Hoofdtelefoons voor slechthorenden
Wanneer het gehoor achteruitgaat is ook de tv en radio minder makkelijk te verstaan. Langzaam maar zeker wordt deze steeds een beetje harder gezet. Niet altijd even prettig voor anderen in huis, die niet of wat minder slechthorend zijn. Ook buren kunnen hinder ondervinden van het luide geluid van de tv of radio. Een (draadloze) hoofdtelefoon voor slechthorenden kan dan uitkomst bieden. Hiermee is het de tv of radio op het gewenste volume te beluisteren. Bij de aanschaf speelt naast de geluidskwaliteit ook het draagcomfort een belangrijk rol. Er zijn hoofdtelefoons met digitale transmissie (2.4 GHz) en hoofdtelefoons voor hoortoesteldragers die het geluidsignaal via inductie (T-stand) direct op hun hoortoestel ontvangen.
Er is sinds 2023 een nieuwe bluetooth standaard voor draadloze overdracht naar hoofdtelefoons, oortjes en hoortoestellen: Aurcast.
Draadloze overdracht
De meeste hoofdtelefoons voor slechthorenden maken vandaag de dag gebruik van digitale draadloze overdracht (2.4 GHz). Hiermee kan de zender de hoofdtelefoon goed bereiken en is de geluidskwaliteit goed. Veel mensen met een beginnend slechthorendheid merken als eerste problemen bij het luisteren naar de tv en het verstaan in groepen.
Natuurlijk is verstandig als het gehoor achteruitgaat een hoortoestel te gaan dragen. Voor sommigen is dat een grote stap en zij kiezen er in het begin voor een draadloze hoofdtelefoon om zo anderen niet te storen met een te hoog volume van de tv of stereoinstallatie. Maar ook hoortoesteldragers gebruiken alsnog vaak een hoofdtelefoon.
Het voordeel van een hoofdtelefoon ten opzichte van hoortoestellen is de betere geluidskwaliteit bij het luisteren naar muziek. In hoortoestellen zitten maar hele kleine luidsprekertjes, terwijl die in hoofdtelefoons veel groter zijn.
Voordeel van gebruik van de eigen hoortoestellen is wel dat deze nauwkeurig op het eigen gehoorverlies zijn afgesteld.
Bij het volgen van tv programma’s waar gesprekken plaatsvinden zullen daarom slechthorenden die ook hoortoestellen dragen daar veelal de voorkeur aan geven (zie onder Bluetooth).
Bij speciale hoofdtelefoons voor slechthorenden is het vaak mogelijk deze enigszins aan te passen aan het gehoorverlies door de verhouding tussen hoge en lage tonen te regelen.
Inductieve systemen in samenwerking met hoortoestellen
Bij inductieve systemen wordt het geluid van de tv of hifi via een radiosignaal overgestuurd naar een ontvanger. De ontvanger zet het signaal om in een magnetisch veld dat hoortoestellen met een T-stand kunnen opvangen. Hiervoor draagt de slechthorende om de hals een zogeheten neklus.
Ook zijn er speciale hoofdtelefoons die met een ringleidingsysteem samen werken (klik hier om meer te lezen over ringleidingsystemen).
Bluetooth zender
Tegenwoordig hebben de meeste merken hoortoestellen eigen apparatuur die de slechthorende aansluit op de tv en/of hifi installatie. Een klein kastje met daarin een Bluetooth zender dat aangesloten is op de tv of hifi, zendt het signaal naar de hoortoestellen.
De nieuwste versies van Bluetooth verbruiken vandaag de dag veel minder stroom dan vroeger, waardoor de gebruiker flink wat uren van muziek kan genieten (en ook kan telefoneren).
De merkgebondenheid kan een nadeel zijn: wanneer de hoortoesteldrager van merk wisselt, dient de hoortoesteldrager ook hiervoor andere apparatuur aan te schaffen. Dat geldt soms ook bij aanschaf van nieuwe hoortoestellen van hetzelfde merk.
Voordeel van een ringleiding is dat deze universeel is en samenwerkt met alle hoortoestellen die beschikken over een T-stand. Veel kleinere achter-het-oor gedragen hoortoestellen beschikken vandaag de dag echter niet meer over zo’n T-stand. Een ander nadeel van een ringleiding is dat het signaal alleen mono is te ontvangen en het frequentiebereik beperkt is.
Gelukkig is er een nieuwe standaard voor de overdracht via bluetooth: Auracast.
Nieuwe universele standaard: Auracast
Sinds 2023 heeft bluetooth een nieuwe standaard voor het oversturen van audio: Auracast. Inmiddels zijn er een aantal hoortoestellen verkrijgbaar die deze nieuwe standaard ondersteunen. Een Auracast zender die is aangesloten op de tv- of stereoinstallatie, zendt het audiosignaal uit. Dit audiosignaal is dan direct op de hoortoestellen te ontvangen. Ook kunnen meerdere hoortoesteldragers (en mensen met oortjes met Auricast) tegelijkertijd het zelfde signaal ontvangen. De verwachting is dat deze standaard in de toekomst ook in theaters en bioscopen terug te vinden is en dat ook stations en vliegvelden deze standaard zullen omarmen (lees meer).
Er zijn veel merken en typen hoofdtelefoons op de markt verkrijgbaar. Sommige audiciensbedrijven verkopen ze en ook online zijn ze goed verkrijgbaar.