Beste Hoortoestellen 2023

Beste Hoortoestellen 2023

Wat zijn de beste hoortoestellen in 2023? Ieder jaar komen er nieuwe high-end hoortoestellen op de markt. Soms zijn de verbeteringen groot, soms zijn de verschillen met een eerdere generatie minder groot. Ieder merk heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Voor de individuele slechthorende cliënt is het moeilijk van te voren te bepalen wat het beste is. Alleen uittesten van een hoortoestel kan daar uitsluitsel over geven. De website HearingTracker heeft samen met het onafhankelijk laboratorium HearAdvisor ruim 40 tophoortoestellen getest. Uit de test kwam de Oticon Real en de Phonak Lumity als beste naar voren voor het verstaan in lawaai en rumoer.

Lees verder
Inhoud tekst
De hoortoestellen van Oticon, de Oticon Real, scannen de omgeving voortdurend en laten zoveel mogelijk informatie toe

Voor de beste hoortoestellen in 2024 klik hier

High-end hoortoestellen: de top hoortoestellen

Iedere hoortoestelfabrikant introduceert om de paar jaar een nieuw platform high-end hoortoestellen. Deze toestellen zijn qua techniek en mogelijkheden het beste wat uw audicien u te bieden heeft. 
De nieuwste generaties hoortoestellen hebben weer meer rekenkracht en zijn daarmee in staat de omgeving nog nauwkeuriger in kaart te brengen en zich daaraan vervolgens aan te passen. Ook nemen de mogelijkheden toe bij het samenwerken met smartphones, tv en hifi toe.
Ook kunnen hoortoestellen vandaag de dag (anoniem) informatie uitwisselen met internet en gebruik maken van de ervaringen en instellingen van andere gebruikers. Daarnaast zijn hoortoestellen ook online en dus op afstand aan te passen. De gebruiksduur van de oplaadbare batterij wordt ook steeds langer.
Klik hier voor een lijst met de beste hoortoestellen in 2023 op de markt. klik hier

Grotere rekenkracht

Met nog grotere rekenkracht in de nieuwste High End hoortoestellen is het mogelijk de technieken nog beter op elkaar af te stemmen. Elke nieuwe generatie hoortoestellen heeft voor de slechthorende gebruiker de potentie in zich om tot beter verstaan in geroezemoes te komen en ervoor te zorgen dat horen en verstaan minder moeite kost.

beste hoortoestellen 2023

Hoog innovatietempo

Het enorm hoge innovatietempo in High End toestellen is vergelijkbaar met dat van smartphones. Daarbij nemen ook de communicatiemogelijkheden met smartphones, computers, tv en hifi steeds verder toe. Niet alleen op het gebied van het verstaan van spraak hebben de nieuwste hoortoestellen meer te bieden, ook de geluidskwaliteit wordt gelukkig steeds beter. Dit komt doordat de hoortoestellen een steeds betere dynamiek en een groter frequentiebereik hebben. De grotere verwerkingssnelheid van het geluid in het hoortoestel heeft een positief effect op de geluidskwaliteit. Al deze facetten komen zowel het ruimtelijk horen als de muziekbeleving ten goede.

beste hoortoestellen
Phonak Paradise hoortoestellen kunnen verbinden met zowat iedere telefoon die beschikt over Bluetooth

Telefoneren met hoortoestellen

De meeste High End hoortoestellen kunnen communiceren met zowel iPhone als Android smartphones.

Met iPhone’s

Op dit moment ondersteunen de meeste hoortoestellen de directe samenwerking met de iPhone van Apple: zowel muziek als het telefoongeluid kan in stereo worden overgestuurd zonder tussenkomst van een zogeheten streamer. Zo’n streamer is een klein apparaatje dat de gebruiker om de nek hangt of op de revers van een colbert draagt. Een streamer dient als tussenstation tussen de smartphone en de hoortoestellen. Bij de smartphone van Apple, de iPhone, is zo’n streamer bijna bij alle merken hoortoestellen niet meer nodig. Zij dragen daarom dan ook het predicaat: ‘Made for iPhone’. Eind 2021 heeft Apple het LEA2 communicatieprotocol in de iPhone en iPad ondergebracht. Hiermee kan de hoortoesteldrager met recente modellen van de iPhone en iPad van Apple volledig handsfree telefoneren en telewerken met hoortoestellen die dit protocol ondersteunen. Met dit Apple-protocol is tweerichtingsverkeer tussen de smartphone en de hoortoestellen mogelijk. Het luidsprekertje geeft het geluid van de gesprekspartner weer en de microfoon van het toestel vangt de eigen spraak op en stuurt via de telefoon over.
Het nieuwe protocol werkt daarnaast volledig in stereo en is ook nog eens energiezuiniger dan het vorige protocol.

