Hoorhulpmiddelen

Er zijn zeer veel soorten hoorhulpmiddelen verkrijgbaar. Sommigen hoorhulpmiddelen kunnen gebruikt worden zonder hoortoestel en zijn bedoeld om bij beginnende slechthorendheid en bij specifieke taken beter te kunnen horen en verstaan. Weer anderen zijn bedoeld om gebruikt te worden in samenwerking met een hoortoestel of worden gebruikt naast een hoortoestel.

Lees verder
Inhoud tekst

Hoorhulpmiddelen

Bij beginnende slechthorendheid wordt vaak, voordat de stap naar een hoortoestel wordt gezet, gekozen voor één of meerdere hoorhulpmiddelen. Hierbij kan gedacht worden aan een speciale telefoon, of voorziening voor de bestaande telefoon, een speciale wekker of een speciale hoofdtelefoon om de tv of radio beter te kunnen horen.

Ook bestaat er speciale apparatuur waarmee de slechthorende met een lichtsignaal wordt geattendeerd op het feit dat er iemand belt, aanbelt of binnenkomt, of dat de baby huilt. Deze apparatuur wordt echter ook vaak gebruikt in combinatie met een hoortoestel. Sommige apparatuur is niet los van een hoortoestel te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn een ringleiding, speciale bluetooth apparatuur  en sommige soloapparatuur.

Door op onderstaande links te klikken komt u op bladzijden die de apparatuur beschrijven en die verwijzen naar specifieke producten in de webshop. Er zijn zeer veel verschillende soorten merken en typen apparatuur op de markt. HOorzaken biedt via de webshop apparatuur aan die door Hoorexpert wordt geimporteerd.  Hearingcare zal u de apparatuur leveren en voor een uitstekende service zorgen.

Wilt u meer informatie over de beschreven producten bel dan met 0345-632920.

De hulpmiddelen die worden geleverd zijn onder te verdelen in hulpmiddelen om:

Per Gisholf van Hoorexpert over hoorhulpmiddelen 

Soloapparatuur

Soloapparatuur kan gezien worden als een speciaal soort hoorhulpmiddel. De essentie van soloapparatuur is dat er in de buurt van de spreker een microfoon is en bij de luisteraar een ontvanger. De spraak die aan de kant van de spreker bij de microfoon binnenkomt wordt door een zender direct doorgestuurd naar een ontvanger die zich aan de kant van de luisteraar bevindt.

Het spraaksignaal kan zo niet vervuild raken door allerlei lawaai uit de omgeving en tegelijkertijd kan nagalm de spraak minder snel ‘dichtsmeren’. Soloapparatuur verkleint als het ware de afstand tussen spreker en de luisteraar. Wanneer het signaal aan de kant van de ontvanger is opgevangen, wordt dit versterkt doorgegeven aan een hoofdtelefoon of als de ontvanger hoortoesteldragend is, aan de hoortoestellen. Dit laatste gebeurt dan via inductie met een halslus. Ook zijn er per merk veelal speciale kleine ontvangertjes beschikbaar die onder het hoortoestel geklikt kunnen worden. Bij sommige hoortoestellen zit de de ontvanger in het hoortoestel ingebouwd.

Een andere opties zijn de speciale merkgebonden microfoons die draadloos gekoppeld worden aan het hoortoestel. Dit kan direct gebeuren of door tussenkomst van een zogeheten streamer. Dit is veelal een kleine afstandbediening die om de nek of in de binnenzak wordt gedragen en waarmee de hoortoestellen bedient kunnen worden. Tegelijkertijd doet zo’n streamer dienst als tussenstation (brug) om het geluid van externe microfoon (of telefoon) direct naar de hoortoestellen te sturen. Dat draadloos over sturen wordt ook wel ‘streamen’ genoemd. Dergelijke solo apparatuur wordt in het onderwijs vaak gebruikt, maar ook bij lezingen, werkoverleg of bij een etentje kan het flinke voordelen opleveren. Soloapparatuur kan ook worden aangesloten op de tv, radio, computer, telefoon of MP3-speler. Hierbij wordt de zender aangesloten op de audio-ingang.