CIC hoortoestellen

CIC hoortoestellen

‘CIC’ bij CIC hoortoestellen staat voor “complete in the canal”: compleet het kanaal hoortoestel of wel volledig in de gehoorgang hoortoestel. Dit zijn hele kleine hoortoestellen die diep in het oor zitten en daardoor zo goed als onzichtbaar te dragen zijn. CIC’s zijn echter niet geheel onzichtbaar. Ze zijn weliswaar zeer klein en discreet te produceren, maar doordat ze niet heel diep in het oorkanaal zitten, blijven meestal toch enigszins zichtbaar. De meeste mensen vinden een CIC meer dan voldoende onopvallend. Doordat de afmeting klein is, maar ook weer niet superklein, is het mogelijk in deze hoortoestellen nog steeds zeer geavanceerde technieken toe te passen. Zo is er voldoende ruimte om Bluetooth in te bouwen en is de batterij voldoende groot (veelal 312) om de daarvoor benodigde energie te leveren.

Lees verder
Inhoud tekst

Directe communicatie met telefoon mogelijk

Met Bluetooth kunnen hoortoestellen tegenwoordig direct communiceren met telefoons van Apple en tablets van dit merk (‘Made for iPhone’). Inmiddels zijn er ook hoortoestellen die dit kunnen met Android telefoons.
Bij nog kleinere modellen, zoals de Invisble In the Canal (onzichtbaar in de gehoorgang) verloopt dit proces via de tussenkomst van een zogeheten streamer. Dit is een apparaatje dat dan als brug dient tussen de hoortoestellen en de telefoon. Met een dergelijke streamer kan ook getelefoneerd worden met andere merken smartphones.

Doordat het formaat van een CIC klein is maar niet super klein is er meestal ook ruimte voor een schakelaar om van programma te wisselen of het volume bij te stellen. Dit kan overigens ook tegenwoordig vaak via een App op de smartphone. Het voordeel van een in-het-oor toestel is vaak ook weer een nadeel van deze zeer kleine hoortoestellen. De gehoorgang is een warme, vettige en vochtige ruimte, waardoor de toestellen ook defect kunnen raken. Doordat de batterijen relatief klein zijn, dienen ze ook regelmatiger vervangen te worden dan bij grotere hoortoestellen (tussen de 3 en 7 dagen).

Door middel van een dun doorzichtig koordje zijn CIC hoortoestellen uit het oor te halen. Deze hoortoestellen zijn niet voor iedereen geschikt, omdat de gehoorgang zowel wat betreft vorm als grootte aan een aantal minimale eisen moet voldoen.

Voordelen:

  • het hoortoestel is door het kleine formaat onopvallend te dragen
  • alles zit in één en dezelfde behuizing, dus geen apart oorstukje en hoortoestel;

Nadelen:

  • doordat de elektronica zich in het oor bevindt is de kans groter dat er defecten optreden
  • het hoortoestel vereist een goede discipline van de gebruiker bij het onderhoud: oorsmeer moet regelmatig worden verwijderd en het filtersysteem dat ervoor zorgt dat de telefoon niet verstopt raakt, moet regelmatig vervangen worden
  • doordat het hoortoestel zeer klein wordt gebouwd en volledig in de gehoorgang moet passen, kan er alleen gebruik worden gemaakt van een hele kleine batterij. Omdat kleine batterijen minder vermogen kunnen afgeven dan grote, zullen deze relatief snel leeg zijn.