Met Android smartphones

Om te kunnen telefoneren met Android smartphones moet bij de meeste hoortoestellen nog wel gebruik worden gemaakt van een streamer. Enkele hoortoestellen maken hierop een uitzondering, die kunnen direct communiceren met zowel Apple als met Android telefoons. Daarvoor is dan wel een telefoon nodig met Android versie 10 en die ook het speciale ASHA protocol ondersteunt. Dat zijn op dit moment nog maar een paar Android smartphones.
Phonak heeft bij het uitblijven van een goede standaard zelf een chip ontwikkeld die met zowat alle merken en type telefoons kan communiceren. Deze eigen chip is ook terug te vinden in de Phonak Lumity. Een ander voordeel van het Phonak Lumity hoortoestel is dat het toestel twee Bluetooth verbindingen tegelijkertijd kan aangaan. Dat maakt het snel wisselen tussen apparaten (denk daarbij aan wisselen tussen een telefoon en tablet of computer) mogelijk. Ondertussen zijn er ook hoortoestellen die gebruik maken van de Google ASHA techniek.

Google’s ASHA

Google heeft een techniek ontwikkeld die het telefoneren en het streamen van muziek tussen hoortoestellen en Android telefoons mogelijk maakt.
De nieuwe techniek met de naam Audio Streaming for Hearing Aids (ASHA) maakt het mogelijk zowel telefoongesprekken als audio in hoge kwaliteit van Android telefoons richting beide hoortoestellen te sturen (lees meer). Voor deze techniek is minimaal Android versie 10 nodig, maar ook moet de telefoon dit protocol ook ondersteunen. Op dit moment zijn er slechts een klein aantal telefoons die dit doen. Een smartphone met Android 10 alleen is dus niet genoeg.

Telefoneren op de klassieke manier

Natuurlijk is het ook mogelijk om te telefoneren door de telefoon bij het oor te houden. Bij de meeste achter het oor gedragen hoortoestellen moet de drager dan de telefoon wel bij de microfoons bovenop het toestel houden. Een uitzondering is daarop de ReSound Omnia. Die heeft een uitvoering beschikbaar waar de microfoon in het oor zit. Bij dat toestel kan de telefoon gewoon op de klassieke manier gewoon tegen het oor gehouden worden. Dat geldt natuurlijk ook bij kleine in het oor gedragen hoortoestellen.

Verbinding met tv en hifi

Met de nieuwste hoortoestellen is het mogelijk het geluid van de tv of hifi direct in stereo naar de hoortoestellen te verzenden. Iedere fabrikant heeft daar zijn eigen bijbehorende apparatuur voor. Het oversturen van audio signaal naar de hoortoestellen wordt ook wel ‘streamen’ genoemd.

De nieuwe Widex tv-play

Verbonden met internet

Inmiddels zijn er ook hoortoestellen die verbonden zijn met het internet.
De Oticon Opn was het eerste hoortoestel dat kan werken met het If This Then That (IFTTT) protocol en op die manier  verbonden zijn met internet. Het nieuwste hoortoestel van Oticon, de Oticon More en de in 2023 geïntroduceerde Oticon Real , heeft deze techniek ook aan boord. Zodra er iemand aanbelt kan de hoortoesteldrager desgewenst in zijn oor de boodschap: “Er is iemand aan de deur” krijgen. Hiervoor moet er wel een deurbel aanwezig zijn die ook het IFTTT protocol ondersteunt. Via IFTTT  kan er ook een seintje in het hoortoestel worden gegeven als er een email binnenkomt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Widex Evoke Iphone
Widex hoortestellen staan in verbinding met het internet en delen informatie anoniem met Widex om zo de werking te optimaliseren

Ook zijn er hoortoestellen die de veranderingen die de drager in bepaalde geluidsomgevingen maakt registeren via internet. Dit gebeurt anoniem. Widex doet dit in de betere hoortoestellen. Met de gegevens van heel veel gebruikers wereldwijd optimaliseert Widex vervolgens automatisch de hoortoestelinstellingen van de individuele gebruiker. De Widex MOMENT maakt gebruik van deze vorm van ‘machine learning’.

online afstellen beste hoortoestellen

Online afstellen

Uw nieuwe hoortoestellen online laten fijnafstellen kan zeer praktisch zijn: het scheelt reis- en wachttijden en is ideaal voor mensen die een druk leven hebben. De fijnafstelling van de hoortoestellen verloopt met behulp van een smartphone die verbonden is met internet. De audicien legt verbinding met een speciale app op de smartphone van de slechthorende en kan de hoortoestellen zo vanuit zijn winkel bijstellen (harder, zachter, meer of minder hoog, nieuw programma etc). De drager van de hoortoestellen kan gewoon thuis of op zijn werk blijven.

