Wekkers voor slechthorenden en doven

Wekkers voor slechthorenden en doven

Voor ernstig slechthorenden en doven is een speciale wekker noodzakelijk om gewekt te worden. Er zijn verschillende wekkers voor slechthorenden en doven verkrijgbaar. Sommige wekkers werken door middel van een ingebouwd lichtsignaal, een trilsignaal (trilwekker) of door het aanschakelen van bijvoorbeeld een lamp. Ook zijn de diverse wekmethoden te combineren. Een trilwekker maakt iemand wakker via een trilschijf die onder het kussen wordt gelegd. De meeste wekkers zijn uitbreidbaar met modules. Er bestaat ook een trilschijf waarbij de smarpthone zorgt dat deze op de wektijd gaat trillen.

Lees verder
Inhoud tekst

De opties bij wekkers voor slechthorenden en doven

Sommige wekkers voor slechthorenden werken ‘standalone’ terwijl anderen onderdeel uitmaken van een complete set. De set combineert waarschuwingssignalen van de deurbel, telefoon, babyfoon e.d. Deze set is voor de handige doe-het-zelver goed zelf te installeren.

Het is verstandig om vooraf te bepalen wat er nodig is: een complete set of juist een losse wekker. Zijn er alleen problemen met het horen van de wekker dan is een standalone wekker aan te raden. Is er al een een flits- of trilontvanger aanwezig (bijvoorbeeld voor de deurbel) dan kan het nuttig zijn deze uit te breiden met een wekker die hierop is aan te sluiten.

Er zijn kleine wekkers die door een trilsignaal wekken. Deze kan de gebruiker onder zijn kussen leggen.

Er bestaat ook een trilschijf die via bluetooth in verbinding staat met de smartphone. De smartphone fungeert dan als wekker en zorgt ervoor dat de trilschijf die zich onder het kussen bevindt gaat trillen.

Voor regelgeving voor de vergoeding van wek- en waarschuwingsapparatuur klik hier.

Er zijn veel meer merken en typen wekkers op de markt. Sommige audiciensbedrijven leveren deze wekkers en ze zijn ook online goed verkrijgbaar. Voor een compleet wek- en waarschuwingssysteem kunt u contact opnemen met uw audicien.