Effect CI op tinnitus

Effect CI op tinnitus

Veel ernstig slechthorenden en doven hebben ook last van tinnitus. Het hebben van ernstige last van tinnitus is geen reden op zich om in aanmerking te komen voor een cochleair implantaat. Maar welk effect kunnen (ernstig) slechthorenden en doven op hun tinnitus verwachten wanneer zij een cochleair implantaat krijgen?

Lees verder
Inhoud tekst

Wat is het effect van een CI op tinnitus

Uit onderzoek van het UMC Utrecht en het Ear Science Institute uit Australia dat gepubliceerd is in ‘Trends in Hearing’ blijkt dat tinnitus minder vaak voorkomt na implantatie. Ook blijken de negatieve gevolgen van tinnitus minder te zijn na implantatie met een cochleair implantaat. Het onderzoek werd uitgevoerd onder patiënten met aan beide zijden een ernstig tot zwaar gehoorverlies. Tinnitus kwam niet alleen minder vaak voor, ook namen de psychische problemen die samengaan met tinnitus af. Lees hier meer over het onderzoek naar de effecten van een CI op tinnitus.
Bij de activatie van de geluidsprocessor kan de tinnitus in eerste instantie toenemen. Uit een studie waarbij de onderzoekers dit zeer vroeg na de plaatsing van het cochleair implantaat deden, kwam dit naar voren. Het goede nieuws: de tinnitusklachten namen na twee weken af. Deze positieve tendens zette zich in de weken erna voort (lees meer).