies dat steeds verder [...]

Brechtje Roos geeft luisteraars nieuwe kijk op muziek tijdens muziekproeverij

13 september 2020 | Afgelopen week organiseerde Muziekverteller Brechtje Roos van Studio Hoor in zowel Delft als Den Haag [...]