Starkey Livio Edge AI oplaadbaar hoortoestel
Oplaadbare achter en in-het-oor hoortoestellen van Starkey

Oplaadbaar

De beste hoortoestellen zijn tegenwoordig ook oplaadbaar. Iedere fabrikant heeft oplaadbare achter-het-oor hoortoestellen. Ook zijn er sinds een paar jaar oplaadbare in-het-oor hoortoestellen.

STarkey Livio Edge AI

Sensoren

Ook zijn er hoortoestellen die beschikken over speciale sensoren. Wanneer de gebruiker valt, registreert het hoortoestel dit en zorgt ervoor dat de smartphone automatisch een of meerdere noodnummers belt. Ook registeren de sensoren bewegingen en zijn de hoortoestellen te gebruiken als monitor voor activiteiten (‘activity tracker’). De Starkey Livio Edge AI was het eerste hoortoestel met dergelijke sensoren. Deze zijn ook weer terug te vinden in het nieuwe Starkey Livio Evolv AI hoortoestel. Ook de Phonak Audéo Fit heeft sensoren die de lichamelijke actitviteit in de gaten houden.
Zowel Signia Xperience als de Phonak Lumity maken gebruik van bewegingssensoren om ook de instellingen van de hoortoestellen aan te passen. Zodra deze toestellen in de gaten hebben dat de drager beweegt (loopt of fietst) zullen de instellingen aangepast worden zodat bijvoorbeeld een aanwezige gesprekspartner naast hem/haar goed is te verstaan.

Vertaalfunctie en herinneringen

De nieuwste generatie hoortoestellen werken meer en meer samen met de smartphone. Ze kunnen gesproken tekst in een vreemde taal vertalen naar de eigen moedertaal en deze hoorbaar maken in de hoortoestellen. Het aantal talen dat hoortoestellen ondersteunen bij deze vertaalfunctie neemt steeds verder toe.
Ook kan het hoortoestel herinneringen laten horen, bijvoorbeeld omdat u bijvoorbeeld een afspraak heeft over een kwartier, of dat u medicatie moet innemen.

beste hoortoestellen
De Signia Styletto hoortoestellen zijn fraai vormgegeven

Design

Het oog wil natuurlijk ook wat, ook bij hoortoestellen. De meeste hoortoestellen vandaag de dag hebben een fraai design en zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Zo nu en dan komen er hoortoestellen met een heel bijzonder design op de markt zoals de Signia Styletto.

Kiezen voor de beste hoortoestellen is geen luxe

Hoortoestellen kunnen het verloren hoorvermogen bij een gehoorverlies voor een groot deel compenseren, maar veelal niet voor de volle 100 procent. Hoortoestellen kunnen immers niet herstellen wat er in het oor beschadigd is geraakt. Hoortoestellen zijn daarom niet te vergelijken met een bril. Een bril corrigeert relatief eenvoudige afwijkingen bij de bolling van de lens en dát is veelal wel voor 100 procent corrigeerbaar. Schade in het slakkenhuis is te vergelijken met schade aan het netvlies van het oog. Zoals een bril niet kan corrigeren wat er misgaat op het netvlies, kunnen zelfs de meest geavanceerde hoortoestellen niet volledig corrigeren wat er niet meer werkt in het slakkenhuis.

Alle mogelijkheden aangrijpen

Het is dan ook aan te raden om alle mogelijkheden om het hoorvermogen te verbeteren aan te grijpen. De ene keer kan dit resulteren in het beter verstaan van spraak, de andere keer in meer luistercomfort of minder luisterinspanning. Slechthorenden zijn vaak sneller moe door de extra inspanning die zij moeten leveren om te horen en te verstaan.
Soms worden de betere hoortoestellen afgeschilderd als luxe, als rijden in een kostbare auto. Deze vergelijking gaat natuurlijk alleen op als een minder geavanceerd hoortoestel het gehoorverlies al volledig kan compenseren of in ieder geval voldoet aan alle luisterwensen die de gebruiker heeft.

