Solo apparatuur

Solo apparatuur

Solo apparatuur kan gezien worden als een speciaal soort hoorhulpmiddel die de bron van de spraak dichterbij brengt. Bij solo apparatuur bevindt zich in de directe nabijheid van de spreker een microfoon en bij de luisteraar is er een ontvanger. De spraak die aan de kant van de spreker bij de microfoon binnenkomt wordt door een zender direct doorgestuurd naar een ontvanger die zich aan de kant van de luisteraar bevindt. Wanneer het signaal aan de kant van de ontvanger is opgevangen, wordt dit versterkt doorgegeven aan een hoofdtelefoon of als de ontvanger hoortoesteldragend is, aan de hoortoestellen. Ook kan het signaal worden doorgegeven aan de ontvanger van een cochleair implantaat of botverankerd hoortoestel.

Lees verder
Inhoud tekst

Solo apparatuur en hoortoestellen

Voor hoortoesteldragers is solo apparatuur bedoeld voor situaties die ook nog met een hoortoestel of implantaat problematisch zijn, zoals gesprekken voeren tijdens vergaderingen, op verjaardagen, kaartavonden, restaurantbezoek of bij het volgen van lezingen. Tevens zijn er met de moderne technieken mogelijkheden om het geluid van de telefoon, de tv of computer direct door te geven via de solo apparatuur.

Het spraaksignaal kan, doordat het direct van de spreker naar de ontvanger wordt gestuurd, onderweg niet vervuild raken door allerlei lawaai uit de omgeving. Tegelijkertijd kan door de directe overdracht ook de nagalm de spraak zo minder makkelijk beïnvloeden. Solo apparatuur verkleint als het ware de afstand tussen spreker en de luisteraar. Binnen de audiologie wordt dan gezegd dat het de signaal-ruisverhouding ten goede komt, immers het signaal wordt ten opzichte van de ruis, het lawaai, in verhouding veel gunstiger. Ondanks dat richting gevoelige microfoons op hoortoestellen flink wat meerwaarde kunnen opleveren, kunnen deze in zeer moeilijke luisteromstandigheden nooit de winst behalen die solo-apparatuur haalt.

Soloapparatuur van Phonak

Het signaal kan op meerdere manieren worden doorgegeven aan het hoortoestel. Dit kan via een speciale inductielus die om de hals wordt gedragen en gekoppeld is aan de ontvanger of het gebeurt via een speciale kleine ontvanger die aan het hoortoestel vastzit en die zo het signaal direct doorgeeft. Het hoortoestel maakt vervolgens het signaal weer hoorbaar als geluid. Tegenwoordig kan er ook met de meeste streamers van de hoortoestellen een koppeling gemaakt worden.

Ieder merk heeft zijn eigen zenders en ontvangers. Ook zijn er per merk veelal speciale kleine ontvangertjes beschikbaar die onder het hoortoestel geklikt kunnen worden. Tegenwoordig maken bijna alle hoortoestelfabrikanten gebruik van een zogeheten ‘eurostekker’ om de koppeling met een hoortoestel mogelijk te maken. Bij sommige hoortoestellen zit de ontvanger in het hoortoestel ingebouwd.

Door gebruik te maken van een inductielus (hoortoestel in de T-stand) of een speciale ontvanger die een universele aansluiting heeft, is de solo apparatuur van de verschillende merken te koppelen aan zowat alle hoortoestel merken.

Toepassing solo apparatuur

Solo apparatuur wordt in het onderwijs vaak gebruikt, maar ook bij lezingen, werkoverleg of bij een etentje kan het flinke voordelen opleveren. Soloapparatuur kan ook worden aangesloten op de tv, radio, computer, telefoon of MP3-speler. Hierbij wordt de zender aangesloten op de audio-ingang en deze stuurt dan het audiosignaal op zijn beurt door naar de hoortoestellen.

Solo apparatuur wordt in Nederland door meerdere bedrijven op de markt gebracht. Naast de hoortoestelfabrikanten die microfoons leveren die alleen met hun eigen merk samenwerken al dan niet via een streamer, zijn er ook hoortoestelfabrikanten die zich speciaal op deze solo-apparatuur toeleggen. Daarnaast is er ook een fabrikant die zich speciaal heeft toegelegd op solo-apparatuur.

Klik hier voor de regelgeving voor vergoeding van solo apparatuur.

Hieronder zal de soloapparatuur van een aantal merken worden besproken die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Allereerst zal het, veelal meest eenvoudige, solosysteem worden besproken waarbij een microfoon gekoppeld wordt aan de hoortoestellen al dan niet via een zogeheten streamer.

