In het oor hoortoestel (IHO)

In het oor hoortoestel (IHO)

Bij een in het oor hoortoestel (of hoorapparaat) zitten alle onderdelen in een en dezelfde behuizing. In de behuizing zitten zowel de microfoon, versterker, telefoon en batterij. Het toestel bevindt zich in het oor.
Omdat er vandaag de dag er ook zeer kleine achter-het-oor hoortoestellen zijn, valt de keuze vaak daarop.

Lees verder

In het-oor-hoortoestellen waren vroeger alleen geschikt voor de lichtere gehoorverliezen. Vandaag de dag kunnen ook flink grote gehoorverliezen ermee worden gecompenseerd. Uw audicien kan u informeren of uw gehoorverlies geschikt is voor een dergelijk hoortoestel.

Voordelen in-het-oor gehoorapparaten:

  • het hoortoestel is door het kleine formaat onopvallend te dragen
  • alles zit in één en dezelfde behuizing, dus geen apart oorstukje en hoortoestel;

Nadelen in-het-oor hoortoestellen:

  • doordat de elektronica zich in het oor bevindt is de kans groter dat er defecten optreden
  • het hoortoestel vereist een goede discipline van de gebruiker bij het onderhoud: oorsmeer moet regelmatig worden verwijderd en het filtersysteem dat ervoor zorgt dat de telefoon niet verstopt raakt, moet regelmatig vervangen worden.

Keuze: klein luidspreker achter-het-oor hoortoestel of klein toestel dat volledig in het oor gaat?

Sommige slechthorenden willen perse een klein in-het-oor hoortoestel. Andere slechthorenden geven de voorkeur aan een zeer klein achter-het-oor hoortoestel waarbij een klein zo goed als onzichtbaar draadje het oor inloopt. Dat draadje gaat naar een minuscuul luidsprekertje toe dat zich in het oor bevindt. Overleg met uw audicien wat voor u de meest ideale oplossing is.