Ringleiding
Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met hun hoortoestel het geluid van de televisie en de radio of de sprekers of muziek in een theater, schouwburg of concertzaal kunnen horen zonder dat zij last hebben van storende omgevingsgeluiden. Een slechthorende die gebruik maakt van hoortoestel of cochleair implantaat kan gebruikmaken van de ringleiding door het hoortoestel op de zogeheten T-stand te zetten. De T-stand activeert de luisterspoel die zich in het hoortoestel bevindt. In het verleden hadden bijna alle achter-het-oor hoortoestellen een T-stand en konden samenwerken met een ringleiding. Dat is vandaag de dag vaak niet meer zo.
Lees verderT-stand niet meer in alle hoortoestellen
Omdat de achter-het-oor toestellen en luidspreker in-het-oor hoortoestellen steeds kleiner zijn geworden, is een dergelijke T-stand optie niet meer altijd in het hoortoestel zelf terug te vinden. Hier is namelijk extra ruimte voor nodig. Soms is de luisterspoel dan ingebouwd in een streamer. Een streamer is een apparaatje dat fungeert als afstandbediening en dat tegelijkertijd in staat is om geluiden van bijvoorbeeld de smartphone of huistelefoon draadloos naar de hoortoestellen te sturen.
Doordat in veel streamers een T-stand is ingebouwd kunnen deze apparaatjes het signaal van de ringleiding opvangen en draadloos doorsturen naar de hoortoestellen. Als een hoortoestel over een T-stand beschikt, moet de audicien deze veelal wel (softwarematig) activeren. Neem bij de aanschaf van een hoortoestel in overweging of uw een T-stand op uw gehoorapparaat belangrijk vindt.
Ringleidingversterker
Het geluidssignaal van de tv, radio of het signaal afkomstig van de microfoons van sprekers of musici in de kerk, schouwburg of concertzaal wordt aangesloten op een ringleidingversterker. De ringleidingversterker stuurt het signaal op zijn beurt in de vorm van stroom door de inductielus (ook wel ringleidinglus genaamd). Zo ontstaat er binnen de lus een magnetisch veld. De draad die de inductielus vormt wordt in de plint of op grond aangebracht. Door middel van zogeheten inductie ontvangt het hoortoestel of de bijbehorende streamer het signaal uit de ringleiding. Het magnetische veld wordt met de luisterspoel in het gehoorapparaat (of streamer) opgevangen en vertaald in hoorbaar geluid.
Doordat de ringleidingversterker zelf instelbaar is en ook de hoortoestellen vaak een volumeregelaar hebben, is het geluid op een comfortabel niveau te beluisteren.
Bij gebruik van een ringleiding in huis hebben anderen (of de buren) geen last meer van storend lawaai van een te hard staande tv of radio.
Bij veel zalen vindt men bij de toegangsdeur van een zaal het bordje “Ringleiding aanwezig”. De luisterspoel in de gehoorapparaten moet overigens tegenwoordig wel worden geactiveerd door het hoortoestel op de zogeheten T-stand te zetten.
Met ringleiding geen last omgevingsgeluiden en slechte akoestiek
Omdat het geluid van de spreker, acteur, musici, tv of radio geen weg hoeft af te leggen door de ruimte waar zich veelal veel storende geluiden in bevinden of waar het door de akoestiek (bijvoorbeeld nagalm) verslechterd, krijgt de slechthorende via zijn hoortoestellen een zeer ‘schoon’ geluid aangeboden dat goed te horen en te verstaan is. Met een ringleiding heeft een slechthorende dus geen last meer van storende omgevingsgeluiden of een slechte akoestiek. Slechthorenden kunnen vaak een ringleiding voor thuis vergoed krijgen. Klik hier voor de regels voor vergoeding van ringleidingapparatuur.
Een mogelijk bezwaar van het ringleidingsysteem is dat het alleen mono geluidsweergave mogelijk maakt. Via een FM-verbinding, wifi netwerk of Bluetooth is het ook mogelijk in stereo het geluid te ontvangen en te beluisteren.
Aanleggen ringleiding
Er zijn meerdere bedrijven die bij uw thuis of in een grotere zaal een ringleiding aan kunnen leggen. Bij de aanleg in een grotere zaal of kerk of theater komt het bedrijf eerst inventariseren wat de wensen zijn en aan welke eisen de ringleidingsinstallatie moet voldoen.
Verschillende soorten ringleiding systemen
Er zijn ringleidingsystemen die bedoeld zijn voor de woning, concertzaal, theater, bioscoop, school, winkel, crematorium e.d. en er zijn ook hele compacte ringleidingsystemen die rond de hals worden gedragen. Wanneer een ringleiding thuis of in een zaal wordt aangelegd, komt er een draad in een lus op de grond of op de plint te liggen. Dat is de zogeheten inductielus.