Nieuwe regelgeving verplicht fabrikanten geluidsniveau huishoudapparatuur te vermelden. Zeker voor slechthorenden goed om op te letten.

1 september 2014
Auteur: Rene van der Wilk
Leestijd: 3 min

Vanaf vandaag (1 september 2014) zijn fabrikanten verplicht het geluidsniveau van alle huishoudapparatuur te vermelden. Onderzoek van Bosch Huishoudapparaten heeft laten zien dat Nederlanders daar blij mee zijn. Zo’n 75 procent van de Nederlanders soort zich aan geluiden van huishoudapparatuur en zou het fijn vinden als ze van te voren weten hoeveel geluid een apparaat maakt. Ook is 1 op de 3 bereid meer te betalen voor een stillere variant. Bij de aanschaf van apparatuur komt volgens Bosch het thema geluid nauwelijks te sprake, terwijl het volgens de fabrikant wel raadzaam is dit bij de keuze mee te laten wegen.

geluidshinder-huishoudapparatuur

Irritatie door geluidsniveau huishoudapparatuur

Maar liefst 1 op de 3 Nederlander stoort zich wekelijks aan het geluid van huishoudapparatuur. Niet alleen het geluid van de eigen apparatuur ook huishoudapparatuur bij de buren blijkt in bijna 40% van de huishoudens geluidsoverlast op te leveren. De apparaten die de meeste irritatie veroorzaken, zijn:
1. Stofzuiger (85,6%)
2. Afzuigkap (76,5%)
3. Wasmachine (72,2%)
4. Vaatwasser (45,8%)
5. Droger (44,7%)

Het geluid van deze apparaten zorgt ervoor dat bijna 4 op de 10 Nederlanders deze alleen op vaste tijdstippen gebruikt. En dat geldt vooral voor gezinnen. Meer dan de helft gebruikt bepaalde apparatuur niet als de kinderen slapen, uit angst dat ze wakker worden.

Apparaten in huis: het liefst zo stil mogelijk

Hoe fijn zou het zijn de was in de droger te kunnen stoppen als de kinderen slapen, zonder dat ze daar wakker van worden? En hoe fijn om te kunnen stofzuigen zonder de kat of hond de stuipen op het lijf te jagen of een gesprek te kunnen voeren in de keuken terwijl de afzuigkap niet onnoemelijk stoort? Dat blijkt iets te zijn wat de Nederlander best wil. Ruim 80% van de Nederlanders wil uiteindelijk het liefst dat geluidsniveau van huishoudapparaten zo laag mogelijk is en zo’n 40% van de consumenten wil hier ook rekening mee houden bij de aankoop van een product. Echter ruim 50% van de verkopers adviseert zijn klanten hier niet over. Voor de omzet zou het wel beter zijn want een derde (31,2%) van de respondenten is zelfs bereid meer te betalen voor een product dat extra stil is, zo blijkt uit onderzoek van Bosch. Deze fabrikant heeft dan ook ingezet om apparatuur zo stil mogelijk te maken. Een initiatief wat zeker  toe te juichen is en in een behoefte voorziet van veel consumenten.

Voor slechthorenden is het extra belangrijk te letten op geluidsniveau apparatuur

Voor slechthorenden zijn achtergrondgeluiden zoals van een afzuigkap en stofzuiger extra snel storend. Vaak wordt gedacht dat slechthorende daar minder last van hebben omdat ze het toch niet horen. Voor slechthorenden moet spraak ten opzichte van het achtergrond lawaai juist vaak veel harder zijn om net zo veel te kunnen verstaan als een goedhorende. Voor slechthorenden is het dan ook extra belangrijk te letten op het geluidsniveau van huishoudapparatuur. Niet toevallig is de directeur bij Bosch Huishoudapparatuur, Hubert de Haan, in het verleden directeur van de hoortoestellen divisie van Siemens geweest.

Hubert de Haan “Gezien de grote hoeveelheid Nederlanders die zich ergeren aan het lawaai dat huishoudappara-ten maakt, zou je denken dat dit bij aanschaf een belangrijke rol speelt. We weten echter dat de geluidsproductie van een apparaat dan juist een ondergeschikte rol speelt. De nieuwe EU-regelgeving zorgt ervoor dat het geluidsniveau duidelijk terug te vinden is op het apparaat. Verder zou het goed zijn als de consument en zeker de slechthorende consument zich laat informeren over het geluidsniveau door de verkopende partij. Dat scheelt een boel ergernis achteraf.”

Een paar decibel meer of minder: een wereld van verschil

Een decibel (dB) is geen eenheid, maar een verhouding op een logaritmische schaal. Drie dB extra zorgen al voor een verdubbeling van het geluid. Bosch heeft inmiddels op deze behoefte aan stille apparatuur ingespeeld door een nieuwe lijn met de naam ‘Silence Edition’ te introduceren. Hieronder vallen een zeer stille stofzuiger, wasmachine en vaatwasser.
Nu is in het verleden gebleken dat het op de markt brengen van hele stille zitgrasmaaimachines door veel mannen niet gewaardeerd werd. Die wilden waarschijnlijk net als in een Alfa Romeo juist een fijn ronkend geluid horen. Waarschijnlijk zullen mannen zich om de stofzuiger niet bekommeren. Egbert te Velde, ex-hoogleraar voortplantingstechnologie poneerde niet voor niets in 2006 in de Volkskrant de stelling dat de zorgende, stofzuigende man een utopie is.

Meer informatie over Eco Design EU-regelgeving

Voor witgoed geldt al langer dat fabrikanten het aantal dB moeten vermelden op het energielabel. Per 1 september van dit jaar wordt de invoering van de Eco Design EU-regelgeving gefaseerd verder uitgerold en wordt het ook voor stofzuigers verplicht om het geluidsniveau in dB te vermelden op de energielabels. Vanaf 2015 geldt dit ook voor afzuigkappen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer nieuws

Het verhaal van Frances: lees hier over haar ervaringen met haar Cochleair Implantaat

18 april 2024 | Het is oktober 2012 als ik sinds lange tijd weer de wachtkamer van de KNO [...]

Fluoroscopie biedt meerwaarde bij plaatsing cochleair implantaat

15 april 2024 | Duitse onderzoekers zien voordelen van de inzet van een fluoroscopisch beeldvormingssysteem bij het implanteren van [...]

Bernafon Encanta nieuwe hoortoestelfamilie uit de koker van Demant  

14 april 2024 | Demant het moederbedrijf van Oticon en Bernafon lanceerde afgelopen week tijdens een bijeenkomst in Utrecht [...]

Realistische reclames zijn een utopie, ook voor hoortoestellen | Column

11 april 2024 | De roep om realistische reclames voor hoortoestellen komt met enige regelmaat voorbij op sociale media. [...]