CROS hoortoestel en BiCROS hoortoestel
Een CROS-hoortoestel is een speciaal type hoortoestel dat wordt gebruikt bij mensen met eenzijdige doofheid of (zeer) ernstig gehoorverlies aan één oor. Het doel van een CROS-hoortoestelsysteem is om geluiden van de dove of zeer slechthorende oor over te brengen naar het horende oor. Wanneer ook het betere oor slechthorend is, kan een BiCROS systeem soelaas bieden.
Door een (Bi)CROS hoortoestel hoeft de drager de geluiden die (ook) aan zijn of haar ‘slechte(re)’ zijde voordoen niet te missen.
CROS hoortoestel: twee componenten
Een CROS-hoortoestel systeem bestaat uit twee delen: allereerst is er de microfoon met zender. Die ziet eruit als een gewoon hoortoestel. De audicien plaatst dat toestel achter of in het zeer slechte of dove oor. Dus op het oor waarop het toepassen van een normaal hoortoestel niet (meer) zinvol is. Het tweede component is de ontvanger. Deze komt aan de kant van het goed functionerende oor te zitten.
De microfoon met zender aan de zijde van het slechte oor vangt geluiden op en stuurt ze draadloos naar het goede oor. Hierdoor ontstaat er een vollediger beeld van wat er om de slechthorende heen gebeurt en komen geluiden van verschillende kanten helder en duidelijk door. Het beste oor hoort dus voor beide oren.
Door de toepassing van een CROS hoortoestel is het niet meer nodig om het goede oor naar de spreker toe te draaien en zijn gesprekken in rumoer ook makkelijker te volgen. Soms is dat toedraaien naar de spreker ook helemaal niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld in de auto waar de reisgenoot aan de kant van het slechte/dove oor zit.
Toepassing van een CROS hoortoestel
Een CROS-hoortoestel wordt toegepast bij mensen die:
- Volledig doof zijn aan één oor (eenzijdige doofheid), terwijl het andere oor normaal of goed functioneert.
- Zeer ernstig gehoorverlies hebben aan één oor, waarbij een conventioneel hoortoestel niet voldoende verbetering geeft.
- Vanwege chronische ontstekingen of medische aandoeningen aan één zijde geen hoortoestel kunnen verdragen
Het BiCROS hoortoestel
Een variant op het CROS toestel is het BiCROS-hoortoestel. Dit type hoortoestel past de audicien toe wanneer er gehoorverlies is aan beide oren, maar waarbij het ene oor aanzienlijk slechter is dan het andere. In dit geval vangt de microfoon geluiden op van de zeer slechthorende of dove kant en stuurt deze over naar het andere oor. Aan die zijde bevindt zich ook een hoortoestel en het binnenkomende geluid daar wordt zo optimaal mogelijk aangepast aan het gehoorverlies van het betere maar toch ook slechthorende oor.
(Bi)CROS met in het oor hoortoestellen
Ook met discreet te dragen in het oor hoortoestellen is een (Bi-)CROS systeem te creëren.
Bij een BiCROS moet het oor waar de ontvanger op komt met hoortoestelfunctie niet een heel groot gehoorverlies hebben. Dan kan een in-het-oor toestel te kort schieten qua versterking en is het nodig om te kiezen voor achter het oor gedragen hoortoestellen.
Samenvatting CROS en BiCROS hoortoestellen
Een CROS hoortoestel biedt een oplossing voor mensen met aan één oor gehoorverlies of doofheid. Een BiCROS oplossing komt op zijn beurt in beeld wanneer ook het betere oor zodanig gehoorverlies heeft dan een hoortoestel daarop nodig is. Het toestel aan het betere oor ontvangt dan het signaal afkomstig van het slechte/dove oor en zorgt tegelijkertijd dat geluiden die bij het toestel aankomen -zowel van het andere oor als van geluiden die bij de microfoon aankomen van het toestel- zo optimaal mogelijk versterkt worden.
Met een (Bi)CROS oplossing is het weer makkelijker om deel te nemen aan gesprekken en geluiden te plaatsen in de ruimte. Het helpt de drager ervan om beter te begrijpen wat er rondom hem of haar gebeurt.
Ook voor mensen die om medische redenen geen hoortoestel aan een minder goed horend oor verdragen kan het een goede oplossing zijn.
Een BiCROS systeem kan zowel met achter het oor gedragen hoortoestellen als met in het oor gedragen hoortoestellen worden gecreëerd.
Bij eenzijdige doofheid zijn er ook nog andere oplossingen mogelijk (lees meer).