Cochleair implantaat operatie – het verloop

Cochleair implantaat operatie – het verloop

Hoe lang duurt een cochleair implantaat operatie? Welke voorbereidingen zijn er nodig bij een CI operatie? Hoe verloopt een cochleair implantaat operatie? Wat doet de chirurg precies? Wanneer wordt het cochleair implantaat aangezet? Lees hier wat een patiënt te wachten staat voor, tijdens en na de cochleair implantaat operatie.

Lees verder
Inhoud tekst
cochleair implantaat operatie hoe lang

Hoe lang duurt een cochleair implantaat operatie?

De operatie die nodig is voor de plaatsing van een cochleair implantaat duurt tussen de twee en drie uur. De cochleair implantaat operatie die onder algehele narcose plaatsvindt, wordt uitgevoerd bij een van de acht CI centra.

De voorbereiding voor de cochleair implantaat operatie

Nuchter

Bij de meeste ziekenhuizen vindt de opname meestal op de dag van de operatie zelf plaats. De patiënt moet op de dag van de cochleair implantaat operatie nuchter blijven. Het ziekenhuis geeft aan hoeveel uur de patiënt van te voren niet meer mag eten. Over het algemeen zal dat vanaf 12 uur middernacht zijn. Drinken mag de patiënt meestal tot twee uur voor de operatie. Heldere vloeistoffen zijn toegestaan om te drinken, maar alcohol niet. Het ziekenhuis geeft de patiënt over het algemeen een brochure mee of een verwijzing naar de website waar deze informatie is te lezen.

Douchen en haren wassen

Meestal vraagt het ziekenhuis ook om in de ochtend (of de avond er voor) de haren goed te wassen en te douchen. Dat in verband met de hygiëne. Er ontstaat immers door de operatie een wond op het hoofd.

Geen bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van medicijnen die het bloed verdunnen (zoals aspirine) is al vanaf enkele dagen voor de cochleair implantaat operatie niet toegestaan. Door de inname van deze medicijnen wordt de kans op nabloedingen namelijk groter. Het ziekenhuis laat de patiënt weten wanneer hij of zij moet stoppen met het gebruik ervan. Het kan zijn dat de arts de patient een vervangend medicijn voorschrijft.

Vlak voor en tijdens de cochleair implantaat operatie

cochleair implantaat operatie wegscheren haar

Vlak voor de cochleair implamtaat operatie wordt, als dat nodig is, wat haar achter het oor weggeschoren en wordt de patiënt klaargemaakt voor de operatie. Hiertoe kunnen behoren het aanbrengen van apparatuur om de patiënt zijn hart en ademhaling in de gaten te houden, het aanbrengen van een masker voor zuurstof en het toedienen van de medicatie waardoor de patiënt verdoofd raakt. De patiënt heeft het gevoel in een diepe slaap te zijn. Het gebied achter het oor wordt schoongemaakt en de chirurg maakt een sneetje in de huid en maakt vervolgens het zogeheten mastoid bot vrij. In dit bot, waarachter het binnenoor huist, maakt de chirurg een zeer klein gaatje (minder dan 2 mm groot).

Toegang tot het middenoor bij CI operatie

Via dit kleine gaatje krijgt de chirurg toegang tot het middenoor en het binnenoor waar het slakkenhuis zich bevindt. Door dit gaatje kan de chirurg de elektroden in het slakkenhuis plaatsen. De chirurg maakt verder een groeve in het schedelbot achter het oor waarin het implantaat wordt geplaatst. Tijdens de operatie wordt met een meting direct nagegaan of het implantaat goed is geplaatst. Wanneer blijkt dat de plaatsing goed is, brengt de chirurg de huid weer terug en hecht de wond. Op het hoofd wordt een drukverband aangelegd. Dit moet ongeveer een dag erop blijven zitten. Vaak krijgt de patiënt tijdens en soms ook na de operatie een antibioticum om infecties tegen te gaan.

In specifieke gevallen maakt de chirurg tijdens de operatie gebruik van zogeheten fluoroscopie. Daarmee krijgt de arts door middel van een röntgenfilm realtime zicht op de plaatsing van het implantaat (lees meer).

Na de cochleair implantaat operatie

Wanneer de patiënt na de ingreep ontwaakt zal deze zich enige tijd in een speciale uitslaapkamer bevinden totdat de narcose is uitgewerkt. Soms zal de patiënt zich wat duizelig of verward voelen. Ook kan de patiënt een raar gevoel in zijn maag of last van een zere keel hebben.

Wanneer naar huis na een cochleair implantaat operatie

Als de arts geen complicaties constateert en de patiënt zich goed voelt, kan het zijn dat deze dezelfde avond al nog naar huis mag. Het aangebrachte drukverband dat om het hoofd zit, haalt de patiënt dan de volgende dag zelf eraf. Het kan ook zijn dat de patiënt nog een nachtje in het ziekenhuis moet blijven. De patiënt mag dan meestal de volgende dag vertrekken nadat een arts langs is geweest en het verband heeft verwijderd. Vandaag de dag gebruikt de chirurg veelal oplosbare hechtingen die vanzelf verdwijnen. Bij niet-oplosbare hechtingen verwijdert de arts de hechtingen een week erna.

Genezing operatiegebied

De meeste patiënten voelen zich na de operatie vaak goed genoeg om dagelijkse bezigheden uit te voeren. Het operatiegebied heeft zo’n 3 tot 5 weken nodig om goed te helen en om alle zwellingen te laten slinken.

Herstel van cochleair implantaat operatie

De eerste weken na de cochleair implantata operatie zijn nodig om ervan te herstellen en weer energie op te doen voor de revalidatie. Tijdens deze periode is er een voorbereidende afspraak om uitleg te geven over de apparatuur.

Risico cochleair implantaat operatie

Aan iedere operatie zitten natuurlijk risico’s. Afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid van een patiënt kunnen er al risico’s vastzitten aan de narcose die nodig is. Echter ook de operatie zelf kan complicaties met zich meebrengen. Deze zijn over het algemeen klein (lees meer).

Wanneer wordt het cochleair implantaat aangezet?

Ongeveer 3 tot 6 weken na de CI operatie wordt het cochleair implantaat aangezet. De audioloog activeert dan de spraakprocessor van het cochleair implantaat. Het mag duidelijk zijn dat dit een heel bijzonder moment voor de patiënt is. Na het aanzetten van het cochleair implantaat start de revalidatiefase. In deze fase zijn veel afspraken nodig om de instellingen goed te krijgen.
Tijdens de revalidatieperiode kunnen het cochleair implantaat team (CI-team) van uw ziekenhuis, de eventuele gezinsbegeleider en mensen uit de omgeving de patiënt tot steun zijn.
Voor meer informatie over het aanzetten van het cochleair implantaat en de revalidatie fase erna klik hier.