Ringleiding

Ringleiding

Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met hun hoortoestel het geluid van de televisie en de radio of de sprekers of muziek in een theater, schouwburg of concertzaal kunnen horen zonder dat zij last hebben van storende omgevingsgeluiden. Een slechthorende die gebruik maakt van hoortoestel of cochleair implantaat kan gebruikmaken van de ringleiding door het hoortoestel op de zogeheten T-stand te zetten. De T-stand activeert de luisterspoel die zich in het hoortoestel bevindt. In het verleden hadden bijna alle achter-het-oor hoortoestellen een T-stand en konden samenwerken met een ringleiding.

Lees verder
Inhoud tekst

T-stand niet meer in alle hoortoestellen

Omdat de achter-het-oor toestellen en luidspreker in-het-oor hoortoestellen steeds kleiner zijn geworden, is een dergelijke T-stand optie niet meer altijd in het hoortoestel zelf terug te vinden. Hier is namelijk extra ruimte voor nodig. In plaats daarvan wordt de luisterspoel steeds vaker ook ingebouwd in de streamer. Een streamer is een apparaatje dat fungeert als afstandbediening en dat tegelijkertijd in staat is om geluiden van bijvoorbeeld de smartphone of huistelefoon draadloos naar de hoortoestellen te sturen. Doordat in veel streamers een T-stand is ingebouwd kunnen deze apparaatjes het signaal van de ringleiding opvangen en draadloos doorsturen naar de hoortoestellen. Als een hoortoestel over een T-stand beschikt, moet de audicien deze veelal wel  (softwarematig) activeren. Neem bij de aanschaf van een hoortoestel in overweging of uw een T-stand op uw gehoorapparaat belangrijk vindt.

ringleiding aanwezig

Ringleidingversterker

Het geluidssignaal van de tv, radio of het signaal afkomstig van de microfoons van sprekers of musici in de kerk, schouwburg of concertzaal wordt aangesloten op een ringleidingversterker. De ringleidingversterker stuurt het signaal op zijn beurt in de vorm van stroom door de inductielus (ook wel ringleidinglus genaamd). Zo ontstaat er binnen de lus een magnetisch veld. De draad die de inductielus vormt wordt in de plint of op grond aangebracht. Door middel van zogeheten inductie ontvangt het hoortoestel of de bijbehorende streamer het signaal uit de ringleiding. Het magnetische veld wordt met de luisterspoel in het gehoorapparaat (of streamer) opgevangen en vertaald in hoorbaar geluid.

Doordat de ringleidingversterker zelf instelbaar is en ook de hoortoestellen vaak een volumeregelaar hebben, kan het geluid op een comfortabel niveau worden beluisterd.
Bij gebruik van een ringleiding in huis hebben anderen (of de buren)  geen last meer van storend lawaai van een te hard staande tv of radio.

Bij veel zalen vindt men bij de toegangsdeur van een zaal het bordje “Ringleiding aanwezig”. De luisterspoel in de gehoorapparaten moet overigens tegenwoordig wel worden geactiveerd door het hoortoestel op de zogeheten T-stand te zetten.

Met ringleiding geen last omgevingsgeluiden en slechte akoestiek

Omdat het geluid van de spreker, acteur, musici, tv of radio geen weg hoeft af te leggen door de ruimte waar zich veelal veel storende geluiden in bevinden of waar het door de akoestiek (bijvoorbeeld nagalm) verslechterd, krijgt de slechthorende via zijn hoortoestellen een zeer ‘schoon’ geluid aangeboden dat goed te horen en te verstaan is. Met een ringleiding heeft een slechthorende dus geen last meer van storende omgevingsgeluiden of een slechte akoestiek.  Slechthorenden kunnen vaak een ringleiding voor thuis vergoed krijgen. Klik hier voor de regels voor vergoeding van ringleidingapparatuur.

Een mogelijk bezwaar van het ringleidingsysteem is dat het alleen mono geluidsweergave mogelijk maakt. Via een radiofrequente FM-verbinding of Bluetooth kan er ook stereo ontvangen worden.

Aanleggen ringleiding

Via HOorzaken kunt u bij uw thuis of in een grotere zaal een professionele ringleiding aan laten leggen. Wij werken samen met professionals die op vakkundige wijze de ringleiding bij u komen installeren. Bij de aanleg in een grotere zaal of kerk of theater komen zij natuurlijk eerst inventariseren wat de wensen zijn en aan welke eisen de ringleidingsinstallatie moet voldoen.

