Onzichtbare hoortoestellen

Onzichtbare hoortoestellen

Er zijn verschillende soorten onzichtbare hoortoestellen verkrijgbaar. Bij sommige type hoortoestellen is het zeker dat ze helemaal onzichtbaar zijn. Dat zijn de allerkleinste hoortoestellen die volledig in de gehoorgang verdwijnen. Er zijn ook hoortoestellen die zo goed als onzichtbaar zijn. Een zeer oplettende kijker ziet dan iets in het oor zitten of merkt een dun draadje op dat vanachter het oor richting de gehoorgang loopt.

Lees verder
Inhoud tekst

Volledig onzichtbare hoortoestellen

Hoortoestellen die zeker volledig onzichtbaar zijn, zijn de zogeheten IIC hoortoestellen. Dit is een afkorting van de Engelse benaming: invisble-in-the-canal. Dit betekent ‘volledig onzichtbaar in de gehoorgang’. Zo’n hoortoestel is door een ander niet zichtbaar omdat hij diep in de gehoorgang verdwijnt. Het enige wat wel zichtbaar is, is een doorzichtig knopje dat aan het uiteinde van een eveneens doorzichtig draadje zit, waarmee de drager het onzichtbare gehoorapparaat uit het oor kan halen. Alle fabrikanten kunnen dergelijke hoortoestellen produceren. Uw audicien neemt hiervoor eerst een afdruk van de gehoorgang, zodat de fabrikant het hoortoestel precies op maat kan maken.

onzichtbaar gehoorapparaat

Geschiktheid IIC hoortoestellen

Of zo’n zeer klein onzichtbaar IIC hoortoestel voor de drager geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Allereerst mag het gehoorverlies niet al te groot zijn. Dat heeft onder meer te maken met de technische beperkingen: de batterij is zeer klein en kan daardoor niet al te veel energie leveren. Daarnaast past er maar een klein versterkertje en luidsprekertje in waar het geluid uit komt. Ook kan het zijn dat de gehoorgang niet geschikt is voor dergelijke onzichtbare hoortoestellen.

Het kleine formaat kan een nadeel zijn voor mensen die dergelijke kleine apparaatjes maar moeilijk kunnen vastpakken of het lastig vinden de kleine batterij ervan te verwisselen.

Voordelen IIC hoortoestellen

Het voordeel van zogeheten IIC hoortoestellen is dat, naast de onzichtbaarheid, de natuurlijke werking van de oorschelp behouden blijft. Dit is goed voor het lokaliseren van geluid en voor het verstaan.

Nadelen van IIC hoortoestellen

Doordat de elektronica zich in het oor bevindt is de kans groter dat er defecten optreden. Ook vereist het hoortoestel een goede discipline van de gebruiker bij het onderhoud. Oorsmeer moet regelmatig worden verwijderd. Ook moet de gebruiker het filtersysteem dat ervoor zorgt dat het luidsprekertje niet verstopt raakt, regelmatig vervangen.

Wanneer het nodig is het luidsprekertje te vervangen, moet het hoortoestel voor reparatie opgestuurd worden naar de fabrikant. Dit is niet nodig met de verderop besproken bijna onzichtbare achter-het-oor hoortoestellen.

Onzichtbaar hoortoestel van Phonak: de Lyric

De Lyric: bijzondere onzichtbare hoortoestellen van Phonak

Phonak Lyric is een bijzonder onzichtbaar hoortoestel: dit hoortoestel wordt door de audicien in de gehoorgang vlak voor het trommelvlies geplaatst en kan daar zo’n 1,5 maand blijven zitten. De drager kan met het hoortoestel in zwemmen, slapen en douchen. Als de batterij op is, gaat de drager naar de audicien voor een nieuw exemplaar. Bij de aanschaf sluit de drager een jaarcontract af. De client mag de eerste 30 dagen van het contract de Lyric vrijblijvend uittesten. Als de Lyric niet bevalt, dan ontbindt de verkoper het contract zonder kosten. De gemiddelde adviesverkoopprijs van een Lyric contract ligt op €1600 per oor per jaar. In vijf jaar (de gemiddelde levensduur van een hoortoestel) komt dit neer op 8000 euro per oor.

De betere CIC hoortoestellen die ook zo’n vijf jaar meegaan kosten zo tussen de 1700 en 2000 euro.

Er zijn ook CIC hoortoestellen die binnen de vergoede zorg vallen. Daar betaalt u maar enkele honderden euro’s eigenbijdrage voor.

