Buis van Eustachius

De buis van Eustachius vormt de verbinding tussen de middenoorholte en de keel-neusholte. Door het elastische kraakbeen en de slappe wanden is de buis van Eustacius normaliter afgesloten, waardoor bacteriën en ongewenste stoffen geen kans hebben vanuit de keel in het middenoor te komen. Bij slikken en geeuwen zorgen twee spiertjes ervoor dat deze buis heel even open gaat.

Wanneer de luchtdruk rondom ons heen afneemt wordt het trommelvlies in eerste instantie naar buiten gedrukt, doordat de de druk in het middenoor dan groter is dat aan de buitenkant van het trommelvlies. Hierdoor kan het trommelvlies minder goed bewegen en horen we alles wat doffer. De buis van Eustachius zorgt er uiteindelijk voor dat druk aan beide zijden weer gelijk wordt  door even open te gaan. Dit kan zoals aangegeven door geeuwen of slikken, maar waarschijnlijk opent de buis ook vanzelf. Door het openen is er even een open verbinding tussen de holte in het middenoor en de buitenlucht. Zo kan onderdruk en ook overdruk worden opgeheven. Met het openen van de buis van Eustachius kan er ook slijm worden afgevoerd.

Buis van Eustachius

Als de buis van Eustachius verstopt zit, kan de lucht niet weg en zal via het slijmvlies waarmee het binnenoor bekleed is, in het bloed worden opgenomen. Hierdoor wordt vervolgens het trommelvlies als gevolg van onderdruk door de buitenlucht naar binnen geduwd. Geluid klinkt hierdoor zachter en horen gaat niet meer zo makkelijk. Soms veroorzaakt dit ook pijn in het oor. Dit kan zich voordoen bij allergie, verkoudheid of een ontstoken keel, maar ook bij het vliegen of duiken.

Bij langer durende onderdruk gaan de cellen in de trommelholte vocht afscheiden. Doordat vocht achter het trommelvlies zich ophoopt, vermindert de beweeglijkheid van het trommelvlies nog verder. Wanneer dit vocht langere tijd zich in de holte bevindt, kan dit gaan indikken tot een lijmachtige substantie. Er wordt dan gesproken van een lijmoor (glue ear). Soms breekt het trommelvlies open en loopt het ontstekingsvocht naar buiten. De pijn verdwijnt daarna meestal snel en het trommelvlies gaat dan vanzelf weer dicht.

Ook kan het zijn dat bij verkoudheid bacteriën via de buis van Eustachius in het middenoor komen en daar een ontsteking veroorzaken. Als dit vaak gebeurt kunnen de gehoorbeentjes aangetast worden. Als hierdoor de beentjes minder beweeglijk worden of geen contact met elkaar maken, ontstaat er een geleidingsverlies. Wanneer het slijmvlies in het middenoor gezwollen is. Gaat de buis van Eustachius vaak niet meer open en klinken geluiden erg dof om ons heen.

Wanneer er sprake is van een ophoping van vocht in het middenoor wordt er in medische termen gesproken van Otitis media met effusie, ook wel afgekort tot OME. Dit komt vaak voor bij jonge kinderen en wordt ook wel een lijmoor genoemd. Bij jonge kinderen functioneert de buis van Eustachius vaak nog niet goed en daarbij zijn zij vaker verkouden dan volwassenen. Tegenwoordig worden vaak bij kinderen buisjes geplaatst. De noodzaak van buisjes wordt nog wel eens ter discussie gesteld.

Bij kinderen met oorpijn is bijna altijd het middenoor ontstoken. Soms komt er smerig vocht of vocht met bloed uit één van beide oren. Wanneer het kind onder de twee is, heeft het er vaak koorts bij. Het kind kan zich behoorlijk ziek voelen van oorpijn. Vaak grijpt het kind naar de oortjes of rolt met het hoofd heen en weer.
Ook kan de huid in de gehoorgang ontsteken. De gehoorgang ziet er dan vaak rood en gezwollen uit. Wanneer volwassenen oorpijn hebben komt dit meestal door een dergelijke ontsteking van de huid. Zo’n ontsteking van de gehoorgang wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of een schimmel. Het schoonmaken van het oor met een wattenstokje kan juist een ontsteking veroorzaken, doordat het oorsmeer door het stokje verder de gehoorgang wordt ingeduwd. Daar ontstaat een prop en achter die prop ontstaat een ruimte die vochtig is en waar makkelijk een ontsteking kan ontstaan.

Het kind dat een oorontsteking heeft kan er aardig ziek van zijn, maar het is meestal niet gevaarlijk. Na een dag of drie zijn de pijn en de koorts meestal weer verdwenen en na zo’n 1,5 week is het oor helemaal genezen. Wel kan het zijn dat het kind enige weken nog niet 100% hoort. Bij pijn kan paracetamol helpen.

Ook een ontsteking van de gehoorgang kan over het algemeen niet zo veel kwaad. Na een week of drie is een dergelijke ontsteking weer genezen.

Neem bij kinderen contact met uw huisarts op als:

  • u denkt dat uw kind, dat jonger dan twee jaar is, oorpijn heeft
  • uw kind dat ouder dan 2 jaar is, drie dagen of langer oorpijn en koorts heeft
  • er langer dan twee weken vocht uit het oor loopt
  • uw kind voor de derde keer binnen een jaar oorpijn heeft
  • uw kind met oorpijn veel huilt

Neem als volwassene contact met uw huisarts op als:

  • als de oorpijn u te veel wordt
  • als de oorpijn dragelijk is, maar toch langer aanhoudt dan twee weken