Verschillende soorten ringleiding systemen

Er zijn ringleidingsystemen die bedoeld zijn voor de woning, concertzaal, theater, bioscoop, school, winkel, crematorium e.d. en er zijn ook hele compacte ringleidingsystemen die rond de hals worden gedragen waarop de mobiele telefoon of MP3 speler wordt aangesloten. Wanneer een ringleiding thuis of in een zaal wordt aangelegd, wordt er een draad in een lus op de grond of op de plint neergelegd. Dit is de zogeheten inductielus.

Wilt u meer informatie over onderstaande ringleiding producten bel dan met 0345-632393.

Voor meer informatie over professionele ringleidingen klik hier.

Ringleiding voor de TV of Radio thuis

ringleiding voor thuis sarabec LA 240

Voor thuis is de LA 240 versterker een zeer goede oplossing.

Dit ringleidingsysteem werkt met een lus door de kamer en is geschikt voor ruimtes tot 50 m². Behalve een klankregelaar (hoge en lage tonen) en een volumeregelaar zijn er ook signaalkeuzetoetsen. Als er 2 audiobronnen tegelijkertijd (bijvoorbeeld TV, radio en multimedia apparaat) zijn aangesloten, kunt u met deze toetsen het gewenste signaal te kiezen. De LA 240 beschikt verder over een Automatic Gain Control schakeling (om wisselend volume te stabiliseren). De LA 240 ringleidingversterker beschikt verder over een afstandsbediening zodat u op afstand het volume en de klankkleur kunt regelen en de input bron (tv, hifi e.d.) kunt selecteren.

De LA-240 is voorzien van 2 analoge aansluitingen en 1 digitale aansluiting, waarbij u kunt kiezen uit een Coax signaal of Optische aansluiting (Toslink). Moderne platte tv’s hebben steeds vaker alleen nog maar digitale uitgangen. De LA 240 is de eerste versterker ringleidingversterker die voorzien is van digitale ingangen zodat u deze direct kunt aansluiten op de nieuwste digitale smart tv’s.

U ontvangt de LA240 ringleiding versterker compleet met afstandsbediening, aansluitsnoeren (optische kabel en analoge kabels) en ringleidingsnoer (37 meter). Tevens is de LA240 ringleiding versterker voorzien van een aan- en uitschakelaar, toonregeling, volumeregeling, galvanisch aansluiting, digitale (optische en coaxiale) aansluiting en een microfoon ingang. De LA240 ringleidingversterker is geschikt voor ruimtes met een oppervlakte tot 50 m² en heeft een ingebouwde voeding.

Het aanleggen van de inductielus en aansluiten de ringleidingversterker kunnen wij via Hearingcare voor u regelen. De kosten voor het aanleggen zijn 75 euro. Aanschaf LA 240 versterker en aanleg komen in totaal op 260 euro. Neem hiervoor contact op met 0345-632393 of klik hier om het aanvraagformulier voor de aanleg van een ringleiding bij u thuis in te vullen.

Wilt u de ringleiding zelf aanleggen? Dan kunt u de LA 240 direct in de webshop bestellen.

Inductieset 2.4 GHz Sonumaxx. Tv of audio via hoortoestellen via halslus (inductie)-  hals ringleiding

De Sonumaxx 2.4 GHz LR  is een lichtgewicht inductieset die gebruikt kan worden in combinatie met uw hoortoestellen op de ringleiding stand. Met de Sonumaxx kunt u op een makkelijke manier de televisie weer verstaan. Via de 2.4 GHz frequentie wordt het geluid van de tv of geluidsinstallatie draadloos overgestuurd naar de Sonumaxx ontvanger. De ontvanger beschikt over een halslus (inductie). Door de hoortoestellen in de T of MT stand te zetten kunt u het geluid van de tv of geluidsinstallatie op uw hoortoestellen horen.
Het volume van de televisie wordt zo ingesteld, dat de mensen in de omgeving dit goed kunnen verstaan. De halslus-ontvanger is voorzien van een volumeregelaar waarmee u het geluid op uw gewenste sterkte kunt aanpassen. Tevens bevat de halslus-ontvanger een ingebouwde microfoon. Met een simpele druk op de knop kunt u kiezen voor het beluisteren van de TV of om het gesprek met uw omgeving aan te gaan.
Op deze manier kunt u gebruik maken van de T-stand van uw hoortoestellen zonder in huis een ringleiding over over de plint aan te leggen.

