Advies Leefstijlraad: nog maar 12 flesjes in krat bier om blessures aan schouders te voorkomen

Door: Jan Leeflang

De Leefstijlraad adviseert het aantal flesjes bier in een krat te halveren. Dit om blessures aan schouders bij consumenten te voorkomen. Verschillende media en deskundigen melden dat er een golf aan nieuwe patiënten is te verwachten als er niet snel iets gebeurt. Binnenkort vergadert de Kamer over een wetsvoorstel voor het halveren van het aantal flesjes in kratten. Dat moet er voor zorgen dat er nu eindelijk maatregelen worden genomen. Bierbrouwers nemen zelf namelijk hun verantwoordelijkheid niet. Een eerder convenant met de bierbrouwers heeft te weinig opgeleverd. De grote kratten blijken nog steeds massaal in de detailhandel te vinden.  

kratten bier

Rapport Leefstijlraad

De commissie die de Leefstijlraad adviseert, heeft geen overtuigend bewijs kunnen vinden dat het sjouwen van kratten bier tot meer schouderklachten leidt. Ook is er nog geen bewijs gevonden van een toename in het aantal mensen met schouderklachten. Toch ziet dr. Ron de Vrieze van de Rug- en Schouderpijn Poli in Dordrecht ieder jaar mensen met klachten binnenkomen. Hij zegt daarover: “Het is voor eenieder duidelijk dat 24 flesjes, twee keer zoveel is als 12 flesjes en daarmee is het risico op schouderklachten dus ook veel groter.” De Vrieze vervolgt: “Ook is de positie van de krat ten opzichte van de schouder bij het dragen van een grote krat risicovoller dan bij een kleine.”

Maatregelen op zijn plaats

Ondanks dat er geen overtuigend bewijs is gevonden in de wetenschappelijke literatuur voor blessures door het tillen van grote kratten bier en ook niet voor de toename van het aantal patiënten, vinden medisch specialisten en fysiotherapeuten maatregelen op zijn plaats. Fysiotherapeut Connie Schapen: “Van de week zag ik weer iemand met een gescheurde schouderpees. Zeker mannen boven de 60 die wekelijks een kratje bier vanuit de supermarkt naar huis dragen lopen een vergroot risico. Ook het met een krat op de bagagedrager naar huis fietsen is gevaarlijk. De schouder zit dan in een onnatuurlijke positie.”

Preventie

Schapen vindt ook dat er meer aan preventie moet gebeuren: “Vanuit preventie is het sowieso goed om regelmatig schouderoefeningen te doen. Wij fysiotherapeuten helpen daar graag bij. We hebben daarvoor dan wel budget nodig natuurlijk.”

Ook de patiëntenvereniging Articulatio Humeri en de stichting Veilig Tillen vindt dat er meer aan preventie moet worden gedaan. Voorzitter Ron de Lange van de patiëntenvereniging: “Als we nu niks doen hebben we straks een hele generatie met schouderklachten. Die kunnen straks nog geen eens meer een glas bier optillen. Omdat ze dan ook niet meer naar de kroeg kunnen, leidt dat onherroepelijk tot sociale isolatie.”

Medische tape

Ook zorgwinkels en producenten van medische tape vinden het nu echt tijd worden voor maatregelen. Van Schaik van Zorgtape: “In de medische wereld is ondertussen wel consensus dat het sjouwen van kratten bier schadelijk is. En let op: één keer in je leven helpen met een wasmachine sjouwen kan al tot blijvende schouderklachten leiden. Wij raden dan ook zeker alle mannen boven de 40 aan om medische tape op hun schouders te plakken. Voorkomen is immers beter dan genezen.”

Cumulatief effect: voorzorgbeginsel op zijn plaats

Voor de commissie van de Leefstijlraad is het cumulatieve effect de belangrijkste reden voor het advies om het aantal flesjes bier per krat te reduceren. Mensen sjouwen immers niet alleen met kratten bier. Ook met frisdrank, aardappelen, tegels en zakken tuinaarde wordt gezeuld. Daarnaast worden we ook steeds ouder en we moeten dus ook langer met onze schouders doen. De kans op blessures door het sjouwen van kratten neemt per 10 levensjaren met 15% toe, dat zegt de Wereld Leefstijl Organisatie (WLO). Daarom adviseert de Leefstijlraad vanuit het voorzorgsbeginsel om het aantal flesjes in een krat te halveren tot maximaal 12.

Bierbrouwers verbolgen

Bierbrouwers reageren verbolgen op de voorgestelde maatregelen. Zij vrezen dat hierdoor hun omzet drastisch zal afnemen. De woordvoerder van Glap-bier: “Wij krijgen de schuld terwijl wij al maatregelen hebben genomen. Wij hebben al jaren een handvat in het midden van onze kratten. Het tillen en sjouwen van dozen met wijn onder je arm is veel risicovoller.”
Ook vanuit de website Schouderzaken.nl komt kritiek. De webredacteur roept al jaren dat de voorlichting meer ‘evidence based’ moet worden. Onderzoek heeft namelijk laten zien dat er pas een blessure aan de schouder optreedt bij het sjouwen van drie kratjes per week over meer dan 500 meter.

Behandeling preventie Kamer

Binnenkort zal de commissie voor Leefstijl in debat gaan over preventie in de Kamer. Daarbij zal ook het sjouwen van kratten meegenomen worden. De Staatssecretaris van Leefstijl zal hiervoor speciaal deze keer naar de Kamer komen. Mogelijk wordt het aantal flesjes in een krat wettelijk vastgelegd. Wordt vervolgd…..