Achter het oor hoortoestel
De naam zegt het al: deze hoortoestellen (of hoorapparaten) worden achter het oor gedragen. Het geluid dat het achter het oor hoortoestel verlaat, wordt via een slangetje dat aan het toestel bevestigd zit naar het oorstukje of kleine tip gebracht. Het oorstukje of tip zit in het oor. Een oorstukje wordt speciaal op maat gemaakt. Een tip is ‘kant-en-klaar’ en kan zo worden geplaatst. Doordat de behuizing van achter-het-oor hoortoestellen groter is dan die van een een in-het-oor hoortoestel, kan er een grotere batterij en versterker in geplaatst worden, waardoor meer versterking mogelijk is. Achter-het-oor hoortoestellen zijn vaak in tal van kleuren leverbaar.
Lees verderMeest verkocht
In Nederland zijn achter-het-oor hoortoestellen de meest verkochte toestellen. De komst van zeer kleine achter-het-oor hoortoestellen en de aanpassing van gewone achter-het-oortoestellen met zeer dunne slangetjes die met een kleine tip (dus zonder oorstukje) in het oor wordt geplaatst heeft hier aan bijgedragen. Ook de kleine luidspreker-in-het-oor hoortoestellen (ofwel LIHO toestellen) zijn populair.
Dergelijke LIHO-hoortoestellen kennen alle voordelen van achter-het-oor hoortoestellen gecombineerd met een grote onzichtbaarheid en een nog betere geluidskwaliteit door de plaatsing van de luidspreker in het oor. Voor zwaardere verliezen zullen LIHO hoortoestellen ongeschikt zijn. Een achter-het-oor hoortoestel met slangetje en oorstukje is dan nodig.
Voordelen achter-het-oor hoortoestel:
- relatief weinig reparaties, doordat de elektronica zich buiten het oor bevindt;
- makkelijk in onderhoud: het oorstukje kan gewoon in het water worden schoongemaakt;
- de batterij gaat veelal langer mee dan bij in-het-oor hoortoestellen (groter);
- geschikt voor zwaardere verliezen
Nadeel achter-het-oor hoortoestel (voor sommigen):
- In sommige gevallen (afhankelijk van ernst gehoorverlies) duidelijk zichtbaar (bij kort haar of kaalheid)