Of dit laatste haalbaar is, is onder meer afhankelijk van de taken die moeten worden uitgevoerd, de verschillende omgevingen waarin gefunctioneerd moet worden (lawaai en akoestiek) en de beperkingen die u in verschillende situaties ervaart. Ook kampen veel slechthorenden met oorsuizen (tinnitus) en de meer geavanceerde hoortoestellen hebben hiervoor een speciale programma’s voor aan boord.

Beste hoortoestellen 2023 alleen in vrije markt

De nieuwste hoortoestellen zijn helaas alleen beschikbaar in de vrije markt en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit komt doordat de prijzen binnen de verzekerde zorg voor hoortoestellen sinds 2013 steeds lager zijn geworden. Hierdoor passen High End hoortoestellen qua prijsniveau daar niet meer binnen. Echter ook binnen de verzekerde zorg zijn er uitstekende hoortoestellen te verkrijgen. Soms zijn dit hoortoestellen die 2 jaar geleden nog als high end werden verkocht. Uw audicien kan u helpen met het kiezen van een zo goed mogelijk toestel dat vergoed wordt door uw zorgverzekeraar. Natuurlijk kunt u ook uittesten of een high end hoortoestel meerwaarde voor u heeft en of u het verschil van de extra kosten waard vindt.

Niet elk merk overal verkrijgbaar

In het pdf document met High End hoortoestellen worden de innovaties van de A-merken in Nederland beschreven. Niet alle audiciens leveren alle merken en types. Veelal leveren zij slechts een aantal merken uit het overzicht. Dit kan zijn omdat bepaalde audiciensbedrijven verbonden zijn aan bepaalde fabrikanten, zij een zogeheten private-label merk leveren (huismerk) of doordat audiciensbedrijven om wille van inkoopvoordeel slechts een beperkt aantal merken leveren. Deze laatste tendens komt door de prijsdruk die ontstaan is na de invoering van de functiegerichte aanspraak op hoortoestellen in 2013. Hierbij worden hoortoestellen in 5 categorieën ingedeeld. Door de aanbestedingen van verzekeraars zijn de vergoedingen voor de verstrekking van hoortoestellen door audiciens herhaaldelijk gedaald.

Huismerk-hoortoestellen

De meeste grotere audiciensbedrijven, ook hoortoestelketens genoemd, leveren huismerk-hoortoestellen. Soms naast de merkhoortoestellen, maar soms leveren ze alleen hoortoestellen met een eigen naam. Dit wordt ook wel een private label genoemd. Dit maakt de hoortoestelmarkt helaas minder transparant voor de slechthorende consument omdat het lastig is te achterhalen welke merk of merken erachter schuil gaan (lees meer over huismerk-hoortoestellen).

Onderling vergelijken op grond van alleen technische data lastig

High End hoortoestellen zijn technisch gezien onderling lastig te vergelijken. De implementatie van één en dezelfde techniek kan per merk verschillen en daardoor bij het ene merk beter zijn dan bij het andere. Daarnaast zal bij het ene merk samenwerking tussen verschillende technieken anders verlopen, waardoor het eindresultaat voor iedere slechthorende op individueel niveau anders kan zijn. Ook spelen persoonlijke geluidsvoorkeuren een rol en ook gewenning aan een bepaalde manier van verwerking van geluid met eerdere hoortoestellen heeft invloed op de voorkeur. Om te bepalen of een High-End hoortoestel voor u meerwaarde heeft, kunt u alleen te weten komen door ze zelf uit te testen.

beste hoortoestellen 2023

Extra hoorhulpmiddelen

Het kan nuttig zijn om naast hoortoestellen extra hoorhulpmiddelen aan te schaffen. Denk daarbij een speciale telefoon voor slechthorenden, een speciale wekker voor slechthorenden, of andere wek- en waarschuwingsmiddelen. Ook zogeheten solo-apparatuur heeft voor slechthorenden met een ernstiger gehoorverlies flink wat voordelen. Een externe microfoon of tafelmicrofoon kan namelijk in uitdagende situaties het verstaan aanzienlijk vergemakkelijken.

Beste Hoortoestellen 2023

De website HearingTracker heeft samen met het onafhankelijk laboratorium HearAdvisor ruim 40 tophoortoestellen getest. Uit de test kwam de Oticon Real en de Phonak Lumity als beste naar voren voor het verstaan in lawaai en rumoer (lees meer).

De beste hoortoestellen in 2023 zijn in alfabetische volgorde:

Voor meer informatie en ook andere type hoortoestellen van deze merken kijk ook op de websites van:

Oticon.nl
Phonak.nl
Bernafon
Signia-hoortoestellen.nl
Starkey.nl
Widex.nl
Resound.nl