Telefoonversterkers slechthorenden

Slechthorenden ervaren vaak problemen met het voeren van telefoongesprekken of horen het signaal (bel) van de telefoon niet. Gelukkig is het vandaag de dag goed mogelijk met hoortoestellen te telefoneren. Dat kan via via bluetooth. Voor mensen die nog geen hoortoestel hebben zijn er speciale telefoons beschikbaar met extra versterking. Ook zijn er tal van telefoonaccessoires beschikbaar die het telefoneren kunnen vergemakkelijken met bestaande telefoons, zoals telefoonversterkers. Voor veel slechthorenden is dit een eerste stap voordat zij aan een hoortoestel beginnen.

Lees verder
Inhoud tekst

Telefoonversterker met audiouitgang

Voorbeeld: de TA-2 telefoonversterker

Er zijn telefoonversterkers die tussen een bestaand vaste telefoon en de telefoonhoorn zijn te plaatsen. Zo is het mogelijk zonder een speciale telefoon voor slechthorenden aan te schaffen een bestaande telefoon te transformeren naar een telefoon voor slechthorenden. Dat werkt alleen bij lichte en matige vormen van slechthorendheid . Wanneer de telefoonversterker een extra audio-uitgang heeft, is daarop een hoofdtelefoon of een halsringleiding (voor telefoneren met de T-stand van het hoortoestel) aan te sluiten. Ook is het mogelijk daarop de audioschoen van een hoortoestel of een FM- , infrarood- of ringleidingsystemen aan te sluiten. Telefoonversterkers zijn ook vaak voorzien van een volumeregelaar en toonhoogteregelaar.

Telefoonversterker op batterijen

Er zijn ook telefoonversterkers die op batterijen werken. Ook deze zijn tussen het telefoontoestel en de telefoonhoorn te plaatsen. Net als de telefoonversterkers met netsnoer beschikken deze veelal over regelaars voor het volume en toonhoogte en hebben ook een aansluitmogelijkheid voor een inductielus of hoofdtelefoon.

Telefoonmelder voor smartphone

Voorbeeld van smartphone melder. De iBell 2

Voor smartphones zijn er speciale telefoonmelders verkrijgbaar. Zo’n melder registreert de trilfunctie van de smartphone zodra er een telefoontje binnenkomt. De melder waarschuwt vervolgens door middel van duidelijke lichtflitsen. Dergelijke melders zijn soms ook te koppelen aan speciale wek- en waarschuwingssystemen. Daardoor is de waarschuwing ook elders in de woning te zien of te voelen.