Oticon Adapto: Uniek hoortoestel rekent af met hinderlijke bijeffecten

Dit hoortoestel is niet meer leverbaar en vervangen door hoortoestellen met een nog veel betere technologie Klik hier om meer te lezen over de nieuwste Oticon Hoortoestellen

Hoortoestellenfabrikant Oticon brengt onder de naam Adapto een uniek hoortoestel op de markt. Het toestel rekent af met hinderlijke bijeffecten van huidige hoortoestellen, zoals omgevingslawaai, fluiten en het onnatuurlijk klinken van geluiden. Bij de ontwikkeling van Adapto is optimaal rekening gehouden met de individuele behoeften en wensen van slechthorenden. De Oticon Adapto wordt automatisch door stemmen geactiveerd en biedt op het moment dat spraak aanwezig is optimale versterking. Zodra er niet meer gesproken wordt, schakelt het toestel automatisch naar de comfortstand. Hierdoor wordt hinderlijk lawaai naar de achtergrond gedrukt. De zeer snel werkende anti-feedback schakeling in het toestel verwijdert het fluiten nog voordat het gehoord wordt.

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen een hoortoestel nodig hebben. Maar niet iedereen draagt het toestel altijd. Dit komt met name doordat zo’n toestel door de bijeffecten niet naar tevredenheid werkt. Vooral op rumoerige plaatsen geven ze vaak hinderlijke bijgeluiden.

Oticon Adapto

Het unieke aan de Adapto is dat het zichzelf aan veranderingen in de geluidsomgeving aanpast. Huidige toestellen pikken, wanneer ze optimaal voor spraak zijn afgesteld, vaak te veel achtergrondgeluiden op om nog comfortabel te klinken. Bij de instelling van het toestel wordt dan een compromis gezocht tussen optimale spraakherkenning en comfort. Met de Adapto hoeft geen compromis meer te worden gesloten.

Comfortabel

Bij het ontwerp van Adapto is er rekening mee gehouden dat het toestel niet meer de gehele gehoorgang afsluit. Dit is mogelijk door een nieuw, door Oticon ontwikkeld, systeem wat fluiten en rondzingen van het hoortoestel voorkomt. Door dit systeem kan het oor veel opener gelaten worden, waardoor onder meer de eigen stem natuurlijk klinkt en geluiden van buiten het oor het trommelvlies direct kunnen blijven bereiken.

Geïndividualiseerde aanpassing

Ieder merk en type hoortoestel van vandaag heeft zijn eigen manier waarop spraak bewerkt wordt. Welk type geluidsbewerking nu geschikt is voor welke slechthorende was tot op de dag van vandaag vooraf moeilijk te bepalen. Ook een eenvoudige gehoortest blijkt daar onvoldoende uitsluitsel over te geven. In de speciale software voor de Adapto zijn onderzoeksresultaten verwerkt die hier beter inzicht in geven. Met de Adapto wordt bij de keuze van de optimale signaalbewerking rekening gehouden met het gehoorverlies, maar ook met persoonlijke eigenschappen, zoals cognitieve vaardigheid, levensstijl en hoortoestelervaring. Het resultaat is een hooroplossing op maat.

Oplossing

Adapto biedt een oplossing voor de problemen die naar voren zijn gekomen uit onderzoeken van het NIPO. In 1999 en in 2000 is onderzoek gedaan naar de houding van Nederlanders ten aanzien van slechthorendheid en hoortoestellen. Uit deze onderzoeken blijkt onder meer dat 12% van de Nederlanders problemen heeft met horen. Ongeveer 35% van de volwassenen die al een hoortoestel dragen, ervaren dit als vervelend. Reden hiervoor is met name dat het hoortoestel niet naar tevredenheid werkt.

Een hoortoestel wordt door de meeste Nederlanders zeker gezien als oplossing voor hoorproblemen. Echter 45% van de mensen zou het vervelend vinden om een hoortoestel te moeten dragen. Men denkt dat het niet prettig zit en het duidelijk zichtbaar is. Daarnaast twijfelt men aan de werking van een hoortoestel. Het zou vaak hinderlijke bijgeluiden geven, het werkelijke geluid vervormen en niet goed werken in een rumoerige omgeving.

Het aantal slechthorenden zal in de toekomst nog verder stijgen door vergrijzing en het toenemende aantal mensen dat gehoorbeschadiging oploopt door geluidsoverlast op de werkplek of in de vrije tijd.

 Mis geen enkele ontwikkeling binnen de audiologische branche

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen, de laatste trends en de scherpste aanbiedingen.

nieuwsbrief-afbeelding-rene