Luidspreker in het oor toestellen

Luidspreker in het oor toestellen

LIHO staat voor luidspreker in het oor toestellen. Het gehoorapparaat zelf wordt achter-oor gedragen, echter het verschil met gewone achter-het-oor toestellen zit hem daar in dat het minuscule luidsprekertje zich bij deze toestellen zich in het oor bevindt (in het Engels wordt dit afgekort met RITE receiver in-the-ear).

Lees verder
Inhoud tekst

Bij standaard achter-het-oor toestellen bevindt het luidsprekertje zich in het hoorapparaat zelf. Het geluid moet vervolgens via de zogeheten toonbocht en door een slangetje naar het oor gebracht worden. Het geluid moet zich dus door de lucht van zowel de toonbocht als het slangetje verplaatsen. Dit zorgt ervoor dat de frequentierespons piekerig wordt, wat een nadelig effect heeft op de geluidskwaliteit.

Bij de luidspreker in het oor toestellen loopt er ook een slangetje naar het oor, maar hier bevindt zich een dun draadje in waardoor het geluid elektrisch naar de gehoorgang wordt gebracht. Aan het eind van het draadje zit het luidsprekertje. Het geluid wordt hierbij dus direct in het oor aangeboden. Dit komt ten goede aan de geluidskwaliteit. Het geluid klinkt helderder en natuurlijker.

Dit soort hoorapparaten kent alle voordelen van de betrouwbaarheid en mogelijkheden van achter-het-oor toestelllen, gecombineerd met de voordelen van de uitmuntende geluidskwaliteit van in-het-oor toestellen.

Ook slechthorenden met een groter gehoorverlies kunnen profiteren van de voordelen van zeer kleine hoortoestellen met een luidspreker in-het-oor. Om het oor beter af te sluiten wordt dan een speciaal oorstukje voor het oor gemaakt waar de luidspreker in geplaatst wordt.

Voordelen LIHO hoorapparaten:

  • luidspreker in het oor geeft een helder en natuurlijk geluidsbeeld.
  • kent de betrouwbaarheid van een achter-het-oor hoorapparaat.

Nadeel (voor sommigen):

Doordat het luidsprekertje in het oor zit kan deze verstopt raken met oorsmeer. Ondanks de goede bescherming van de luidspreker tegen oorsmeer kan dit bij hoge oor-smeerproductie (bijvoorbeeld bij zogeheten looporen) een probleem zijn.