Solo apparatuur: systeem met merkgebonden apparatuur van hoortoestelfabrikanten

Een van de opties zijn de speciale merkgebonden microfoons die draadloos gekoppeld worden aan een zogeheten ‘streamer’.  Dit is een kleine apparaatje dat om de nek of in de binnenzak wordt gedragen en dat meerdere functies kan vervullen. Zo fungeren dergelijke streamers als afstandsbediening (harder, zachter en wisselen van programma) voor de hoortoestellen en tegelijkertijd kunnen ze via bluetooth de communicatie regelen met een mobiele of vaste telefoon. De in de streamer ingebouwde microfoon zorgt dan voor het opvangen van de stem van de drager en zo voor de mogelijkheid van het draadloostelefoneren. Op deze manier kan ook een draadloze headset worden gecreëerd.

soloapparatuur signia
Merkgebonden microfoon van Signia

Een dergelijke streamer kan ook dienst doen als tussenstation om het geluid van een externe microfoon naar de hoortoestellen te sturen. Ook zijn er merken waarbij het geluid van de externe microfoon rechtstreeks en dus zonder tussenkomst van een streamer naar de hoortoestellen wordt gezonden. De externe microfoon, al dan niet in combinatie met een losse zender, werkt alleen met het specifieke merk hoortoestel samen.

In de figuur hieronder is te zien welke opties een streamer heeft om verschillende apparatuur te koppelen aan de hoortoestellen. Als voorbeeld is apparatuur van Signia genomen. Ook bij andere fabrikanten is een dergelijke opzet veelal mogelijk.

Op deze manier wordt ook een solo-systeem gecreëerd met een gelijke werking als speciale soloapparatuur. Zoals te zien is in de tekening kunnen op de streamer of microfoon (afhankelijk van het merk) ook andere audiobronnen worden aangesloten zoals een computer, MP3-speler of tv.

Het is wel belangrijk te letten op hoe de overdracht tussen de microfoon en de streamer plaatsvindt. Afhankelijk van de soort bluetooth overdracht kan dit relatief veel stroom verbruiken, waardoor de levensduur van de batterijen en dus de gebruiksduur beperkt wordt. Dit is natuurlijk geen probleem wanneer het gaat voor het volgen van een korte lezing, echter wel een beperking wanneer de apparatuur gedurende de dag langere tijd achtereen gebruikt wordt.

Een merkgebonden microfoon is een relatief goedkope oplossing om een ‘solo apparatuur set’ te creëren. Echter wanneer in de toekomst de eisen groter worden en er bijvoorbeeld de behoefte bestaat aan meerdere actieve microfoons (wat nuttig kan zijn in een vergadering) of wanneer er flink wat uren op een dag mee gewerkt moet worden, dan kent een dergelijk systeem zijn beperkingen.

Voordelen:

  • relatief goedkope oplossing
  • apparatuur is ontwikkeld om goed met elkaar samen te werken
  • apparatuur past qua uiterlijk goed bij elkaar

Nadelen:

  • mogelijk hoog energieverbruik en relatief korte levensduur batterij van zender, microfoon, ontvanger (streamer) of hoortoestellen
  • wanneer in de toekomst behoefte is aan extra voorzieningen is de set niet altijd uitbreidbaar

Solo apparatuur van hoortoestelfabrikant Phonak / Sonova

Roger Pen en Roger MyLink

De fabrikant van hoortoestellen Phonak levert voor privégebruik en op het werk de fraai vormgegeven Roger Pen en de Roger Mylink ontvanger. De Roger Pen is geschikt voor één op één gesprekken en voor vergaderingen met een klein aantal personen. Voor vergaderingen of etentjes met grotere groepen kan de Roger Table Mic worden gebruikt (zie onder).

Het soloapparatuur-systeem bestaat uit een microfoon (de Roger Pen of andere Phonak microfoon) en de Roger Mylink ontvanger of mini ontvanger. Het geluid dat via de Roger pen wordt opgevangen wordt verstuurd naar de Mylink ontvanger die het signaal vervolgens via de halslus (inductie) richting de hoortoestellen stuurt (hoortoestel op de T-stand). Een andere opties is om de hoortoestellen van een speciale mini ontvanger te voorzien dat onder het hoortoestel wordt geplaatst via de euroconnector.

Dit ontvangertje is slechts 8 mm groot.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van Phonak hoortoestellen dan wordt de ontvanger fraai weggewerkt onder in het hoortoestel bij de batterijlade.
Het Roger systeem is net als andere solo apparatuur bedoeld voor situaties die ook met een hoortoestel problematisch zijn, zoals gesprekken voeren tijdens vergaderingen, op verjaardagen, kaartavonden, restaurantbezoek of bij het volgen van lezingen. De Roger Pen is door middel van de mini-ontvanger of Roger Mylink ontvanger te combineren met vrijwel alle merken en typen hoortoestellen. Voorwaarde is dus de aanwezigheid van een T-stand op de hoortoestellen of de aanwezigheid van een Direct Audio Input (DAI).