De Sonumaxx LR set inductie is van alle gemakken voorzien:

 • Microfoonaansluiting
 • Aan- en uitschakeling
 • Ruisonderdrukking
 • Volumeregelaar

U ontvangt de Sonumaxx LR met een netadapter, 2 accu’s en de volgende aansluitsnoeren:

 • een audiosnoer met 2x 3.5 mm jack
 • verloop van 3.5 mm naar 6.3 mm jack
 • een RCA snoer (3.5 jack naar twee keer tulp)
 • een optische Toslink kabel voor digitale aansluiting
 • een externe microfoon. Deze laatste wordt gebruikt indien het niet mogelijk de zender bedraad te koppelen aan bijvoorbeeld de tv of hifi installatie. De microfoon wordt dan bij de luidspreker geplaatst. Naar de webshop
Ringleidingversterker (Proloop)

Ringleiding voor professioneel gebruik: openbare gebouwen en scholen

Ringleidingen worden niet alleen thuis gebruikt, ook in openbare gebouwen zoals concertzalen, theaters, schouwburg of crematoria worden deze veel toegepast.
Voor dergelijk professioneel gebruik zijn diverse modellen beschikbaar, zoals hieronder afgebeeld. Klik hier om naar het gedeelte te gaan voor de professionele gebruiker waar de diverse professionele ringleidingen worden beschreven.

Ringleidingontvanger (zonder hoortoestel)

Voor slechthorenden die nog niet toe zijn aan een hoortoestel of geen T-stand hebben op hun hoortoestel kunnen gebruik maken van een ringleidingontvanger (de LPU1 Ringleidingontvanger). Dit is een comfortabel zittende lichtgewicht hoofdtelefoon (type kinbeugel zie afbeelding onder) die gebruikt kan worden op plekken waar een ringleiding aanwezig (theater, bioscoop e.d.). Hiermee kan de slechthorende wanneer een ringleiding aanwezig is, draadloos naar muziek, tv, film, een spreker e.d. luisteren. De LPU-1 heeft ook nog de beschikking over ruisonderdrukking. Klik hier om in de webshop meer informatie over dit product te lezen of deze hoofdtelefoon te bestellen.

LPU-1 (webshop)

Klik hier om de LPU-1 in de webshop te bestellen.

CM-BT2 (Bluetooth ontvanger + halslus)

Voor slechthorenden waarvan het hoortoestel voorzien is van een zogeheten T-stand en die over een vaste of mobiele telelefoon beschikken met bluetooth is de CM-BT2 headset een goede oplossing om comfortabel handsfree te kunnen telefoneren. Bovendien beschikt de zend- en ontvangsteenheid over een traploze volume-instelling en biedt de mogelijkheid het klankbeeld te veranderen met de omschakeling voor hoge en lage tonen.

Via een inductielus om uw nek zendt de CM-BT2 de audiosignalen naar Uw hoortoestel (in de T-stand). Ook beschikt de CM-BT over een aansluiting voor een stereo oortelefoon. Dus de CM-BT2 kunt u ook perfect gebruiken voor de stereo muziek van uw computer of bijvoorbeeld voor het geluid van het navigatiesysteem in de auto.

Eigenschappen:

 • Bluetooth versie 2.1 en Bluetooth Profielen A2DP, HFP, HSP, AVRCP
 • Hoofdtelefooningang
 • Gesprekstijd 3 uur met lus, 13 uur met hoofdtelefoon
 • Laadtijd batterij 3 uur
 • Geen trilfunctie
 • Versterking tot 118 dB
 • Aparte volumeregelaar voor versterking van de lus

Klik hier om deze bluetoothontvanger in de webshop te bekijken of te bestellen (opent in nieuw tabblad)

Ringleidingkussen

ringleiding kussen

Een ringleidingkussen wordt aangesloten op een ringleidingversterker (die bijvoorbeeld gekoppeld is aan de tv of radio) en kan bijvoorbeeld onder de zitting van een stoel worden gelegd. Slechthorenden kunnen met hun hoortoestellen (die de beschikking hebben over een T-stand) direct via hun hoortoestellen naar de tv of radio luisteren. Dit ringleidingkussen is te gebruiken met de LA 60, LA 215 en LA 220 ringleidingversterker.

Klik hier om dit kussen in de webshop te bekijken of te bestellen (opent in nieuw tabblad)