
Hoorbril
Er zijn verschillende hoorbrillen verkrijgbaar. Zo zijn er hoorbrillen die via de beengeleiding werken. Daarbij komen geluiden via een trillingen op de schedel bij het slakkenhuis terecht. De meest recent geïntroduceerde hoorbril is Nuance Audio. Deze hoorbril richt zich sterk op de spreker in de richting waarin de drager ervan kijkt (beamvorming). Het geluid komt uit kleine luidsprekertjes in de bril zelf. De drager heeft dan ook niks in het oor zitten. Er zijn ook bandjes en lusjes verkrijgbaar om een regulier hoortoestel aan de bril vast te maken.
Lees verderHoorbril met beengeleider

De meest bekende en ook de langst op de markt zijnde hoorbril is de beengeleidingsbril. Aan het uiteinde van de brilpoot van deze hoorbril bevindt zich een beengeleider. Dergelijke hoorbrillen worden gebruikt bij mensen met een zogeheten geleidingsverlies, waarbij het oor niet kan worden afgesloten met een oorstukje of met een in-het-oor hoortoestel. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer er afwijkingen aan het uitwendige oor of middenoor zijn of wanneer het oor regelmatig ontstoken is.
Het uiteinde van de brilpoot waaraan de beengeleider zich bevindt, drukt tegen het bot (mastoïd) achter het oor aan. Via trillingen transporteert de bril zo geluid naar het slakkenhuis. Het montuur waarop het systeem op zit moet wel een zekere stevigheid hebben omdat er voldoende druk op het het bot moet staan.
Een zogeheten botverankerd hoortoestel heeft dezelfde functie als een beengeleidingsbril. De geleiding verloopt doordat er een implantaat in de schedel zit beter. Voor de plaatsing is wel een kleine ingreep door een een KNO-arts nodig.
Nuance Audio Hoorbril met richtingmicrofoons (beamvorming)

De Nuance Audio is een innovatieve hoorbril. Microfoons in de bril richten zich sterk op de spreker voor de drager en vangen de spraak op. Daarvoor gebruikt de bril richtingmicrofoons. Dat wordt ook wel beamvorming genoemd. Een versterkertje in de bril versterkt de spraak en laat dit horen via luidsprekertjes die vlak bij het oor geplaatst zijn in de bril. Bij deze bril zit er dan ook geen hoortoestel of oorstukje in het oor. De verwachting is dat de bril in het eerste half jaar van 2025 in Nederland en Belgie verkrijgbaar zal zijn. Om meer te lezen over de voor- en nadelen van de Nuance Audio hoorbril klik hier.
Een aantal jaren waren er op de Nederlandse markt hoorbrillen van Varibel verkrijgbaar (geïntroduceerd in april 2006 – failliet in 2018). Het principe van de Varibel hoorbril was gelijk aan de nieuwere Nuance Audio hoorbril. Alleen zat daar aan de bril een hoortoestel vast die het geluid in het oor bracht. Ook deze bril was erop gericht om slechthorenden in achtergrondlawaai en geroezemoes (zoals op een receptie) zo goed mogelijk spraak te laten verstaan.De combinatie van bril en hoortoestel maakte het product te complex om succesvol te zijn.