De draadloze overdracht van de Roger Pen is maximaal 15 meter.

Onderaan de Roger Pen zit een Micro USB aansluiting om de pen aan te sluiten aan de oplader of te koppelen aan een audiobron. De Roger Pen heeft een oplader die tevens gekoppeld kan worden aan de tv. De Roger Pen stuurt dan het tv signaal door naar de hoortoestellen (of naar het Cochleair Implantaat) of botverankerd hoortoestel.

De Roger Pen bevat meerdere microfoons waardoor het systeem zich kan richten op de spreker. Afhankelijk van de stand van de Roger Pen wordt een andere instelling van de microfoons gekozen. Zodra de pen plat op tafel wordt gelegd bijvoorbeeld bij een vergadering, dan gaat de microfoon in de rondomgevoelige stand (mits het omgevingslawaai boven de 70 dBA uitkomt dan gaat de micorfoon in de directionele stand (120º)). Wanneer hij schuin  in de hand wordt gehouden gaat het apparaat in de directionele stand en richt zich dan sterk naar boven daar waar de mond van de spreker zit. Zo wordt ongewenst omgevingslawaai buiten de deur gehouden. Zodra hij om de hals hangt bij de spreker dan gaat de Roger Pen in de nog sterker directionele stand (60º). In de Roger Pen zit voor deze automatische instelling die afhankelijk is van de positie van de pen, een zogeheten accelerometer zoals die ook te vinden is in smartphones. Natuurlijk kan de gebruiker ook zelf bepalen in welke directionele stand de Roger Pen komt te staan. Wanneer de Roger Pen op de grond dreigt te vallen wordt razendsnel via het zelfde systeem de microfoon afgesloten, zodat de slechthorende geen hard geluid op de oren krijgt. Ook gaat het systeem permanent na of de frequentie waarop wordt uitgezonden voldoende storingsvrij is. Zo niet dan wordt razendsnel van frequentie gewisseld.

Met de Roger Pen kan ook mobiel getelefoneerd worden. De Roger Pen wordt daartoe via bluetooth gekoppeld aan de telefoon. Met de Pen kan dan de verbinding met telefoon worden geactiveerd en afgesloten.

De gebruikte Bluetooth 4.0 versie heeft een lager stroomverbruik dan de voorgangers daarvan.  De Roger Pen zal bij regelmatig gebruik van Bluetooth zo’n 5 uur meegaan. Moderne mobiele telefoons hebben de beschikking over HD Voice. Hierdoor is een veel breder frequentiebereik (tot ruim 7 KHz) en daarmee een betere geluidskwaliteit mogelijk. De Roger Pen kan door de bluetooth 4.0 hier van profiteren.

Ook is het mogelijk om één of meerdere  reversmicrofoons te koppelen aan de Roger Pen. Dit kan desgewenst met meerdere microfoons tegelijkertijd. Zo kan elke spreker aan bijvoorbeeld de eet -of vergadertafel een microfoon aan het revers bevestigen en zo wordt ieder goed hoorbaar voor de slechthorende tafelgenoot. Deze microfoon heeft de Roger Clip-on mic. Bij dit microfoonsysteem geldt wie het eerst spreekt heeft voorrang.

Roger Clip-on Microfoon – 5 cm

Hieronder staat een demonstratiefilm over de Roger Pen soloapparatuur.

Roger Select

Situaties met rumoer en met meerdere sprekers die zich op verschillende afstanden bevinden, zijn vaak een flink probleem voor slechthorenden. Hoortoestellen kunnen op korte afstand met behulp van ingebouwde richtingmicrofoons zich richten op de spreker. Op grotere afstand zijn hoortoestellen daar niet meer voldoende voor. Dan kan de Roger Select (en de andere Roger microfoons zie onder) uitkomst bieden. Roger Select is een microfoon die midden op tafel wordt gelegd en die zich automatisch richt op de spreker die aan het woord is. Deze techniek wordt door Phonak Multibeam Technology genoemd. In de Roger Select soloapparatuur zitten daarvoor zes microfoons die de omgeving continue in de gaten houden. De gebruiker kan wanneer hij dat wenst ook handmatig selecteren op welke spreker de microfoon zich moet richten. De Roger Select microfoon is bedoeld voor kleinere gezelschappen (1 en 4 personen). De microfoon kan ook op het lichaam worden gedragen en daarnaast kan de Roger Select dienen als tussenstation om er mee te telefoneren (vast en mobiel). Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld de computer, audioinstallatie en tv aan de Roger Select te koppelen. Muziek, spraak en andere geluiden worden vervolgens draadloos naar de hoortoestellen gestuurd. De Roger Select is in drie kleuren leverbaar: Champagne, Pearl White en Graphite Gray.

