112 is nu ook bereikbaar via een app: de 112NL app. Iedereen mag in een noodgeval de nieuwe 112NL app gebruiken. Omdat de app ook een chatfunctie heeft, is de app met name handig voor doven en slechthorenden én voor mensen die niet goed kunnen spreken. Ook in een zeer lawaaiige omgeving waar het moeilijk is jezelf verstaanbaar te maken of als je de centralist daardoor moeilijk kunt verstaan, is de nieuwe 112 app een uitkomst. Daarnaast kan je ook onopvallend met de 112NL app een noodsituatie melden.

112 app heeft vertaalfunctie
Wanneer je via de chat contact zoekt met een hulpverlener kan de app het gesprek vertalen in de eigen taal. Daarmee is de nieuwe 112 app ook geschikt voor mensen die de Nederlandse of Engelse taal niet (goed) beheersen.
Politie, ambulance of brandweer bellen via 112NL app
Vanuit de chat kan de gebruiker kiezen voor Bel 112 politie, Bel 112 Ambulance of Bel 112 Brandweer. Eenmaal contact met de 112 centrale kan de gebruiker terug naar de 112 app en kiezen voor communiceren via chatfunctie. De meldkamer start vervolgens de chat.

Invullen persoonlijke gegevens
Na het downloaden van de app in de apple-store (IOS) of de Google Play Store (Android) vraagt deze om een aantal persoonlijke gegevens en kenmerken. Allereerst vraagt de app om je voor- en achternaam en je telefoonnummer. Het nummer wordt via een sms-code geverifieerd.
Vervolgens vraagt de app naar je voorkeurstaal en of je de chat wilt laten vertalen. Daarna vraagt de app of je moeite hebt met horen of spreken. Als dat het geval is, kan de meldkamer bij een melding direct een chat met je starten.
Bij een melding stuurt de app de opgegeven informatie mee naar de meldkamer. De hulpverleners kunnen je zo sneller helpen.
Reactie slechthorende: “112NL App werkt super! …Gebeld via de chat…Het werkte perfect en ze gaan een kijkje nemen. Echt super om niet afhankelijk te zijn!”
Locatie delen vanuit 112NL app
Bij de installatie vraagt de app in een volgend scherm of je je locatie wilt delen met de meldkamer. Als je daar toestemming voor geeft, krijgt de meldkamer de coördinaten door waar je je bevindt. Dat is zeker handig als je onderweg bent in onbekende omgeving of in een gelegenheid of gebouw bent waar je het adres niet van weet.
112NL App verbetert toegankelijkheid
Doordat de gebruiker van de nieuwe 112NL app zowel kan bellen als chatten, levert de app een belangrijke bijdrage aan een verbeterde toegankelijkheid voor slechthorenden, doven en mensen met een spraakbeperking.
112 App ook handig in lawaai
Soms doet er zich een noodsituatie voor in een lawaaiige omgeving. Denk hierbij aan een situatie langs een drukke snelweg of in een dancing. Daar kan het lastig zijn je verstaanbaar te maken voor de centralist van 112. Ook kan het zijn dat het voor jezelf moeilijk is het gesprek te volgen door het omgevingslawaai. Ook dan kan de chatfunctie in de 112 app uitkomst bieden.
Noodsituatie melden via 112NL app zonder op te vallen
De chatfunctie in de 112NL app kan eveneens handig zijn als je niet wilt laten zien dat je belt om zo te voorkomen dat je daarmee de aandacht op jezelf richt. Wanneer je niet kan praten omdat je in een penibele situatie zit, zoals bij een inbraak of woningoverval en je jezelf verstopt hebt, is de chatfunctie ook handig. Je hoeft zo niet verraden dat je in huis aanwezig bent.