Geschiktheid Phonak Lyric

Of de Phonak Lyric geschikt is kan bepaald worden door een van de Lyric dealers. Ook bij de Lyric geldt dat de geschiktheid afhankelijk is van de grootte en vorm van de gehoorgang en de mate van het gehoorverlies. Omdat de audicien de Lyric plaatst en ook weer verwijdert, vormt het in- en uitdoen van het hoortoestel en het vervangen van het hoortoestel geen probleem.

Voordelen Lyric

Het hoortoestel is helemaal onzichtbaar en wordt 24 uur per dag gedragen. Er kan ook mee geslapen, gedoucht en gezwommen worden.

Omdat de drager de hoortoestellen ook ’s nachts in heeft, hoort hij ook dan de geluiden uit zijn omgeving. Denk aan een huilende baby, het brandalarm of onraad.

Een ander voordeel is dat de drager de batterij niet hoeft te vervangen.

Nadelen Lyric

Als nadeel kan worden genoemd dat het analoge techniek is. Hierdoor zijn de instelmogelijkheden beperkt. De analoge signaalbewerking hoeft echter geen nadeel te zijn voor de geluidskwaliteit.

Door de diepe plaatsing is het Lyric hoortoestel niet geschikt voor alle oren. De prijs is fors te noemen, maar daar staan ook een aantal voordelen tegenover.

Zo goed als onzichtbare hoortoestellen

Er zijn ook hoortoestellen die zo goed als onzichtbaar zijn. Denk hierbij aan iets grotere CIC hoortoestellen en kanaalhoortoestellen. De zeer oplettende kijker kan van de kleine in-het-oor hoortoestellen een (heel) klein stukje zien. Daarvoor moet hij wel in het oor kijken.

Ook de kleine achter-het-oor hoortoestellen zijn tegenwoordig zo goed als onzichtbaar te dragen.

Kleine achter-het-oor hoortoestellen

Er zijn tegenwoordig ook minutieuze achter-het-oor hoortoestellen waarbij de luidspreker zich in het oor bevindt. Vanuit het hoortoestel gaat dan een heel klein nauwelijks zichtbaar draadje het oor in (zie foto boven). De hoortoestellen zijn naar wens aan de haar of huidkleur aanpasbaar.

achter-het-oor hoortoestellen

Wanneer iemand iets langer haar heeft, zijn deze kleine achter-het-oor toestellen zeker zo goed als onzichtbaar. Maar ook bij kort haar of geen haar zijn ze nauwelijks zichtbaar.

Net als bij in-het-oor hoortoestellen zit ook bij de kleinste luidspreker in-het-het-oor hoortoestellen een grens aan de versterking. Als het gehoorverlies te groot is, komt een achter-het-oor hoortoestel met een oorstukje in beeld .

Van luidspreker in-het-oor hoortoestellen bestaan oplaadbare versies. Hierdoor is het niet nodig het (kleine) batterijtje te vervangen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is onzichtbare-hoortoestellen-achter-het-oor.jpg
Zo goed als onzichtbare hoortoestellen die achter het oor gedragen worden en aan de kleur van het haar zijn aangepast

Voordelen luidspreker in het oor hoortoestellen

De zogeheten luidspreker in het oor hoortoestellen geven een helder en natuurlijk geluidsbeeld. Ze hebben ook de betrouwbaarheid van een achter-het-oor hoorapparaat en zijn in een oplaadbare versie verkrijgbaar.

Mocht het luidsprekertje vervangen moeten worden, dan kan de audicien dit zelf doen. Het hoortoestel hoeft dus niet zoals bij een een in-het-oor hoortoestel het geval is, opgestuurd te worden voor reparatie.

Nadeel (voor sommigen)

Doordat het luidsprekertje in het oor zit kan dit verstopt raken met oorsmeer. Ondanks de goede bescherming van de luidspreker tegen oorsmeer kan dit bij hoge oorsmeerproductie een probleem zijn. Er bestaan ook achter-het-oor hoortoestellen waarbij de luidspreker in het hoortoestel zelf zit en via een slangetje met daarin lucht richting het oor wordt geleid. In het oor zit dan een oorstukje.

Het schoonmaken van het oorstukje waar geen elektronica in zit, is dan voldoende. Deze achter-het-oor hoortoestellen zijn wel beter zichtbaar doordat het slangetje dikker is en veelal het hoortoestel ook groter.

Oticon
Phonak
Sivantos
Starkey
Widex