Roger Table Mic II soloapparatuur

De Roger Table Mic en Roger Select vangen stemmen van de sprekers op, onderdrukt achtergrondlawaai en stuurt de spraak vervolgens draadloos naar de hoortoestellen. Storende achtergrondgeluiden worden door Roger zó effectief weggefilterd dat de gebruiker op afstand zelfs 62% beter kan horen dan iemand zonder gehoorverlies.
De Roger apparatuur is discreet ontworpen en kan onopvallend op de tafel worden geplaatst. De tafelmicrofoon wordt eenvoudig met een enkele druk op de knop verbonden met de hoortoestellen.
De accu van de Roger Table Mic gaat maar liefst 24 uur mee dus lang genoeg voor iedere vergadering of etentje. De Roger Table Mic is te combineren met andere Roger producten zoals de Roger Pen (bedoeld  voor  één op één gesprekken of kleine groepsgesprekken), met de Roger Clip-On Mic (een microfoon die bij de gesprekspartner aan het shirt, blouse of jasje kan worden bevestigd) of met de Roger Select. De Clip-On Mic is ideaal bij een lezing of cursus, maar ook om bijvoorbeeld de voorzitter van de vergadering te kunnen volgen

De Roger Table Mic II is niet alleen geschikt voor Phonak hoortoestellen, maar kan ook prima samenwerken met hoortoestellen van andere merken. Dat kan op verschillende manieren. Allereerst kan de Roger Miniatuur ontvanger worden aangesloten op achter-het-oor hoortoestellen of op de streamer van het eigen hoortoestel. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de eerder beschreven Roger MyLink.

Soloapparatuur van Phonak voor in de klas

Naast deze apparatuur heeft Phonak ook soloapparatuur voor in de klas. Ook deze apparatuur is gebaseerd op de Roger technologie en is op de meeste hoortoestellen, cochleair implantaten en botverankerde hoortoestellen toepasbaar. De Roger Inspiro is een microfoon voor de leerkracht en vormt het hart van het Roger systeem op school. De Inspiro is geschikt voor gebruik in alle onderwijssituaties en heeft twee microfoonopties. De menu’s zijn goed afleesbaar en de microfoon beschikt over instelbare toetsen.

Roger Inspiro van Phonak

Ook heeft Phonak een doorgeefmicrofoon de Roger Dynamic waarmee de opmerkingen van leerlingen of assistenten voor iedereen hoorbaar zijn. Met de Roger Audiohub is het digitale schoolbord hoorbaar te maken. De informatie wordt naar de Inspiro microfoon gestuurd en deze verspreidt het signaal weer naar de slechthorende kinderen (ontvanger op hoortoestel of ontvanger met halslus).

Bij het Phonak systeem heeft niet zoals bij Comfort Audio ieder kind een microfoon waarmee de kinderen ook elkaar kunnen verstaan. Hiervoor wordt optioneel de ‘doorgeefmicrofoon’ gebruikt. Er wordt vanuit gegaan dat de leerlingen elkaar ook nog kunnen verstaan via de microfoonstand die tegelijkertijd wordt geactiveerd met de T-stand of DAI stand.

Voor meer informatie over deze solo apparatuur van Phonak klik hier.

Soloapparatuur van CM

De CM-2.4 soloapparatuur van Hoorexpert maakt gebruik van de 2.4 gHz overdrachtsfrequentie. De CM-2.4 is elegant en slank in design, is erg gebruiksvriendelijk en daarmee geschikt voor toepassingen van een eenvoudig dialoogsysteem tot en met complexe configuraties bij vergaderingen. De CM 2.4 is eveneens geschikt voor gebruik in veeleisende situaties. De CM 2.4 kan als tolksysteem, personenbegeleidingssysteem of team-teaching systeem (onderwijs- en conferentiesysteem) worden ingezet.

De CM-2.4 wordt daarvoor zodanig geconfigureerd, dat de gebruiker onmiddellijk over alle functies kan beschikken. Voor kinderen met een hoorbeperking, is de CM-2.4 ook prima geschikt als schoolset. Ook bij het bijwonen van vergaderingen, kan dit systeem goed worden ingezet. De CM-2.4 Set bestaat uit: 1) Zender-ontvanger (optioneel uit te breiden met meerdere ontvangers); 2) een microfoon 3) Een inductie halslus; 4) een tweevoudig laadstation; 5) een draagband; 6) een riemclip; 7) een voeding. Deze soloapparatuur wordt door Hoorexpert in Nederland geleverd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met +31 (0)345 63 23 93