IIC hoortoestellen: volledig onzichtbare hoortoestellen

IIC hoortoestellen: volledig onzichtbare hoortoestellen

IIC hoortoestellen zijn de allerkleinste hoortoestellen die er momenteel op de markt zijn. IIC hoortoestellen bevinden zich diep in de gehoorgang en zijn daarmee echt onzichtbaar, dit in tegenstelling tot de CIC hoortoestellen die nog enigszins zichtbaar zijn. IIC staat voor ‘Invisible in the canal”: onzichtbaar in de gehoorgang.

Lees verder
Inhoud tekst

Deze IIC hoortoestellen die zich zeer diep in de gehoorgang bevinden zijn dus volledig onzichtbaar te dragen. Door der afmeting en de plaatsing diep in de gehoorgang is er ook minder ruimte voor electronica en wordt meestal de kleinst mogelijke batterij gebruikt (type 10) . Hierdoor vervalt veelal de Bluetooth verbinding waarmee tegenwoordig een directe verbinding met de iPhone of iPad gemaakt kan worden. Hoortoestellen die dit kunnen dragen het ‘Made for iPhone’ kenmerk. Toch is het ook mogelijk met deze IIC hoortoestellen te telefoneren. Dit verloopt dan via een streamer. Dit is een apparaatje dat als brug dient tussen de hoortoestellen en de telefoon. De communicatie verloopt dan via een elektromagnetisch signaal dat veel zuiniger is. Met een dergelijke streamer kan naast de producten van Apple, ook getelefoneerd worden met smartphones die op het besturingssysteem Android draaien.

Doordat het formaat van een IIC zeer klein is er meestal geen ruimte voor een schakelaar om van programma te wisselen of het volume bij te stellen. Dit is slechts terug te vinden op een enkel merk en type van dit formaat. Wel kan van programma gewisseld worden of het volume bijgesteld worden via een App op de smartphone of via een afstandsbediening van het merk zelf. Het voordeel van in-het-oor toestel is vaak ook weer een nadeel van deze zeer kleine hoortoestellen. De gehoorgang is een warme, vettige en vochtige ruimte, waardoor de toestellen ook defect kunnen raken. Doordat de batterijen erg klein zijn, dienen ze ook regelmatiger vervangen te worden dan bij grotere hoortoestellen (tussen de 3 en 5 dagen).

In het oor hoortoestellen waren vroeger alleen geschikt voor de lichtere gehoorverliezen. Vandaag de dag kunnen ook grotere gehoorverliezen ermee worden gecompenseerd. Uw audicien kan u informeren of uw gehoorverlies geschikt is voor een in het oor hoortoestel en zo ja voor welk type.

Starkey IIC hoortoestel

Om een IIC hoortoestel volledig onzichtbaar te kunnen dragen, moet uw oor daar wel geschikt voor zijn. Het hoortoestel moet namelijk voorbij de tweede knik in de gehoorgang komen te zitten, vlakbij het trommelvlies. Dat is veel dieper dan bij een CIC hoortoestel. Daar waar een CIC ophoudt, begint een IIC. De gehoorgang moet voor een IIC voldoende lang en breed zijn en de hoek moet ook nog eens kloppen. Omdat het maken van een diepe afdruk soms lastig kan zijn, doet het zich nog weleens voor dat een IIC opnieuw moet worden gemaakt, omdat de pasvorm van het hoortoestel niet optimaal is.

Voorbeeld IIC toestel. De Starkey Soundlens

Door middel van een dun doorzichtig koordje zijn IIC hoortoestellen uit het oor te halen. Deze hoortoestellen zijn niet voor iedereen geschikt, omdat de gehoorgang zowel wat betreft vorm als grootte aan een aantal minimale eisen moet voldoen.

Phonak Lyric

Phonak Lyric

Momenteel is er een dergelijk type onzichtbaar hoortoestel op de markt dat 1,5 maand in het oor kan blijven zitten. Na die periode gaat de drager terug naar de audicien om een nieuw toestel te laten plaatsen. Lees hier meer over dit toestel.

Voordelen:

  • het hoortoestel is door het kleine formaat volledig onzichtbaar te dragen
  • alles zit in één en dezelfde behuizing, dus geen apart oorstukje of tip en hoortoestel;

Nadelen:

  • doordat de elektronica zich in het oor bevindt is de kans groter dat er defecten optreden.
  • het hoortoestel vereist een goede discipline van de gebruiker bij het onderhoud: oorsmeer moet regelmatig worden verwijderd en het filtersysteem dat ervoor zorgt dat de telefoon niet verstopt raakt, moet regelmatig vervangen worden
  • doordat het hoortoestel zeer klein wordt gebouwd en volledig in de gehoorgang moet passen, kan er alleen gebruik worden gemaakt van een hele kleine batterij. Omdat kleine batterijen minder vermogen kunnen afgeven dan grote, zullen deze relatief snel leeg zijn.
  • door het kleine formaat zullen sommige technieken niet aanwezig zijn. Denk hierbij aan Bluetooth waarmee direct met een Iphone kan getelefoneerd worden zonder tussenkomst van een streamer.