Hoorbril

Er zijn verschillende hoorbrillen te onderscheiden.

Hoorbril met richtingmicrofoons

De hoorbril van Varibel (geïntroduceerd in april 2006) is erop gericht om de slechthorende in achtergrondlawaai en geroezemoes (zoals op een receptie) zo goed mogelijk spraak te laten verstaan.
Dit wordt mogelijk gemaakt door de plaatsing van maar liefst vier minuscule microfoons in iedere brillenpoot. Door gebruik te maken van de verschillen in tijd (ook wel looptijdverschillen genaamd) waarop geluidssignalen bij de eerste, tweede, derde en vierde microfoon terecht komen, kunnen geluiden van voren worden versterkt en geluiden van achter en opzij juist worden onderdrukt. In de meeste hoortoestellen worden maar twee microfoons gebruikt.

Door de toepassing van 4 microfoons op een rij en de digitale signaalbewerking is maar liefst een directionaliteit van ruim 8 dB te verkrijgen (in de praktijk haalt het systeem zo’n 6 dB). Hoortoestellen moeten het doen met een directionaliteit van maximaal 4 dB (in de praktijk halen hoortoestellen slechts zo’n 1,5 dB). Door deze hoge directionaliteit (zoom) is juist in geroezemoes en lawaai een grote winst te behalen. Dit zijn nu juist de situaties waarin slechthorenden moeite hebben te verstaan. Of deze bril voor een ieder geschikt is en wat de eventuele nadelen zijn kunt u lezen op een andere pagina (klik hier).

Varibel Hoorbril

 

Hoorbril met beengeleider

Naast deze geavanceerde hoorbril zijn er ook nog andere hoorbrillen te onderscheiden. Zoals een bril waarin aan het uiteinde van de brilpoot zich een beengeleider bevindt. Dergelijke hoorbrillen (beengeleidingsbril) worden gebruikt bij mensen met een geleidingsverlies, waarbij het oor niet kan worden afgesloten met een oorstukje of met een in-het-oor toestel. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer er afwijkingen aan het uitwendige oor of middenoor zijn of wanneer het oor regelmatig ontstoken is.

Beengeleidingsbril

 

Het uiteinde van de brilpoot waaraan de beengeleider zich bevindt, drukt tegen het mastoïd achter het oor aan. Via mechanische overdracht (trillingen) wordt het geluid vervolgens naar het slakkenhuis getransporteerd. Het montuur waarop het systeem op wordt gemonteerd moet wel een zekere stevigheid hebben omdat er voldoende druk op het het bot (mastoid) moet staan.

De brillen zijn ook met clicksysteem uit te voeren, zodat het beengeleidingsdeel ook op een andere bril gezet kan worden. Ook deze bril moet dan wel van het clicksysteem voorzien zijn.

Hoorbril beengeleider klikclip_image004_0000

Kijk voor meer informatie op www.beengeleiding.nl

Hoorbril met luchtgeleiding

Daarnaast bestaan er brillen waarin een klein hoortoestel aan de poot van de bril is gemonteerd. In de hieronder afgebeelde bril is een klein luidspreker-in-het-oor toestel afgebeeld aan het montuur bevestigd. Het batterijtje bevindt zich aan het uiteinde van de brillenpoot.

Bril met hoortoestel

 

Van een dergelijke hoorbril is ook een versie waarbij het versterkte geluid via een slangetje en een gewoon oorstukje het oor bereikt.

Hoorbril met oorstukje

Dergelijke hoorbrillen zijn handig wanneer er achter het oor weinig ruimte is voor zowel een bril als een hoortoestel.

Ook de twee laatst beschreven brillen zijn uitgevoerd met een clicksysteem, zodat de gebruiker makkelijk het hoortoestel kan wisselen tussen verschillende brillen (bijvoorbeeld een zonnebril of een tweede bril). Dit is ook handig wanneer het hoortoestel of de bril gerepareerd moet worden.
Immers de bijbehorende ‘gewone’ brilpoot kan weer op de bril geklikt worden. Hiermee worden bezwaren die vroeger kleefden aan deze oplossing op een elegente wijze voorkomen.